Dám si sedm (nealko) piv a jednu Červenou. Lokál uvádí na trh vlastní nealkoholický destilát

Lokál už má vlastní zelenou a hruškovici. Červená je ale první nápoj bez alkoholu. Výsledný dojem po jejím vypití má být podobný jako u alkoholu.

Eliška NováEliška Nová

cervena-4

Foto: Lokál

V Lokále mají nový nealko panák – Červenou

0Zobrazit komentáře

Pokud si chtěl člověk dát v hospodě nealko, ještě nedávno neměl moc velkou nabídku: voda, nějaký slazený nápoj nebo nealko pivo. Postupně ale alternativ alkoholických nápojů přibývá. Nejde přitom jen o náhražky piva a vína, ale i destilátů. Jednu takovou nyní vyvinul i Lokál. Jeho panák se jmenuje Červená.

Až se příště v hospodách restauračního řetězce Ambiente budou zpívat Tři sestry, text jejich písničky by nově mohl znít: Dám si sedm (nealko) piv a jednu Červenou. Novinka má umožnit zapojit se do veselí a oslav i těm, kdo zrovna nechtějí pít.

„Červená vznikla jako odpověď na rostoucí zájem o nealkoholické alternativy. Současně ale také vidíme, že se hosté nechtějí vzdávat některých rituálů, které mají s návštěvou Lokálu spjaté. Proto jsme vyvinuli nealko panák Červená Lokál, který umožní zapojit se do přípitků všem včetně těch, kdo zrovna z jakéhokoli důvodu nemohou nebo nechtějí pít alkohol,“ uvádí brand manažer Lokálů Adam Utíkal.

Proč zrovna Červená? Mezi nejčastěji objednávané nápoje v Lokálu totiž patří zelená. Červená má být jejím protikladem, a to jak barvou, tak i nulovým obsahem alkoholu. Její vývoj trval několik měsíců, do hospod se tak dostane až její třetí verze. Testovali ji generální manažeři, jak už to ale v Lokálu bývá zvykem, do hospodských akcí se zapojují i štamgasti. Na zabijačce třeba plní jitrnice a nyní se podílejí i na tvorbě nových nápojů.

Lokálu s novým nápojem pomáhaly Podolské likéry, podnik, který si založil bývalý majitel Bartidy Petr Dzurec. Červená je vůbec prvním nápojem likérky, další by měla uvádět na trh v příštích týdnech a měsících.

„Základem Červené Lokál je dealkoholizované víno doplněné o bylinný extrakt a špetku chilli. Výsledkem je hořkosladký, chuťově vyvážený a dobře pitelný nápoj s lehkou štiplavostí a hřejivostí v závěru,“ přibližuje Lokál s tím, že výsledný dojem tak odpovídá pocitu při dopití klasického alkoholického panáku.

Červená bude k dostání ve všech Lokálech, kterých je v současné době devět – kromě Prahy také v Brně a Plzni. Není to přitom první nápoj, který hospody pod značkou Ambiente vyvinuly. Mají také vlastní zelenou a hruškovici, oba tyto nápoje ale obsahují alkohol. Červená je první bez něj.

Obliba alternativ k alkoholickým nápojům v Česku roste. Brzy je tu navíc tzv. suchý únor, osvětová akce, která vyzývá k měsíční abstinenci. Čím dál častěji se ale nealkoholické varianty jinak alkoholických nápojů objednávají i v jiných částech roku. Nealko drinky a také nealkoholické víno jsme ostatně měli možnost vyzkoušet v redakci i my.

Hudba je provází od dob, kdy lovili zvířata. Teď gastroparta Ze Mě chystá mejdan, jaký tu ještě nebyl

„Tak jsme tu, nalej nám pálenku!“ Poslední lednový den kulinářská crew Ze Mě uspořádá akci, na které propojí živé vaření se živou hudbou.

Filip HouskaFilip Houska

fyring-room

Foto: Filip Houska/CzechCrunch / Ze Mě / NobodyListen

Vojtěch Nemrava, Nik Tendo a NobodyListen

0Zobrazit komentáře

Nejlépe se cítí v obklopení kuchyňského náčiní a výborného jídla, které z jejich umění vychází. Stejně tak blízká jako gastronomie je ale pro kulinářskou partičku ze Ze Mě také hudba, kterou s vařením nápaditě kombinují. Třeba na techno party v lese nebo na vlastním každoročním festivalu plného světel, zážitků a prskajícího oleje. Na závěr ledna ale tým okolo Vojtěcha Nemravy chystá něco nového, kvůli čemu koupil třicet nových friťáků. A zapojena jsou do toho i nejznámější jména české rapové scény.

Už několikrát se i CzechCrunch přesvědčil, že kuchaři ze Ze Mě umí nejen skvěle uvařit, ale také pro strávníky nachystat zážitky, které jdou jen těžce z hlavy. V březnu jsme s nimi například pekli koláče, ale to je jen špička ledovce – zakladatel projektu Vojtěch Nemrava a jeho tým pořádají i nejrůznější pop-upy, organizují workshopy, dokonce otevřeli ateliér na keramiku. A milují hudbu.

„Jídlo, hudbu a nápoje spojujeme už od začátku. Naše první akce byly pop-upy, kde jsme vždy vařili na ohni jídla ze zvířete, které jsme ulovili. S výběrem našich oblíbených DJs, tematickou výzdobou v podobě ohňů, větví, stěny z křídel divokých kachen nebo lesní mlhy, do toho melancholický drum and bass, grime, techno… Love it,“ říká Nemrava.

Nápadů mají zjevně celou řadu, i proto se nelze divit, že nyní chystají něco, co v Česku ještě nebylo. V Uhelném mlýně v Libčicích nad Vltavou proběhne 31. ledna pod jejich taktovkou takzvaný Frying Room, první ročník nového hudebního konceptu, který spojí živé vaření s rapem a dalšími žánry. Aneb jak říká Nik Tendo, bude to pořádný, kontrolovaný chaos!

frying-room

Foto: Ze Mě / CzechCrunch

Frying Room

Právě Dominik Citta alias Nik Tendo, člen hudebního vydavatelství Milion+ a výrazný český rapper, je jednou z tváří akce. Zejména proto, že mu takový koncept tematicky velmi dobře sedí do jeho posledního vydaného alba s názvem V gastru nejsou lidi, které je nejen hudebně, ale i marketingově poměrně originální. Ostatně koho by napadlo nechat rozvážet svůj merch v pizza boxech kurýry v přímé spolupráci s Woltem.

„Nápad spojit koncert nebo DJ set s živou kuchyní jsem měl už během vydávání této desky. A NobodyListen (známý český producent a DJ – pozn. red.) mi řekl, že se mu kdysi kluci ze Ze Mě zmiňovali, že by do podobného projektu chtěli jít,“ říká Nik Tendo pro CzechCrunch. On sám má ke gastru blízko, ostatně před rapovou kariérou pracoval v italské restauraci v Pardubicích. A jídlo je jeho vášní.

A prý se můžeme těšit i na DJ set zahraný na pánvích!

Vedle Citty, který se postará o rap – a láká i na pár speciálních hostů –, se v Uhelném mlýně objeví i zmíněný NobodyListen, který si pro změnu vezme pod svá křídla hudbu jako takovou. A lidé ze Ze Mě? „Připravíme nekonečně moc jídla. Vítací chody, obří stůl, roznášky. Hodně budeme vařit venku na ohni. Na výběr budou zdravá jídla, ale samozřejmě i naše hranolky, smažené kuře, kaviár, lanýže. Bude toho ranec,“ popisuje Nemrava.

Aby ale parta mohla zajistit co nejlepší atmosféru uzpůsobenou prostoru v Uhelném mlýně, omezila vstupenky na tři sta hostů, pro které do Prahy přijede dedikovaný vlak. „Gastro rave, párty, rap, elektronika, kaviár, ohně, vlak, industriál. Toto chceš zažít,“ láká NobodyListen.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ze mě (@zeme.projekt)