Live

zobrazit nejnovější

10. 2. 2025 11:16

10. 2. 2025 10:43

Rychlá zpráva

Trump nařídil zastavit ražbu jednocentových mincí

Americký prezident Donald Trump nařídil ministerstvu financí, aby se přestaly razit jednocentové mince (penny). Podle agentury AP o tom v noci na dnešek informoval Trump na své sociální síti Truth Social.

„Příliš dlouho Spojené státy razily penny, které nás stály více než dva centy. To je takové plýtvání!“ napsal Trump. „Dal jsem pokyn svému ministrovi financí, aby ražbu těchto mincí zastavil,“ dodal.

10. 2. 2025 09:43

10. 2. 2025 09:16

10. 2. 2025 08:08

Rychlá zpráva

kotvaFoto: OD Kotva

Začíná rekonstrukce pražského obchodního domu Kotva

Pražský obchodní dům Kotva začnou dnes rok od uzavření rekonstruovat stavbaři. Symbolicky se tak stane v den 50. výročí od jeho otevření. Modernizace budovy od architektů Vladimíra a Věry Machoninových by měla být hotová v posledním čtvrtletí roku 2027. Majitelem je společnost Generali Real Estate, na návrhu obnovy se podílely i Věra Machoninová s dcerou Pavlou Kordovskou. Kotva je zavřená od loňského 1. února. Od té doby pracovníci budovu připravovali na rekonstrukci a majitel vyřizoval potřebná povolení.

10. 2. 2025 07:04

Rychlá zpráva

Trump nařídil z úsporných důvodů zastavit ražbu jednocentových mincí

Americký prezident Donald Trump nařídil ministerstvu financí, aby se přestaly razit jednocentové mince, takzvané penny. „Příliš dlouho Spojené státy razily penny, které nás stály více než dva centy. To je takové plýtvání!,“ napsal Trump na své sociální síti Truth Social. „Dal jsem pokyn svému ministrovy financí, aby ražbu těchto mincí zastavil,“ dodal. Jednocentové mince razí americká mincovna od svého vzniku v roce 1792, napsal web deníku USA Today.

9. 2. 2025 21:03

9. 2. 2025 18:27

Rychlá zpráva

ANO připravuje verzi EET, která by nabídla daňové úlevy pro podniky

Systém elektronické evidence tržeb (EET), který by hnutí ANO znovu zavedlo v případě, že by vyhrálo nadcházející sněmovní volby, bude spojený s daňovými úlevami pro podnikatele. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) to bez větších podrobností řekla bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podle současného ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) neexistuje přímá příčinná souvislost mezi EET a potíráním šedé ekonomiky. K tomuto účelu jsou lepší nástroje, uvedl.

„Pokud se ujmeme vlády, budeme to mít připraveno a zavedeme to,“ řekla Schillerová a dodala, že půjde o „EET 2.0“. „Chceme, aby bylo naprosto intuitivní, jednoduché,“ doplnila.

Podrobnosti k možným daňovým úlevám nesdělila. „Chceme tam prostě udělat určitou úlevu pro ty, kterých se to EET bude týkat. Já bych chtěla, aby EET bylo co nejširší, aby bylo bez výjimek, protože výjimky jsou cesta do pekel,“ řekla. „Uvažujeme ještě o jedné konkrétní zajímavé věci, kterou teď neprozradím, protože na ni ještě pracujeme s podnikatelským sektorem,“ dodala. Hnutí ANO plánuje také zavést to, aby si podnikatelé mohli software zdarma stáhnout do svého chytrého telefonu, uvedla Schillerová.

9. 2. 2025 16:18

9. 2. 2025 14:21

9. 2. 2025 12:12

Rychlá zpráva

togehther-kuchariFoto: Hynek Hampl

Skupina Together slaví měsíc šéfkuchařů. Do všech jejích podniků tak můžete zajít na speciální nabídku

Ať už holdujete pochoutkám z restaurace Bruxx, baví vás pivo a knedlíky z Vinohradského parlamentu nebo dáváte přednost asijským pokrmům ze Sii, případně si ze všeho nejradši dopřáváte dorty od Cukráře Skály, v téhle nabídce si pravděpodobně vyberete. Gastronomická skupina Together, do které všechny zmíněné provozy ještě společně s Bramborami a chlebíčkovým Bistrem Sisters patří, v únoru oslavuje speciálními jídly své šéfkuchaře.

Akce nazvaná jednoduše Měsíc šéfkuchařů se koná už podruhé. „Celé se to zrodilo v jedné malé restauraci, kde jsme na menu narazili na oblíbené ‚tajemství šéfkuchaře‘. Když jsme mu ale chtěli jídlo pochválit a zavolat si ho ke stolu, zjistili jsme, že v podniku žádný šéfkuchař není,“ říká markeťačka Tereza Olivová, která to celé vymyslela.

Únorová kampaň má jednoduše ukázat, že v Togetheru to takhle není – že šéfkuchaři tvoří naopak pevné a určující body svých restaurací. Kdo jednotliví šéfové kuchyní jsou, se můžete dočíst na webu, mluvit bude ale hlavně jejich jídlo. Na jaké speciality se tedy můžete v podnicích, z nichž některé nedávno pronikly i do v Česku nově působícího, jinak ale světově široce uznávaného gastroprůvoce Gault&Millau, těšit?

Jan Pípal z Vinohradského Parlamentu nabízí kynutý knedlík plněný dušeným hovězím líčkem s omáčkou ze zauzené papriky, krémem z lučiny, čabajkovou drobenkou a černou kapustou. Oldřich Matoušek z Bruxxu servíruje marockou chobotnici na grilu s omáčkou bad boy, černou čočkou beluga a nakládaným červeným zelím. Lukáš Soukup v Bramborách láká na pomalu tažený hovězí brisket s omáčkou z portského vína, pečenou kořenovou zeleninu, restovanou hlívu a kadeřávek.

Jiří Štift ze Sii připravil grilovanou pražmu královskou na dřevěném uhlí s miso máslem, citronovou trávou, chilli a restovanou polničkou topolovou s teriyaki omáčkou. Kateřina Čížková z Bistra Sisters vymyslela chlebíček s trhaným vepřovým kolínkem, jablečnou hořčicí, čerstvým křenem a pečeným zelím. A Lukáš Skála z cukrárny Cukrář Skála upekl věneček se slaným karamelem a nakládanými meruňkami.