V Gastru - Byznys
Gastronomie není jen o jídle a pití, ale také o byznysu, investicích, zajímavých lidech, prostředí kolem nás i o budoucnosti stravování. Chceme inspirovat a ukázat, co v Česku i jinde vzniká a kam se bude celé odvětví v dalších letech ubírat.

Gastronomická skupina Coloseum vstupuje na burzu. V Česku jde o průkopnický krok
Po 27 letech od založení vstupuje Coloseum na pražskou burzu Start. Ambiciózní…

Bagetové království Petra Cichoně se první rok pandemie vrátilo do zisku. Crocodille a Bageterie Boulevard utržily přes miliardu
Bagetový byznys v Česku provozuje už přes 30 let, od roku 2017 Cichoňovy podniky generují každoročně více než miliardu korun v tržbách.

Náhražky masa z obilovin nebo luštěnin od Opavy chutnají v Itálii i Izraeli. Za jejich úspěch může i klíčení
Vlastní výzkum tady má velký prostor. Zdejší laboratoř zaměstnává deset lidí a je součástí speciálního patra vybaveného jednotlivými složkami pro výrobu nových produktů. Než…

Na brněnský Kafec si pandemie nepřišla. Během ní otevřel pět nových kaváren a roste po celém Česku
Ať už jste v Brně, Praze nebo třeba Uherském Hradišti, ve všech těchto městech můžete narazit na Kafec. Úspěšné kavárny, kam lidé míří za…

Darovat na charitu zbývající uvařené jídlo je skoro nemožné. Stát se to proto nyní chystá změnit
Před pár lety stanovil stát pravidlo, že obchodní domy musí darovat jídlo, které by jinak skončilo v koši, potravinovým bankám. Nyní má přijít další…

McDonald’s v Česku utržil téměř 7 miliard. A mohl vydělat více, kdyby lidé nekupovali tolik burgerů s sebou
Po burgerech z McDonald’s byla v Česku vždy vcelku vysoká poptávka a je to vidět i na číslech. Americký řetězec rychlého občerstvení v loňském…

Na mořské plody s kryptovstupenkou. V New Yorku vznikne restaurace, ve které se bez NFT ani neposadíte
Jak si rezervovat místo v restauraci? Telefonicky, prostřednictvím aplikace nebo přes online formulář. Jak se bude místo v restauracích rezervovat v budoucnu? Podobně, jen…

Italské debužírování nedaleko Prahy. Do luxusního rezidenčního projektu Oaks Prague míří vyhlášené restaurace
Do developerského projektu Oaks Prague, o kterém se už teď mluví jako o milionářském městečku, zavítají i italské restaurace La Bottega a La Finestra…

Lidé si pražskou Estrellu našli i bez marketingu. Hospoda se dnes bez online komunikace neudrží, říká její zakladatel
Jan Lobreis, zakladatel projektu Estrella Kitchen, pochází z cukrářské rodiny a už odmala spával v regálech cukrárny, kde se probouzel do všeprostupující vůně sladkého.…

Průměrná cena obědů vyrostla na 125 korun. Ekonomicky to pořád nevychází, očekáváme další růst, říkají odborníci
Na nejdražší oběd jste si v loňském roce mohli zajít v Praze, naopak nejlevněji byla polední menu v průměru k dostání v Karlovarském kraji.…

Používalo ho přes 60 tisíc lidí měsíčně. Kvůli covidu teď český katalog restaurací Restu končí
Ještě před začátkem pandemie koronaviru si přes platformu Restu rezervovalo místo v restauracích více než 60 tisíc lidí měsíčně. Osmiletý startup, který vyrostl pod křídly…

Český burgerový plátek od Vegangrillu sklízí úspěch. Chceme bistro i franšízy, plánují jeho tvůrci
Český startup Vegangrill není na trhu ani rok, hned se však zařadil mezi nejlepší výrobce rostlinných náhražek masa. Alespoň to naznačují výsledky gurmánské soutěže…