Nanuky, které baví Tomáše Čupra, i otec a syn ve velkém byznysu. Čtěte zprávy týdne

Váš pravidelný týdenní přehled zpráv.

Filip HouskaFilip Houska

newsletter-photo

Foto: Nanooky / Nguyen Lavin/CC

Lenka Klusoňová a Tomáš Budník

0Zobrazit komentáře

S nedělním podvečerem přichází už tradiční rekapitulace článků, které jsme pro vás v uplynulém týdnu publikovali. Jako první se podíváme na byznys Lenky Klusoňové, která začala vyrábět vlastní nanuky ve dvoupokojovém bytě a dotáhla to tak daleko, že její značku Nanooky registruje i zakladatel online supermarketu Rohlik.cz Tomáš Čupr.

Dále zavítáme za třemi středoškoláky, kteří měli jednoduchý nápad, jak pomoct Ukrajincům porozumět ostatním ve školách. Proto rozjeli aplikaci, se kterou se snaží bourat zakořeněné bariéry ve třídách. V neposlední řadě vám představíme podnikatelský příběh „otce a syna“, respektive známé byznysové postavy Tomáše Budníka, jenž po odchodu z PPF založil vlastní fond Thein, a jeho syna Filipa.

Ostatní zásadní články za minulý týden najdete níže. Nyní přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze podcast CzechCrunch Weekly. Sledovat nás můžete na sociálních sítích včetně Instagramu, kde se o novinkách můžete dozvědět ve vizuální formě.


Každou neděli vám naservírujeme nejdůležitější zprávy týdne.

Newsletter Weekly | Poslední vydání


Nanuky začala vyrábět ve dvoupokojovém bytě. Její umění baví Tomáše Čupra i Porsche

Na ministerstvu je nechtěli, učitele nadchli. Středoškoláci svou aplikací bourají bariéry ve třídách

Táta dělal pro Kellnera, syn snil o velkém byznysu. A otce přemluvil, aby spolu začali investovat


Souhrn zpráv ve formě podcastu

CzechCrunch Weekly vás rychle provede zásadními událostmi posledního týdne. Aktuální díl můžete poslouchat na Apple PodcastechSpotifyGoogle Podcastech a dalších podcastových aplikacích.


Musíme makat, jsou mezi námi lidé, kteří tu nemají co dělat. Zuckerberg varuje, že se blíží zlé časy


Partner newsletteru
Chcete získat až 40 tisíc dolarů na implementaci inovativního projektu v Bosně a Hercegovině, Gruzii, Etiopii, Moldavsku, Kambodži a Zambii? Czech-UNDP Partnership for SDGs hledá inovativní projekty do nové výzvy Czech Challenge Fund 2022. Hlásit se mohou české soukromé firmy, startupy, NGOs i akademické organizace. Více informací zde.


Konec fixace hypotéky nemusí být konec světa. Shrnuli jsme možnosti, jak napjatému rozpočtu ulevit

Osvěžení pro nacisty. Toto je příběh Fanty, oblíbeného válečného nápoje vyráběného ze zbytků

Drastické procitnutí. Hodnota startupového premianta slítla ze 46 na 6,5 miliardy dolarů

Dezinformace nás mění. Hrajeme šachy a protivník má lepší strategii, říká vysoce postavená odbornice


Doporučujeme

Deli: Z redakce do kuchyně. Darina Křivánková šéfovala několika časopisům, teď otevřela bistro v Krumlově

? Watch: Děje se něco velkého. Seriálový Pán prstenů se ukazuje na nových záběrech, jsou na nich i enti

Z redakce do kuchyně. Darina Křivánková šéfovala několika časopisům, teď otevřela bistro v Krumlově

Čas dovolených je tady, to ale neznamená, že vás o aktuálním dění na českém gastronomickém rybníčku nebudeme informovat.

Bistro Topinka

Foto: Lucie Fenclová

Odpoledne v novém bistru v Českém Krumlově patří kreativně pojatým topinkám z řemeslného chleba od místní pekařky

0Zobrazit komentáře

Prázdniny začaly, což znamená, že se všichni rozkutálíme do různých koutů širého světa. Při tom kutálení byste měli zavítat do Českého Krumlova, jelikož se tam otevřel podnik, který by žádný fanoušek gastronomie neměl minout. A na cestu se můžete posilnit mízou z plechu. Novinek na české gastroscéně je po dvou týdnech opět pěkná hromádka.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání


Bistro Topinka

Když se bývalá šéfredaktorka časopisů zaměřených na gastronomii rozhodne vrhnout na provoz vlastního bistra, je jisté, že výsledek bude stát za to. V případě Dariny Křivánkové se ale celý počin posouvá ještě o úroveň výš, jelikož se rozhodla převzít bistro v oblíbeném jihočeském městě.

„Po pětadvaceti letech intenzivní novinářské práce jsem měla silnou potřebu udělat kariérní obrat a věnovat se práci, která má velmi hmatatelný výsledek. Kvůli Bistru Topinka jsem se přestěhovala z Prahy do Českého Krumlova,“ vypráví nová majitelka bistra. Topinka otevřela 1. července a její doménou jsou snídaně, odpoledne pak patří kreativně pojatým topinkám z řemeslného chleba od místní pekařky, bohatým salátům, letním drinkům a kvalitní kávě. Křivánková doplňuje, že ke sklence naturálního vína nabízí jako bonus jeden z nejkrásnějších výhledů v Krumlově.

Bistro Topinka

Foto: Lucie Fenclová

Doménou Bistra Topinka jsou snídaně

Kolacherie

Pražskou Celetnou se od června line ta nejlepší možná vůně – vůně pečeného lepku a másla. Oscar Dalimil Novák tady totiž otevřel podnik specializovaný na oblíbenou českou pochoutku. Receptury mu pomohla vypilovat známá pekařka Juliana Fischerová alias Maškrtnica.

„Odrazem byla myšlenka, že v centru nikdo nenabízí naši zlatou tradici – koláče. V Texasu jsem navíc narazil na koláče, které tam přivezli krajané v 19. století. Během let se ale dost proměnily, získaly především odvážné slané náplně. Právě těmi jsme se inspirovali a vrátili je do Česka,“ vypráví Novák. Kromě slaných tady nabízejí samozřejmě i klasické koláče – ražené s mákem nebo s ovocem či tvarohem, frgály a moravské dvojctihodné s tvarohem a povidly. A nyní pracují na veganské verzi.

Kolacheria

Foto: Kolacheria

Do pražské Celetné můžeme nově zamířit pro koláče

Euforia

Březová míza od Jana Klimeše je malý zázrak. Restaurátor papíru a obdivovatel přírody každé jaro na Vysočině vyrazí stáčet mízu ze stromů a v lahvích ji pak nechá fermentovat společně s ovocem, bylinami, ale také s čaji, větvičkami nebo kávou. Kdo tuhle nealkoholickou radost zná, ocení, že od nynějška se dá pořídit i v menších baleních v podobě krásných plechovek.

„V plechovkách míza zrála tři měsíce. Jsou v nich hravé chutě, například káva a cascara od kluků z pražírny Candy Cane, pomeranč, grep, čokoláda nebo juzu,“ říká Klimeš. Plechovky jsou podle něj perfektní balení na léto – člověk totiž může mít osvěžení vždy po ruce. K dostání budou například v podnicích Kro Kitchen, Esce nebo Osadě.

Euforia

Foto: Jan Klimeš

Fermentovaná březová míza je bez alkoholu a má povzbuzující účinky

Čep & Pec

Nusle přivítaly nový podnik, kde se potkává pečení s pivovarnictvím. Pavel Dušek vaří pivo pod značkou Four Elements, jeho sestra ráda vaří a peče. K vaření a pečení navíc měli blízko i jejich tatínek a praděda. Sourozenci se tak rozhodli navázat na rodinnou tradici a otevřeli podnik zaměřený na dobré jídlo, skvělé pivo a denně čerstvé pečivo. A jelikož je Pavlova žena kreativně nadaná, postarala se o vizuální stránku.

„Kromě piva a pečiva se zaměřujeme na klasické chuťovky k pivu. Na čepu máme kromě vlastního piva také další od spřátelených minipivovarů,“ doplňuje Dušek. Podnik navíc začal spolupracovat s projektem Finest Tasting, se kterým pravidelně pořádá degustační večeře. Pokrmy z tuzemských farmářských surovin neotřele párují s pivem a vínem.

Čep & Pec

Foto: Tereza Dušková Dotlačilová

V nuselském podniku Čep & Pec pravidelně pořádají neotřelé degustační večeře

***

Letní vinný tip

Milovníci naturálního vína by si měli do kalendářů zapsat termín 12. a 13. srpna, jelikož právě tehdy pražská Novoměstská radnice předvede přehlídku nespoutaně kvašené hroznové šťávy. Proběhne zde totiž již tradiční vinařská událost Praha pije víno, kterou organizují Antonín Suchánek a Bogdan Trojak. Své nejlepší počiny zde představí vinaři z Čech i Slovenska, ale i dalších, nejen evropských koutů. „Na místě se objeví přibližně padesát vinařů, mezi kterými bude i jeden Američan s českými kořeny, v hojném počtu přijedou také Gruzínci,“ odhaluje Suchánek.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání