Při silovém tréninku bílkoviny, při kardiu zase sacharidy. Co jíst pro lepší sportovní výkon?

Různá strava může pomoci při různých typech sportu, ale také při regeneraci. Klíčová je při sportovním výkonu i správná hydratace.

strava-2

Foto: CzechCrunch / Canva Pro

Jak se stravovat v tréninku?

0Zobrazit komentáře

Správné stravování hraje při sportu zásadní roli. Důležité je nejen pro optimalizaci výkonu, ale i pro regeneraci a celkový zdravotní stav sportovců. Jaká výživa může tedy pomoci při silovém tréninku? Jaká při kardiu? A co naopak jíst, pokud chceme tělo zregenerovat? Vlivem výživy na sportovní výkon se zabýváme v dalším díle našeho speciálu o stravování, opět s nutriční specialistkou Markétou Gajdošovou. 

Ačkoliv hraje výživa v oblasti sportovního výkonu zásadní roli, její důležitost je často podceňována. Pokud je přitom správně využívána a plánována, může být užitečná hned v několika rovinách. „Každá výživová strategie by měla být přizpůsobena typu sportovní aktivity, tréninkovému objemu, intenzitě, frekvenci a individuálním potřebám,“ říká Gajdošová.

Jedním z hlavních principů, který by sportovci měli dodržovat, je zajištění dostatečného energetického příjmu. To znamená, že je nezbytné kompenzovat energetický výdej vzniklý fyzickou aktivitou. Právě to bývá často podceňováno. Nelze se totiž spoléhat jen na pocity hladu a sytosti – takové signály mohou být u intenzivně trénujících jedinců oslabeny.

Zásadní je pro sportovce především energetická dostupnost, tedy množství energie zbylé po fyzické aktivitě. Pokud jí je málo, může to mít negativní dopad na hormonální rovnováhu, imunitu, zdraví kostí i schopnost regenerace. „Zvláště u vytrvalostních sportovců nebo těch, kteří se nacházejí v kalorickém deficitu kvůli snížení hmotnosti, je důležité zajistit, aby energetická dostupnost byla dostatečná k podpoře tréninkové zátěže i zdraví,“ vysvětluje Gajdošová.

protein-1

Přečtěte si takéSyrovátka, nebo hrách? Shrnujeme využití proteinových práškůKdy sáhnout po syrovátce a kdy po rostlinné alternativě? Proteinové prášky se liší zdrojem i účinkem

Dalším důležitým faktorem je pak správné načasování jídel před a po tréninku. Jídlo před cvičením zajišťuje dostatek energie pro výkon, zatímco jídlo po cvičení je klíčové pro obnovu glykogenu (tedy formu glukózy, kterou tělo využívá při fyzické aktivitě jako rychlý zdroj energie) a regeneraci svalových vláken.

Ideální předtréninkové jídlo by proto mělo obsahovat hlavně sacharidy jako rychlý zdroj energie a menší množství bílkovin na ochranu svalové hmoty. Konzumovat by se mělo asi 2 až 3 hodiny před výkonem kvůli trávení. Ideálně 30 až 60 minut po tréninku by naopak měl člověk doplnit kombinaci sacharidů a bílkovin v poměru 3:1, díky čemuž podpoří regeneraci a obnovu glykogenových zásob.

Sportovci by měli dbát i na dostatečný příjem mikroživin. Intenzivní fyzická aktivita zvyšuje totiž potřebu vitamínů a minerálů, jako jsou antioxidanty (vitamíny C a E), železo, hořčík, vitamíny skupiny B či vápník. „U sportující populace je pak vhodné zvážit suplementaci, zejména pokud není možné všechny potřebné živiny přijmout stravou,“ upozorňuje Gajdošová.

Sportovní výkon ovlivňuje i správná hydratace

Potřeba makroživin se liší i v závislosti na typu sportu. Například sacharidy jsou klíčové pro vytrvalostní sporty, jako je běh nebo cyklistika, kde tvoří hlavní zdroj energie. U silových sportů jsou zase zásadní bílkoviny, jelikož podporují svalovou regeneraci a růst. A pro dlouhotrvající aktivity s nižší intenzitou jsou důležité tuky, které zajišťují vstřebávání vitamínů.

Strava před a po kardiu a silovém tréninku se zároveň liší i podle potřeb organismu. Před kardio tréninkem je ideální jíst lehce stravitelné sacharidy s nízkým obsahem vlákniny, třeba toast s medem a ovocem. Po vytrvalostním tréninku je pak důležité doplnit sacharidy pro obnovu glykogenu a bílkoviny pro svalovou regeneraci. Ty můžeme najít například v řeckém jogurtu s vločkami.

Před silovým tréninkem je zase vhodná kombinace sacharidů a bílkovin, třeba ovesné vločky s ořechovým krémem nebo proteinový koktejl s banánem, díky čemuž má pak tělo dostatek energie a stavebních látek pro svaly. Po tréninku by pak měly být přijaty opět rychle stravitelné bílkoviny (jako syrovátkový protein, kuřecí maso nebo vejce) a sacharidy (třeba batáty a rýže) pro podporu regenerace.

Klíčovým faktorem sportovního výkonu je ale beze sporu i hydratace. Pro udržení správné tělesné funkce je nezbytná voda a elektrolyty, o to spíš během dlouhotrvajících aktivit nebo vysoké intenzity cvičení. „Nedostatečná hydratace, ale i nadměrný příjem tekutin negativně ovlivní sportovní výkon a zvyšují zdravotní rizika,“ říká Gajdošová.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Čísla totiž hovoří celkem jasně. Ztráta dvou procent tělesné hmotnosti v důsledku dehydratace může vést k poklesu fyzické výkonnosti až o dvacet procent. Ztráta tří až čtyř procent tělesné hmotnosti snižuje sílu a vytrvalost svalů, zvyšuje srdeční frekvenci a omezuje schopnost těla regulovat teplotu, což vede k únavě a zhoršené koordinaci. A ztráta pěti procent tělesné hmotnosti nebo více může už způsobit kolaps.

Výživa ale ovlivňuje nejen samotný výkon, ale i hormonální rovnováhu, což se projevuje například na hladinách inzulinu nebo kortizolu. Stabilní hladina cukru v krvi, dosažená správným rozložením sacharidů během dne, pomáhá regulovat inzulin. Omega-3 mastné kyseliny a adaptogeny jako stále populárnější rhodiola či ashwagandha mohou zase pomoci snížit stres a optimalizovat hladinu kortizolu.

Správná strava podporuje nakonec i zvládání stresu a zlepšuje koncentraci během tréninků a závodů, což je při sportovním výkonu beze sporu žádoucí. S tím mohou opět pomoci potraviny bohaté na omega-3, antioxidanty a hořčík, jako jsou ořechy, avokádo a tmavá listová zelenina.

Bílkoviny přispívají naší duševní pohodě, příliš kortizolu zase škodí. Co jíst pro lepší náladu?

Strava ovlivňuje produkci hormonů, které regulují naši náladu a duševní zdraví. Radíme, které potraviny pomáhají udržet správnou hormonální rovnováhu.

strava-1

Foto: CzechCrunch

Co jíst pro lepší náladu?

0Zobrazit komentáře

Strava hraje zásadní roli nejen v produkci, ale také v regulaci hormonů, které mají přímý vliv na naši náladu a duševní pohodu. K dosažení hormonální rovnováhy je proto klíčové soustředit se na plnohodnotné a nutričně bohaté potraviny. Které to jsou? To vysvětlujeme spolu s nutriční specialistkou Markétou Gajdošovou v dalším díle výživového speciálu.

Psychická pohoda a výživa jsou úzce provázané a navzájem se ovlivňují. Hlavními hráči v této oblasti jsou neurotransmitery, které regulují naši náladu, spánek a motivaci. Mezi nejdůležitější z nich patří serotonin, dopamin a kortizol. Serotonin, známý jako hormon štěstí, je tvořen z esenciální aminokyseliny tryptofanu, kterou získáváme z potravin bohatých na bílkoviny, jako jsou krůtí a kuřecí maso, vejce, sýry, ořechy a semínka.

Dopamin, další klíčový neurotransmiter, je spojen s pocitem potěšení a motivace. Tvoří se z aminokyseliny tyrosinu, která je obsažena v mléčných výrobcích, mase, rybách, avokádu, luštěninách a ořeších. „Tyrosin je v těle přeměňován na dopamin, který ovlivňuje naše rozhodování, produktivitu a obecný pocit motivace. Naopak nedostatek tyrosinu nebo nízká hladina dopaminu můžou vést k letargii, nedostatku zájmu a depresivním stavům,“ vysvětluje nutriční specialistka Markéta Gajdošová.

Kortizol, produkovaný nadledvinami v reakci na stres, má své klady i zápory. Je nezbytný pro reakci na stresové situace, ale jeho chronicky zvýšená hladina může vyústit až v chronický stres nebo úzkosti. Podle Gajdošové stimuluje jeho nadměrnou produkci strava s vysokým obsahem cukru a kofeinu.

1

Přečtěte si takéKdy je nejlepší pít kávu a maximalizovat tak její účinky?Nejdřív snídaně, až potom šálek. Kdy je nejlepší pít kávu a maximalizovat tak její účinky?

Které živiny, minerály a vitamíny tedy psychickou pohodu podporují? Jedná se třeba o omega-3 mastné kyseliny, obsažené například v tučných rybách. Ty napomáhají správné funkci mozkových buněk a snižují zánětlivé procesy spojené s depresivními stavy. Gajdošová ale varuje před nerovnováhou mezi omega 6 a omega 3, která je velmi častá. Jejím důsledkem totiž může být vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob, rakoviny a zánětlivých onemocnění.

Důležitou roli v syntéze neurotransmiterů pak hrají vitamíny skupiny B, jako jsou B6, B9 a B12. Ty je možné získat třeba z mořských plodů, vajec nebo luštěnin. Vitamín D, obsažený v tučných rybách, je také klíčový pro prevenci deprese, zejména v zimních měsících, přičemž se podle Gajdošové doporučuje příjem vyšší než 30 nanogramů na mililitr krve. Hořčík, který najdeme v listové zelenině, ořeších a semínkách, je nezbytný pro nervovou funkci a jeho nedostatek může vést k nervozitě a nespavosti.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Antioxidanty jako vitamíny C a E, obsažené v bobulovitém ovoci a zeleném čaji, chrání zase mozkové buňky před oxidačním stresem. To je proces, při kterém dochází k poškození buněk volnými radikály. „Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které vznikají jako vedlejší produkty normálního metabolismu nebo při vystavení těla stresorům, jako jsou znečištění, nezdravá strava nebo kouření. Oxidační stres tak může ve svém důsledku narušovat duševní rovnováhu,“ vysvětluje Gajdošová.

Důležité je také vyhýbat se určitým deficitům. Výzkumy ukazují, že nedostatek bílkovin, esenciálních mastných kyselin a komplexních sacharidů může přispívat k depresivním a úzkostným stavům. „Bílkoviny obsahují esenciální aminokyseliny, které jsou stavebními bloky neurotransmiterů. Například aminokyselina tryptofan je prekurzorem serotoninu, přezdívaném hormon štěstí,“ vysvětluje Gajdošová.

Komplexní sacharidy pak pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, což může ovlivňovat náladu a energii. Proto pokud dojde k jejich nedostatku, lidé mohou pociťovat podrážděnost, úzkost a výkyvy nálad. Varovnými signály mohou být únava, náladovost, zhoršení koncentrace a poruchy spánku.

Výživa má vliv na psychiku, psychika zase na výživu

Ačkoliv to nemusí být na první pohled očividné, existuje silná souvislost mezi duševním zdravím a zdravím střevního mikrobiomu, známá také jako osa střevo–mozek. Zdravý a diverzní mikrobiom může totiž přispívat ke správné produkci neurotransmiterů. Potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou celozrnné produkty, ovoce, zelenina a fermentované potraviny, podporují růst prospěšných bakterií ve střevech. Právě fermentované potraviny, jako například kefír, kysané zelí a kimchi, jsou pak bohaté na probiotika, která mohou zlepšit střevní i duševní zdraví.

Jak tedy udržet vyváženou hormonální rovnováhu s pomocí výživy? „Zařadit do jídelníčku pravidelné, vyvážené jídlo bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy,“ radí Gajdošová. Vhodné je podle ní mít mezi jídly pauzy 3-5 hodin a vyhýbat se ultra-průmyslově zpracovaným potravinám. Kromě toho je důležité dbát na dostatečný příjem tekutin, protože i mírná dehydratace může vést k únavě a podrážděnosti.

Nedostatek tyrosinu nebo nízká hladina dopaminu můžou vést k letargii, nedostatku zájmu a depresivním stavům.

Není to ale jen výživa, která ovlivňuje naše duševní zdraví. Rovnice funguje i opačně a náš psychický stav má velký vliv na stravovací chování. Stres, úzkost a deprese totiž často vedou k emočnímu přejídání, kdy lidé konzumují vysoce kalorická a nezdravá jídla jako formu uklidnění. Naopak někteří jedinci mohou při vysokém stresu nebo depresích ztratit chuť k jídlu, což vede k vynechávání jídel a podvýživě ve smyslu deficitů.

„Efektivní práce s tímto problémem zahrnuje rozpoznávání emočních spouštěčů a vytváření zdravých stravovacích návyků, zpravidla včetně struktury a stability ve stravovacím režimu. Přesně v tomhle bodě je případně vhodná spolupráce s nutričním terapeutem/specialistou,“ zakončuje Gajdošová.