Case study: PKV

Jak probíhal návrh a realizace

Podmínkou bylo, aby návrh a realizace probíhaly velmi efektivně s ohledem na nutné stěhování společnosti. Současně bylo pro nás nepřípustné na úkor času snížit kvalitu návrhu i realizace. Navrhnout kancelářské prostory pro společnost se zaměřením na energetiku bylo velkou výzvou, a to hlavně z toho důvodu, že jsme nechtěli vytvořit klasický open space.

Pro většinu lidí je totiž open space odstrašující způsob, jak co nejvíce zaměstnanců umístit do poměrně malé plochy. Hlavním cílem architekta a investora nebylo pouze zajistit správný koncept a odraz společnosti v interiéru, ale vytvořit prostor, kde bude mít každý zaměstnanec své soukromí a bude obklopen kvalitními materiály příjemnými na dotek i na pohled navzdory tomu, že bude prostor propojený.

Tyto aspekty jsme v týmu zhodnotili a navrhli koncept, který splňuje požadovaná očekávání. Pomocí vizualizací jsme investorovi postupně představovali prostor a jeho samotného zapojili do fáze navrhování. Časté setkávání s klientem nám pomáhalo vzájemně se pochopit, navázat na stejné cíle a splnit potřeby zaměstnanců.

Díky tomu, že jsme s našimi dodavateli a řemeslníky sehraný tým, jsme mohli po schválení designu a odsouhlasení detailů přejít rovnou k realizaci. Doufáme hlavně v to, že interiér bude dobrým příkladem pro kanceláře, které řeší podobnou problematiku v České republice a že ukážeme nový pohled na řešení komplikovaných interiérů a open space prostor.

Narazili jste při realizaci na nějaké problémy? Jak se vám je podařilo vyřešit?

Museli jsme zajistit stabilitu lamelové konstrukce s květníky, které i s hlínou váží okolo 350 kilogramů. Dále jsme museli na místě koordinovat světelnou linii, aby nevytvářela kolizi s technologiemi v podhledu. To jsme vyřešili až na místě po přeskládání jednotlivých dílců.

Co jste v rámci kanceláří implementovali jinak oproti běžnému standardu?

V objektu se nachází řada high-tech zařízení, jako příklad lze uvést osvětlení, které je regulováno pouze přes aplikace. Výkon zdrojů se navíc automaticky přizpůsobuje a reaguje na intenzitu přirozeného denního světla, díky čemuž zde nenajdete jediný vypínač. Moderní velkoformátové dotykové obrazovky nebo ozvučení celého patra s ovládáním pomocí aplikace pak zajišťují komfort zaměstnanců i klientů.

Realizace

Lokalita:

Brno

Klient:

PKV

Plocha:

1 050 m2

Realizace:

2020

Na otázky odpovídá

Andrea PastrnekAndrea Pastrnek

Andrea Pastrnek působí jako architektka přes 10 let a za sebou má nespočet realizovaných projektů pro větší firmy. Nově úzce spolupracuje s Premier Interiors, kde má na starosti architektonickou část firmy.