Za nejlepším jídlem nemusíte na druhý konec světa. Žebříčku top restaurací kraluje Barcelona

Opět vyšel prestižní žebříček 50 nejlepších restaurací na světě a nejvýše najdete podnik ze Španělska. Dobré jídlo ale najdete i blíže Česku.

Eliška NováEliška Nová

disfrutar

Foto: Disfrutar

Disfrutar v Barceloně

0Zobrazit komentáře

Je to seznam čítající padesát položek a měl by to být i ten nejchutnější seznam vůbec. Každoroční žebříček The World’s 50 Best Restaurants je na světě, vyhlášen byl před několika dny na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas a plyne z něj jedna dobrá zpráva – pokud se chcete dobře najíst, není potřeba cestovat až tak daleko.

Česko se sice mezi padesátkou nejlepších restaurací neumístilo, Evropa je ale zastoupena hned několikrát. Dokonce i na těch nejvyšších příčkách. Ročník, který nese pořadové číslo 22, vybral restaurace z šestadvaceti zemí a pěti kontinentů. Letos je v něm i osm novinek.

V padesátce je ale pro nás dobré si povšimnout právě těch podniků, které najdeme co nejblíže. Například na padesátém místě se umístila restaurace Uliassi, která se nachází ve městě Senigallia ve střední Itálii. Ještě blíž je Piazza Duomo v Albě, která se nachází u Turína, byť Itálie má v žebříčku hned několik zářezů.

Umístila se také Hiša Franko, slovinská restaurace obklopená horami. Nebo restaurace Schloss Schauenstein ve švýcarském Fürstenau. V Berlíně porota ocenila například restauraci Nobelhart & Schmutzig. Bodovaly ale i restaurace v Antverpách, Stockholmu, Lisabonu, Paříži či Londýně. Nejblíže bude mít našinec pravděpodobně vídeňskou restauraci Steirereck, která je dvaadvacátá. Za zmínku pak stojí také kodaňská restaurace Alchemist, která se umístila na osmém místě a jejíž dveře podle porotců připomínají vstup do kouzelné Narnie.

Celý žebříček je možné si prohlédnout zde. Níže najdete pětici těch nejvýše umístěných.

5. Maido, Lima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Antonio Bachour (@antonio.bachour)

Jediná mimoevropská restaurace, která se umístila v první pětce. Maido se nachází v peruánské metropoli a místní šéfkuchař Mitsuharu Tsumura tu kombinuje japonské techniky s peruánskými surovinami. Takové fúzi se říká Nikkei a jde dnes o jednu z nejoblíbenějších kuchyní, která se rozšířila do celého světa. V Maido mají v nabídce například vyhlášený pokrm The Triple, který tvoří avokádo, vajíčka, rajčata, dušený vepřový bůček, sójová omáčka a mořští šneci se žlutou chilli pěnou a omáčkou.

4. Diverxo, Madrid

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dabiz Muñoz (@dabizdiverxo)

Je jedno, jestli je to zrovna obraz, nebo večeře, v madridské restauraci Diverxo je prý vše uměleckým dílem. Šéfkuchař Dabiz Muñoz popisuje svoji kuchyni jako hedonistickou, kreativní a nepředvídatelnou. Tak se na to pojďme podívat – v nabídce je například japonská paella nebo pečený kaviár s vindaloo a řeckým jogurtem. To vše doplněné vínem od Miguela Ángela Millána, který se stal loni nejlepším someliérem na světě.

3. Table by Bruno Verjus, Paříž

Table by Bruno Verjus

Foto: Table by Bruno Verjus

Table by Bruno Verjus

V žebříčku padesáti nejlepších restaurací se pařížská Table by Bruno Verjus objevila poprvé loni, kdy skončila desátá. Napodruhé to dala rovnou na bednu, což je prý vzácnost. V podniku mají dlouhý pult ve tvaru vlny, u kterého si mohou zákazníci sednout a pozorovat otevřenou kuchyni. Ta staví na sezónní zelenině a bylinkách. Bruno Verjus tu servíruje například zelený chřest s pošírovanými mořskými řasami nebo humra s cukrovým hráškem, kopřivami a kaparovou remuládou.

2. Asador Etxebarri, Atxondo

Je to malá vesnice v Baskicku obklopená horami, kam se sjíždí milovníci jídla z celého světa. Šéfkuchař Victor Arguinzoniz tu připravuje jídla na základě menu, denní nabídky a také degustačního menu o čtrnácti chodech. Každý pokrm je připravovaný na grilu. Zákazníci sem mohou přijít na sardele na toastu, červené krevety Palamós či na mléčnou zmrzlinu s červenou řepou. Asador Etxebarri se v žebříčku umisťuje pravidelně na těch nejvyšších pozicích a od roku 2009 z něj vypadl pouze jednou.

1. Disfrutar, Barcelona

kaviarovy-koblizek-v-disfrutar

Foto: Disfrutar

Kaviárový koblížek z Disfrutar

Španělsko první pětku letos naprosto ovládlo. Na Pyrenejském poloostrově se nachází i ta vůbec nejlepší restaurace na světě. Jmenuje se Disfrutar, což ve španělštině znamená užívat si, a je z Barcelony. Letos slaví deset let. Za Disfrutar stojí tři šéfkuchaři Oriol Castro, Eduard Xatruch a Mateu Casañas, kteří se seznámili v El Bulli a pak se rozhodli jít do společného podniku. „Nápadité pokrmy jsou tu provedeny s výjimečnou technickou zručností a podávány tím nejhravějším způsobem,“ zní v hodnocení. V nabídce jsou tu dvě menu – klasické a festivalové –, přičemž obě jsou založená na třiceti chodech. Najdete v nich například sépie na thajský způsob, chobotnice se špagetami, mandlemi a hroznovým vínem, koblížek Panchino plněný kaviárem či sendvič s mraženým gazpachem.

Dobrou chuť.

Místo Vinografu otevřel Bublinu. Horešovský si pro svůj nový šumivý podnik vybral rodné Černošice

Šumivá vína a kuchyně Středomoří, která se pod taktovkou sardinského kuchaře setkává i s chutěmi Blízkého východu. Taková je nová černošická Bublina.

bublina-nahled

Foto: Bublina

Jan Horešovský a Kateřina Věra Holna

0Zobrazit komentáře

Po dvou týdnech je tady čerstvé vydání gastronomického newsletteru Deli, které tentokrát míří i za hranice Prahy, konkrétně do Černošic a do Brna. V prvním zmíněném městě se objevil podařený koncept spojující kuchyni Středomoří s šumivými víny, v jihomoravské metropoli pak bistro, které láká na poctivé snídaně a obědy. Nudit se nebudou ale ani Pražané, zejména pokud vyrazí na oblíbený Festival ambasád.

Bublina

Jméno Jan Horešovský je na české gastronomické scéně dobře známé ve spojitosti s vinnými bary pod značkou Vinograf, kterou před lety založil. Jenže v loňském roce došlo ke změně, Horešovský z Vinografu vystoupil a začal budovat nový koncept, jehož cílem je lidem přinést kuchyni v lehkém bistro stylu ve spojení s šumivým vínem, ale i pivem. A tak vznikla Bublina.

„Myšlenka Bubliny vznikla v roce 2022 v souvislosti s nabídkou developera Paláce Dunaj na Národní třídě v Praze. Toto prémiové místo bylo ideální pro náš záměr postavit champagne bar. Projekt se nakonec nerealizoval, a protože došlo i k dalším změnám a k mému odchodu z Vinografu včetně celého týmu profesionálů, vypracovali jsme zcela nový adaptabilní koncept,“ přibližuje Horešovský.

bublina-1

Foto: Bublina

Tým Bubliny Černošice

Jako rodák z Černošic pak dlouho čekal na příležitost a uvolnění místa na rohu Táborské a Dobřichovické ulice, což se loni stalo. „Černošice včetně širšího okolí jsou v segmentu vyšší gastronomie naprosto nedostatečně vybavené a je to velká příležitost realizovat projekt vhodný pro zdejší náročnou klientelu,“ dodává, jak se stalo, že první vlaštovka Bubliny se objevila právě ve městě nedaleko Prahy.

V první Bublině, za jejímž konceptem stojí kromě Jana Horešovského také Kateřina Věra Holna, si můžete dopřát jídlo ve středomořském duchu, které vzniká ve spolupráci se sardinským kuchařem Gianfrancem Coizzou – v jeho stylu vaření dominují italské, řecké a španělské chutě, zároveň se ale nebojí ani exotičtějších prvků s inspirací v severní Africe a na Blízkém východě. Na zapití je pak na výběr z nepřeberné nabídky skvělých vín.

„Jednou z výhod restaurace včetně velké zahrádky je pozice v bezprostřední blízkosti plochy, kde probíhají různé trhy a aktivity a kde se chceme angažovat pro nové eventy i navazovat na naše tradiční festivaly Riesling rocks, Fašank a podobně. V tomto se moc těšíme na spolupráci s dalšími subjekty, které v Černošicích působí a provozují zde zajímavé kulturní aktivity,“ uzavírá Jan Horešovský.

Kam vyrazit v Praze již tento víkend a kde v Brně na skvělou snídani? O tom se dočtete v novém vydání newsletteru Deli.