Startup, který připravuje burgery pouze za pomoci robota, otevírá svoji první restauraci
Je tomu téměř dva roky od doby, kdy jsme se poprvé zmiňovali o startupu Momentum Machines, který si dal za cíl otevřít první provozuschopnou restauraci, která za pomoci speciálního robota samostatně připravuje burgery. Nyní, o dva roky později a celkem 8 let od vzniku původní myšlenky, se jejich první restaurace blíží ke spuštění.
Startup za bezmála dva roky změnil své jméno z Momentum Machines na Creator, značně vylepšil svůj přístroj pro samotné zpracování burgerů a začal postupně testovat zkušební provoz sanfranciské restaurace. Ta je aktuálně otevřena vybraným zákazníkům pouze v určité dny a s předchozí rezervací, respektive předchozím nákupem burgeru, který přijde na 6 dolarů.
Po vstupu do restaurace si vyberete přesnou kombinaci svého burgeru na speciálním elektronickém kiosku, zaplatíte a objednávka se odešle robotovi, který začne okamžitě burger připravovat. Z jedné části vyjede ten den upečená houska, která se rozřízne napůl a ještě před opečením se potře máslem a po opečení mixem omáček v přesném poměru. Mezitím se již pomalu opéká maso dle zvoleného stupně propečení a těsně před jeho finalizací se nakrájí cibule, rajčata, salát a plátek sýra.
Vše je tak perfektně čerstvé a nezasekne se v žádné části procesu, což by poté mělo u zákazníka zvítězit mnohem lepší chutí, než většina běžné konkurence, která je na americkém trhu opravdu pestrá. Výroba jednoho burgeru tímto způsobem zabere přibližně 5 minut, poté se vloží do krabičky a lidská obsluha ho odnese zákazníkovi nebo k výdejnímu pultu.
Každý den jiná chuť, tedy pokud budete chtít
Výhodou zpracování robotem jsou kromě čerstvosti a přesnosti také “neomezené” kombinace, které lze zvolit i ve vztahu ke kaloriím či přesnému poměru určitých surovin. Teoreticky tak existují tisíce a tisíce různých možností, které si mohou zákazníci nakonfigurovat v aplikaci na objednávacím kiosku. Na výběr jsou také již předdefinované klasické varianty.
Celé léto by měl probíhat omezený testovací proces a v průběhu září by se měla restaurace, která sídlí na adrese 680 Folsom St v San Franciscu, otevřít pro běžnou veřejnost. Startup na svůj vývoj získal v roce 2013 šest milionů dolarů a minulý rok investici dalších 18,3 milionu dolarů od prestižních fondů jako Khosla Ventures nebo Google Ventures.
Foto: Creator