Neobvyklá večeře v SaSaZu. Vyzkoušeli jsme spojení Itálie a Asie okořeněné kampotským pepřem
Jedna noc, tři ostřílení šéfkuchaři a to nejlepší z asijské a italské kuchyně v doprovodu kampotského pepře. V Pražské tržnici se děly věci.
V Pražské tržnici se ukrývá podnik, který se dá označit za průkopníka progresivní gastronomie v Holešovicích. Dveře do světa Asie se zde otevřely už v roce 2009, tedy v době, kdy byla celá čtvrť ještě hodně vzdálená své současné popularitě. A i po více než dekádě šéfkuchaři restaurace SaSaZu Andy Tan a Ari Munandar umí překvapovat. Na konci října se spojili s italským šéfkuchařem Matteem De Carlim a společně vytvořili degustační menu, na kterém hravě spojili Asii s Itálií. A ještě všechny chody spárovali s pepřem.
Podobné degustační večeře probíhají v SaSaZu jen několikrát do roka, celý podnik tak při každé takové příležitosti praská ve švech. A ani akce, která se nesla v duchu neotřelé fúze, nebyla výjimkou. Přicházíme kolem šesté hodiny, kdy je obsazených jen několik málo stolů, o třicet minut později nově příchozím hostům nezbývá nic jiného než trpělivě čekat na baru na usazení.
Ve spoře osvětleném prostoru víří kromě personálu také Klára Dohnalová, spoluzakladatelka české značky Pepper Field, kterou dobře znají všichni gastronadšenci. Do celého světa totiž dováží unikátní kampotský pepř, jemuž se přezdívá šampaňské mezi pepři – pěstuje se na jediném místě na světě, v provincii Kampot v Kambodži. V rychlosti nám popisuje, jak vlastně nápad na doplnění degustační večeře s Pepper Fieldem vznikl.
„Když jsme v roce 2018 startovali spolupráci s nejlepšími šéfkuchaři a restauracemi v Česku, SaSaZu byla samozřejmě mezi nimi. Jak už to tak ale bývá, na ty nejlepší věci si člověk počká. SaSaZu byla od začátku naše srdcovka, protože jako jediní mají na stálém menu již několik let kambodžský pokrm.“
Dohnalová tak měla SaSaZu v hledáčku, gastronomickému propojení pomohl právě šéfkuchař Matteo De Carli, který v Praze téměř deset let provozuje vyhledávanou restauraci Casa De Carli a je ambasadorem značky Pepper Field. Letos se sešel s Andym Tanem a Arim Munandarem a rozhodli se společně vytvořit menu, které v Česku dosud nikdo neměl možnost vyzkoušet.
„To nejlepší z italské i asijské kuchyně se díky Matteovi rozhodli spárovat s kampotským pepřem. Na první pohled bláznivý nápad, který ale díky jejich skvělé zapálenosti a kreativitě fungoval na první dobrou,“ dodává Dohnalová. A první pohled na menu ukazuje, že šéfkuchaři se skutečně vyřádili. Pepř se objevuje v každém chodu, čímž ještě více akcentuje originalitu každého z nich.
Jako první před námi na stole přistává gambero rosso, krevety se sýrem burrata. Tradiční kombinaci však doplňuje voňavé nakládané zelí kimči a červený pepř, který zvýrazňuje chuť mořských plodů. Následuje podzimně laděná polévka z pečených kaštanů, povýšená černým lanýžem, foie gras a bílým pepřem. Na první pohled nenápadný pokrm je výrazně zemitý a chuťově plný, lanýž mu dodává skvělý umami říz.