Nová vlna italské kuchyně. V karlínském pasta baru můžete vyzkoušet třeba těstoviny s omáčkou z vodky

Gastronomický Ježíšek naděluje předčasně. Nový newsletter Deli je totiž nabitý hned několika skvělými novinkami.

sugo-nahled

Foto: Sugo Pasta Bar

Nově otevřený podnik Sugo láká na moderní italskou kuchyni

0Zobrazit komentáře

Teda, to je jízda! V posledních týdnech se to v Praze jenom hemží otvíračkami podniků, do kterých by chtěl každý. Pokud si tak zakládáte na tom, že do nich míříte, jakmile se otevřou, máte momentálně co dělat. Začít můžete třeba obědem v karlínském podniku, za kterým stojí Ital Andrea Sirtori. Kuchyni své rodné země zde představuje v moderním pojetí.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Sugo

Italských podniků není nikdy dost, obzvlášť v případě, když se primárně nezaměřují na pizzu. Přesně takové místo nově otevřelo v pražském Karlíně. Jmenuje se Sugo a stojí za ním Ital Andrea Sirtori, který se po četných zkušenostech s prací v restauracích rozhodl, že si otevře svou vlastní. „Tento projekt mám v hlavě už dva roky, teď je konečně čas začít vařit,“ říká se smíchem.

Sirtori otevřel místo spojující tradici s moderním pojetím kuchyně jeho rodné země – sám říká, že jde o jakousi novou vlnu italské kuchyně. „Hosté mohou ochutnat oblíbené grandi classici, jako jsou carbonara či amatriciana, prosciutto, tiramisu, ale i nová jídla. Chtěl jsem přinést do Prahy italskou kuchyni, která není jen o spritzu a carbonara se smetanou,“ vysvětluje Sirtori, který je majitelem a zároveň šéfkuchařem.

Novopečený restauratér celý podnik zařizoval vintage nábytkem, který nakombinoval s moderními prvky. Důležitou součástí zdejší nabídky jsou naturální vína, jelikož Sirtori letos Karlín oblažil už naturálně zaměřenou vinárnou Enoteca. Na menu nechybí samozřejmě ani italská koktejlová klasika – negroni.

Co se jídla týče, prim tady hrají těstoviny, které se připravují ručně každý den. Mouku šéfkuchař odebírá od pekárny Praktika, která ji mele na kamenném mlýně, díky čemuž má plnou, oříškovou chuť. Pokrm, který podle Andrea Sirtoriho nejlépe odráží myšlenku celého podniku, jsou paccheri al sugo s bazalkou a parmazánem. Skvělé jsou ale i pečené rigatoni s omáčkou z vodky a sýrem scamorza nebo zelené casarecce s omáčkou z kadeřávku a stracciatellou.

Novinek ale s prosincem přišlo mnohem více. Prohlédnout si je můžete v čerstvém vydání newsletteru Deli.