Liberecká galerie Lázně láká na umění a nově také na kávu. Svůj podnik zde otevřela známá pražírna
Dva týdny utekly, což znamená, že je tady nová porce novinek z české gastronomické scény v podobě newsletteru Deli. Tentokrát má i umělecký přesah.
Podzim je oficiálně tady! Pro některé to znamená začátek sezony Pumpkin Spice Latte (zachraňte se, kdo můžete!), pro jiné je to o důvod navíc zavrtat se někam se skutečně dobrou kávou. Možností je naštěstí o trochu víc, jelikož kvalitní kavárny se v Česku objevují jako houby po dešti. A kdo by chtěl něco exotičtějšího, může vyrazit třeba na ochutnávku specialit z dalekého Hongkongu.
Nordbeans
Oblastní galerie v Liberci, známá také jako Lázně, láká návštěvníky nejen na zajímavé výstavy, ale také na impozantní architekturu, jelikož se nachází v krásné neorenesanční budově bývalých městských lázní. Aktuálně sem můžete vyrazit třeba na výstavu Linie!, která zkoumá různorodost a významy vyjádřené právě tímto prvkem výtvarného jazyka, nebo na malířský cyklus Libuše Dlabola Pražákové, která podává zprávu o tom, jaké jsou dnešní ženy.
Při návštěvě galerie ale nezaplesá jen srdce milovníků umění, nýbrž i těch, kdo si potrpí na skvělou kávu. Kavárnu zde totiž otevřela známá liberecká pražírna Nordbeans. Konečně tak nastala zásadní změna v pravidle, že v galerii si dobrou kávu nedáte. V té liberecké si ji od 16. září totiž dáte! Kéž by se tím inspirovaly i další kulturní instituce.
„Možnost jsme získali od nového vedení liberecké galerie. V Lázních se kavárnu historicky nikdy nepodařilo naplno rozjet. My věříme, že se nám to ve spolupráci s vedením podaří. Přeci jen se jedná o nádherný prostor v jedné z nejkrásnějších budov v Liberci, která leží v přinejmenším stejně krásné ulici. Máme velkou radost, že jsme se jí mohli stát součástí,“ říká Jakub Smolka z Nordbeans.
Kromě voňavého šálku plného energie z pražírny Nordbeans si tady dáte také čerstvě lisované ovocné šťávy, vydatné snídaně, víno k večernímu posezení, ale také řemeslné pečivo a farmářské produkty od lokálních dodavatelů. „Espresso připravujeme na moderní technologii modbar, která umožňuje neustálý kontakt s hostem, protože celý kávovar je schovaný pod barem. Filtrovanou kávu připravujeme pouze formou handbrew na zařízení april z Kodaně,“ dodává Smolka.
Na přípravách začali v Nordbeans pracovat na začátku července a na interiéru nové kavárny se podílelo architektonické studio Anuk, které pražírně pomáhalo také s její kavárnou u libereckého vlakového nádraží DOK. Nyní kavárna v Lázních běží ještě ve zkušebním provozu a v interiéru stále chybí pár detailů, to ale nemění nic na tom, že se z ní hosté už mohou radovat.
Pokud vás zajímají i další gastronomické novinky, podívejte se na poslední vydání newsletteru Deli. A pokud je chcete mít z první ruky, můžete ho začít odebírat.