Slovenské gastronomické hvězdy zazáří v Praze. Představí spojení Asie s Evropou i podtatranskou kuchyni

Září se chýlí ke konci, což znamená, že je tady čerstvá porce gastronomického newsletteru Deli. Tentokrát potěší milovníky degustačních večeří i kávy.

chefs

Foto: Archiv Michala Konráda, Jozefa Brezy a Martina Záhumenského

V Praze se představí trio slovenských šéfkuchařů

0Zobrazit komentáře

Zdá se, že před sebou máme poslední teplé dny a pak přijde podzim. Naštěstí si jej ale budete moci zpestřit gastronomickými radovánkami, třeba v restauraci Alcron. Na pozvání zdejšího šéfkuchaře Richarda Bielika do ní totiž v průběhu podzimu – říjnem počínaje – dorazí tři slovenští kulinářští mistři, kteří Praze předvedou to nejlepší, co sousední gastroscéna nabízí.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Alcron

Michala Konráda, Jozefa Brezu a Martina Záhumenského znají na Slovensku všichni foodies. V průběhu podzimu se s jejich kulinářským umem budou moci seznámit i obyvatelé Česka, protože se postupně vypraví do kuchyně restaurace Alcron. Každý z nich si při své „hostovačce“ připraví neopakovatelnou čtyřchodovou večeři, během které co nejlépe představí svůj přístup ke gastronomii.

Jako první budou moci hosté poznat přístup Michala Konráda, a to 4. října. Konrád se zaměřuje především na chutě Asie a v pouhých 26 letech se stal šéfkuchařem panasijské restaurace Fou Zoo v Bratislavě. Poté založil spolu s přáteli Bao Brothers a luxusní restauraci tím vyměnil za pestrý street food. Pro Alcron tak načrtl menu, které zahrnuje množství exotických, ale i nám blízkých chutí.

„Jsem veselý člověk, který vaří s láskou a svou práci vnímá jako poslání. To se snažím promítnout i do jídla, které připravuji. Při tvorbě usiluji o to, aby byly pokrmy chuťově výrazné, pestré a komplexní. Rád kombinuji asijské suroviny s evropskými,“ popisuje Michal Konrád.

O něco později, 29. listopadu, bude v Alcronu zářit jeden z nejlepších slovenských šéfkuchařů Jozef Breza a jeho tým z Gašperova mlyna. Ukáže spíše tradiční slovenské chutě z podtatranské oblasti, avšak v moderním pojetí. Tým Gašperova mlyna zároveň vaří především ze sezónních ingrediencí, které se v kuchyni snaží v maximální možné míře zužitkovat – hojně tak fermentují, nakládají a zavařují.

Jako poslední se 13. prosince představí Martin Záhumenský, který má za sebou působení v mnoha michelinských restauracích. Pro Alcron si připravil menu, které je přehlídkou jeho signature pokrmů postavených na respektu k surovinám. „My jsme jen malá součást celého koloběhu, na jehož počátku stojí teritorium, na které navazují šikovní pěstitelé a farmáři. Celý okruh pak končí právě u kuchařů,“ popisuje svůj přístup Záhumenský.

Každý šéfkuchař tak pojme večer v naprosto jiném duchu, jisté ale je, že půjde v každém případě o skvělý zážitek. Novinek na české gastronomické scéně je ale jako vždy mnohem více. Všechny najdete v posledním vydání newsletteru Deli.

Kro se spojilo s brněnskou snídaňovou legendou Eggo. Celý rok budou vařit to nejlepší z obou světů

Pražští milovníci ranních hodů se mohou radovat. Brněnské Eggo totiž bude rok působit v Karlíně, kam přinese mnohem víc než vyhlášená míchaná vejce.

cihi0397

Foto: Jan Čihák

Ronald Winkler a Vojtěch Václavík

0Zobrazit komentáře

Snídaňová vlna se v posledních letech přelila Českou republikou a kdo si občas nevyrazí na vejce benedikt nebo francouzský toast, ten jako by nebyl. O Brňany se v tomto ohledu už od roku 2018 stará podnik Eggo, který začal jako food truck a později se přestěhoval do vlastních prostor v centru jihomoravské metropole. Pražští foodies si se slzou v oku celé ty roky říkali: „Proč něco takového nemáme i v hlavním městě?“ Jejich přání byla nyní vyslyšena, protože Eggo od letošního září rozpaluje pánvičky s míchanými vejci i v Praze, v karlínském Kro. „Nabízíme tady to nejlepší z obou světů,“ říkají Vojta Vaclavík a Ronald Winkler, kteří za nejen snídaňovým počinem stojí.

Vojta Václavík je na české gastronomické scéně známý díky projektu Kro, jehož provozovny se aktuálně nachází na Vinohradech, ve Vršovicích a v Karlíně, nadto v loňském roce zařadil do portfolia podniků restauraci spojenou s barem, kavárnou a vinárnou Alma. Právě do té Ronald Winkler přivezl své snídaňové Eggo v rámci brunchového pop-upu, během něhož se ukázalo, jak moc velký zájem v Praze o koncept, který vytvořil společně s Vítězslavem Kuncem, je.

„S Víťou jsme se v Brně ale rozešli, chtěl jít svou vlastní cestou. Já jsem zároveň už nějakou dobu přemýšlel nad tím, co bych mohl dělat kromě Egga navíc. Dělal jsem každý den to stejné, spadl jsem do stereotypního systému, přerůstalo mi to přes hlavu, takže jsem uvažoval i nad tím, že bych Eggo prodal nebo že bych otevřel druhou pobočku v Praze,“ vypráví Winkler, když se setkáváme v karlínském Kro.

Vojta Václavík shodou okolností ve stejné době, kdy Ronald Winkler uvažoval o zásadní změně, potřeboval proměnit koncept karlínské pobočky. Její důležitou součástí byl od začátku bar a pestrá nabídka koktejlů, jenže ji otevřeli v době covidové pandemie a ukázalo se, že ani po letech není bar schopný naplnit svůj potenciál. Místo jedné barové sekce tak do podniku přidal kávovar a začal uvažovat nad tím, jak ho přepracovat.

„Bylo mi jasné, že to tady musí fungovat už od rána. Když jsem se tak dozvěděl, že Ron hledá prostory v Praze, řekl jsem si, proč se nespojit. Vždycky nás bavilo to, co se dělo v Brně,“ říká Vojta Václavík. Společně se tak domluvili se na projektu, ve kterém se na rok spojí to nejlepší z Kro s tím nejlepším z Egga. „Do Prahy nemůžu jít na stálo, protože mám v Brně provozovnu a spoustu věcí, o které se musím starat. Roční hostovačka nám tak dávala největší smysl, všechno do sebe skvěle zapadlo,“ doplňuje Winkler.

Do karlínského Kro je tak možné od září vyrazit na menu, kde se propojují zkušenosti obou kulinářských profíků a jejich týmů s ingrediencemi, s nimiž pracují. Kro přináší rozličné nakládané zeleniny a fermenty, omáčky, pečivo z vlastní pekárny, Eggo pak pochutiny od brněnských dodavatelů, jako jsou uzené ryby z Trnečka Smoked Fish nebo zmrzlina z Ještě jednu. A i když je snídaně grunt, na tuhle fúzi sem můžete vyrazit i na oběd či večeři – Kro a Eggo v Praze je prostě celodenní záležitost okořeněná pravidelnými víkendovými speciály a pop-upy dalších spřátelených podniků.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Hosté budou mít skutečně z čeho vybírat. K snídani si mohou dát třeba New York Roll, burger z vepřového masa se sázeným vejcem a čedarem, tartaletku s uzeným pstruhem nebo sladký french toast s krémem z tonky. K obědu pak skvělé masové kuličky s paprikovou omáčkou a pečeným zelím nebo vege tempeh s čočkovým hummusem a řepou. Samozřejmě nechybí ani kuřecí kombo, to je nezničitelný artikl z Kro, který lidi milují,“ popisuje Václavík.

Winkler dodává, že se menu neobejde ani bez „míchaček“, tedy nejoblíbenějších míchaných vajíček z Egga s domácí slaninou. Oba navíc upozorňují, že tohle je teprve začátek, jelikož mají spoustu nápadů, které se na sebe budou postupně nabalovat. Je tak otázka, jestli rok bude stačit na to, aby se všichni spojení Kro a Egga nabažili.