Do Česka vstupuje zdravý fastfood dean&david. První pobočku má v Máji, brzy už ale plánuje další

Salátový řetězec dean&david už působí v německojazyčných zemích a v Kataru. Teď vstupuje do Česka a jen v pražském Máji nezůstane.

deandavid-praha-interier-1-1

Foto: dean&david

Pobočka dean&david v pražském Máji

0Zobrazit komentáře

Po studiích ekonomie a politologie neměl jasno, co dál se životem. Vypravil se tak na šestiměsíční cestu kolem světa, během které poznal moderní salátové bary v New Yorku, obchody s čerstvými džusy a smoothie v Austrálii nebo pouliční kulinářské speciality jihovýchodní Asie. Po návratu domů se David Baumgartner rozhodl využít získané poznatky a založit v Mnichově vlastní rychlé občerstvení, které se zaměří převážně na saláty a další zdravé pokrmy. To tehdy v Německu neexistovalo. Nyní s ním přichází i do Česka.

Začátky nebyly jednoduché – Baumgartner, který sám sebe označuje za tvrdohlavého samotáře, se musel vypořádat hlavně se složitou byrokracií. „Na stavebním úřadě na nás čekaly naprosto nesrozumitelné pokyny, a to ke každé maličkosti. Nad těmi nesmysly občas kroutili hlavou i úředníci,“ vzpomíná.

Mezi prvotní myšlenkou a otevřením restaurace uplynuly celé dva roky. Nakonec mu pomohl německý investor a zakladatel cateringové společnosti Enchilada Gruppe Hermann Weiffenbach, kterému kamarádi říkají Dean. Toho nápad na bistro se zdravým jídlem zaujal, a tak se v roce 2007 zrodil řetězec dean&david.

Dnes už má dean&david téměř 200 poboček po Německu, Rakousku, Švýcarsku, Lucembursku a Kataru. Rychlému růstu pomohlo i spojení s Henrym McGovernem, zakladatelem a bývalým generálním ředitelem společnosti AmRest. Ta v Česku provozuje například KFC, Burger King nebo Starbucks.

McGovern získal v dean&david 49procentní podíl, přivedl do firmy špičkové manažery, rozjel spolupráci s Lufthansou – a teď přináší tento livestylový fresh bar i do Česka. První pobočka se v těchto dnech otevřela v přízemí pražského obchodního domu Máj.

Nabídka pochutin je poměrně široká – k mání jsou kari pokrmy, sezónní polévky i ručně připravované wrapy, flatbready a různé sendviče. Je tu také velký výběr bowlů, ať už masových, vegetariánských, nebo veganských.

Objednat si navíc můžete i přírodní smoothies a za studena lisované džusy. Jídla se prý připravují bez použití umělých přísad či dochucovadel. A klíčovou roli hraje udržitelnost – od opakovaně použitelných obalů až po biologicky rozložitelné misky či recyklovatelné tašky.

Za českou franšízou dean&david stojí Andrej Zajcev, zakladatel společnosti Spojujeme, která zastřešuje spřátelené projekty z oblasti gastronomie, zábavy nebo eventových akcí. „Pobočkou zde v Máji to nekončí, byť je to naše vlajková loď. Už v blízké budoucnosti plánujeme rozšíření o další pobočky, například na náměstí Jiřího z Poděbrad. A pak půjdeme do dalších měst,“ říká Zajcev. Ten v minulosti rozjel i dnes už neexistující vegetariánskou restauraci Etnosvět. A stojí také za Spojkou Karlín, od které bude dean&david odebírat například kombuchu.

V Česku již působí síť zdravých fastfoodů Ugo, která patří do portfolia značky Kofola. Tu vlastní tuzemský miliardář Jannis Samaras, jenž byl nedávno hostem našeho podcastu Money Maker. Ugo už má v Česku přes 50 fresh barů a salaterií. A rovněž nabízí různé bowly, saláty, polévky, grilované sendviče, šťávy a funkční drinky.

Z michelinského Fieldu do vlastního. Šéfkuchař Ovcharuk ukazuje moderní kuchyni s dotekem Ukrajiny

Po pauze jsou tady gastronomické novinky v podobě newsletteru Deli. Mezi nimi je i podnik, který láká na návštěvu od snídaně až po večeři.

kk-nahled

Foto: KK káva & kuchyně

Šéfkuchař Yurii Ovcharuk otevřel vlastní podnik u Karlova náměstí

0Zobrazit komentáře

Nový rok je tady a co se týče čerstvě otevřených podniků, rozhodně je z čeho vybírat. Pokud tedy platí „jak na Nový rok, tak po celý rok“, čeká nás letos nejspíš pořádná gastronomická jízda! Pokud jste se ale ještě pořádně nerozkoukali a novinky vás zatím minuly, ponořte se do aktuálního vydání newsletteru Deli a budete na tom o poznání lépe.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

KK Káva & Kuchyně

Na sklonku loňského roku poměrně nenápadně otevřela restaurace KK Káva & Kuchyně. Nachází se na rohu Václavské a Trojanovy ulice u Karlova náměstí a láká na duální koncept, ve kterém se spojuje snídaňová kavárna a pekárna s místem, kam můžete vyrazit i na několikachodovou večeři v doprovodu vín a signature koktejlů.

kk-3

Yurii Ovcharuk

V interiéru hrají prim zelené barvy

Za duálním konceptem stojí šéfkuchař Yurii Ovcharuk, který sbíral zkušenosti ve své rodné Ukrajině v Kyjevě, po přestěhování do Prahy působil například i v michelinském Fieldu. A právě tahle škola, stejně tak jako ukrajinské kořeny, je na jeho rukopisu velmi patrná už při prvním pohledu na zdejší menu.

Objevují se na něm sezónní i fermentované suroviny zpracované neotřelými technikami, není překombinované a jednotlivé chody lze poskládat do velmi příjemné degustační večeře. Rustikální ráz rodné Ovcharukovy vesnice pak upomíná nejen zmíněná fermentace, ale i hojné využívání bylin, hub, chmele, kaviáru nebo třeba cukety – z těch se v zemi připravuje například pověstný kaviár, Ovcharuk je ale využívá na carpaccio.

Každý pokrm, který vyjde ze zdejší kuchyně, je naprosto precizně připravený. To je poznat už na domácím chlebu, který se zde na úvod podává se zauzeným máslem, a věřte, že vám jedna porce stačit nebude. Mezi předkrmy vyniká svěží rak s crème fraîche a kaviárem ze pstruha či naprosto famózní tatarák s houbami a lanýžovým krémem, z hlavních chodů pak siven s topinamburovým krémem, kadeřávkem zasypaným lískovými ořechy a račí omáčkou nebo kachna s černým kořenem a lanýžem.

Od konce ledna se zde navíc konají zajímavé degustační večeře. Pátek 31. ledna se ponese v duchu biodynamiky a fermentace v kuchyni – oba přístupy šéfkuchař hostům přiblíží osobně. A 21. února si zde zavaří společně s šéfkuchařem nedaleké výtoňské restaurace Vallmo Martinem Makovičkou a speciální menu se chystá i na Valentýna.

Pokud vás zajímají i další novinky ze světa gastronomie, projděte si nové vydání newsletteru Deli.