Slovenské gastronomické hvězdy zazáří v Praze. Představí spojení Asie s Evropou i podtatranskou kuchyni

Září se chýlí ke konci, což znamená, že je tady čerstvá porce gastronomického newsletteru Deli. Tentokrát potěší milovníky degustačních večeří i kávy.

chefs

Foto: Archiv Michala Konráda, Jozefa Brezy a Martina Záhumenského

V Praze se představí trio slovenských šéfkuchařů

0Zobrazit komentáře

Zdá se, že před sebou máme poslední teplé dny a pak přijde podzim. Naštěstí si jej ale budete moci zpestřit gastronomickými radovánkami, třeba v restauraci Alcron. Na pozvání zdejšího šéfkuchaře Richarda Bielika do ní totiž v průběhu podzimu – říjnem počínaje – dorazí tři slovenští kulinářští mistři, kteří Praze předvedou to nejlepší, co sousední gastroscéna nabízí.

Načítám formulář...

Alcron

Michala Konráda, Jozefa Brezu a Martina Záhumenského znají na Slovensku všichni foodies. V průběhu podzimu se s jejich kulinářským umem budou moci seznámit i obyvatelé Česka, protože se postupně vypraví do kuchyně restaurace Alcron. Každý z nich si při své „hostovačce“ připraví neopakovatelnou čtyřchodovou večeři, během které co nejlépe představí svůj přístup ke gastronomii.

Jako první budou moci hosté poznat přístup Michala Konráda, a to 4. října. Konrád se zaměřuje především na chutě Asie a v pouhých 26 letech se stal šéfkuchařem panasijské restaurace Fou Zoo v Bratislavě. Poté založil spolu s přáteli Bao Brothers a luxusní restauraci tím vyměnil za pestrý street food. Pro Alcron tak načrtl menu, které zahrnuje množství exotických, ale i nám blízkých chutí.

„Jsem veselý člověk, který vaří s láskou a svou práci vnímá jako poslání. To se snažím promítnout i do jídla, které připravuji. Při tvorbě usiluji o to, aby byly pokrmy chuťově výrazné, pestré a komplexní. Rád kombinuji asijské suroviny s evropskými,“ popisuje Michal Konrád.

O něco později, 29. listopadu, bude v Alcronu zářit jeden z nejlepších slovenských šéfkuchařů Jozef Breza a jeho tým z Gašperova mlyna. Ukáže spíše tradiční slovenské chutě z podtatranské oblasti, avšak v moderním pojetí. Tým Gašperova mlyna zároveň vaří především ze sezónních ingrediencí, které se v kuchyni snaží v maximální možné míře zužitkovat – hojně tak fermentují, nakládají a zavařují.

Jako poslední se 13. prosince představí Martin Záhumenský, který má za sebou působení v mnoha michelinských restauracích. Pro Alcron si připravil menu, které je přehlídkou jeho signature pokrmů postavených na respektu k surovinám. „My jsme jen malá součást celého koloběhu, na jehož počátku stojí teritorium, na které navazují šikovní pěstitelé a farmáři. Celý okruh pak končí právě u kuchařů,“ popisuje svůj přístup Záhumenský.

Každý šéfkuchař tak pojme večer v naprosto jiném duchu, jisté ale je, že půjde v každém případě o skvělý zážitek. Novinek na české gastronomické scéně je ale jako vždy mnohem více. Všechny najdete v posledním vydání newsletteru Deli.