V Gastru - Tváře gastra

Gastronomie není jen o jídle a pití, ale také o byznysu, investicích, zajímavých lidech, prostředí kolem nás i o budoucnosti stravování. Chceme inspirovat a ukázat, co v Česku i jinde vzniká a kam se bude celé odvětví v dalších letech ubírat.

Zapojte se
venecek-boxed

Od věnečků pro přátele až po butik v centru Prahy. Z tradičního zákusku udělal mladý cukrář hit

Když máte podnikatelského ducha, i pečení pro okruh přátel může vyústit ve…

Marek Fichtner boxed

Na oceánu i na poušti šéfoval stovkám kuchařů. Dnes je Marek Fichtner zpět a servíruje své menu v bankovním trezoru

Vypracovat se na šéfkuchaře obrovských gastronomických podniků vyžaduje hodně píle. A k tomu občas bolavá záda, sem tam pořezané či spálené prsty, nebo dokonce…

Horešovský

Náš zákazník, náš pán platí ve Vinografu dvojnásob. Díky investici štamgastů se rozšíří po Praze i do dalších měst

Na víně Jana Horešovského odjakživa fascinoval jeho sociální efekt, tedy jak dokáže rozmluvit lidi. Zakladatel pražské vinárny Vinograf staví komunikační prvek vysoko, neboť to…

lukas-kubin-boxedRozhovor

Z Japonska přes Momoichi až do kavárny v Dejvicích. Lukáš Kubín pod hlavičkou PPF inovuje českou gastroscénu

Na adrese Evropská 17 v pražských Dejvicích najdeme PPF Gate, sídlo jedné z největších a nejvýznamnějších finančních skupin v Česku. Ve stejné budově sídlí…

roithKomentář

Místo biflování receptur nazpaměť je lepší učit kulinářské techniky. Jiří Roith píše, jak zlepšit vzdělávání kuchařů v Česku

Kvalita vzdělávání v každém oboru má přímý vliv na to, jak daný obor funguje v praxi, jakou má kulturu, úroveň profesionality a jak je…

lobreis-1

Lidé si pražskou Estrellu našli i bez marketingu. Hospoda se dnes bez online komunikace neudrží, říká její zakladatel

Jan Lobreis, zakladatel projektu Estrella Kitchen, pochází z cukrářské rodiny a už odmala spával v regálech cukrárny, kde se probouzel do všeprostupující vůně sladkého.…

antonin-suchanek-1

Do pražského Autentisty za autentickým vínem. Vinaři by se neměli odvracet od prapůvodu hroznů, říká jeho majitel

Antonín Suchánek se jako spolumajitel vinného baru Autentista rozhodně nezapře. Především proto, že když si za ním přijdete popovídat „na skleničku“, odcházíte mnohem později,…

jan-vlachynsky4

S Janem Vlachynským jsme zažili noční jízdu jeho brněnskými bary. Přežili jsme, a ještě jsme si koupili hotel, říká s úsměvem

U Jana Vlachynského, jednoho ze zásadních hybatelů na brněnské gastronomické scéně, se neustále něco děje. Jeden by až řekl, že tenhle muž s bujným…

buhnerRozhovor

Kdybych se spokojil se dvěma hvězdami, velmi rychle bych o ně přišel, říká držitel tří michelinských hvězd Thomas Bühner

Jeho kariéra šéfkuchaře začala v roce 1979, kdy jako mladý student tápal, na jakou profesní dráhu se má vydat. Po absolvování testu v pracovní…

kastnerRozhovor

Musíme rozbořit mýty o levném pivu a obědu. Obhajitelné zdražení přinese větší kvalitu restaurací, říká Luboš Kastner

Když se debatuje o tom, kolik by mělo stát pivo, říká se, že vláda, která ho zdraží, padne. Cena oblíbeného chmelového moku v posledních…

kabelovna-1

Pivo a utopenec, avšak z fazolí. Náš koncept je jedinečný, říká o Výčepu Kabelovna Ben Cristovao

Komerční prostor bez loga či marketingových poutačů se často nevidí. Natož pak v gastronomii. Trojice můžu, z nichž nejznámější tváří je zpěvák Ben Cristovao,…

kastner-boxedRozhovor

Podnikání v gastronomii je extrémně těžké. V Česku je málo lidí, kteří umí dělat kvalitní restauraci, říká Luboš Kastner

Na dobrou večeři nebo správně načepované a vychlazené pivo si čas od času zajde skoro každý. Při pozorování velkého cvrkotu, kdy na stůl přistává…