Včely na střeše v centru Prahy se činí. Restaurace The Artisan stočila prvních 42 kilogramů medu

Lesní med všichni dobře známe, ale co takový městský med? První stáčení medu v pražské restauraci ukázalo, že se včelám ve městě dobře daří.

artisan-nahled

Foto: The Artisan

Šéfkuchař restaurace The Artisan David Rejhon a jeho zástupce Peter Mikuláš

0Zobrazit komentáře

Restaurace The Artisan v hotelu Marriott obohatila pražskou gastronomickou scénu v loňském roce, kdy její kuchyň otevřela pod vedením šéfkuchaře Davida Rejhona společně s Peterem Mikulášem. Oba se od začátku zaměřili na práci s lokálními surovinami a také na co největší soběstačnost. A jelikož byl Mikuláš už před nástupem do restaurace velkým včelařským nadšencem, rozhodl se na střeše Marriottu vybudovat malý včelín, kde našlo domov devadesát tisíc včel. K prvnímu stáčení medu došlo v průběhu května.

Na střeše, ze které je výhled na spoustu pražských dominant, byly během loňského léta nainstalovány tři úly. Předcházely tomu dlouhé měsíce příprav, vzdělávání i nutných legislativních a administrativních kroků včetně povinných veterinárních hlášení. Mít včely na střeše hotelu totiž není jen tak, jejich umístění v centru města ale dává – i když se to možná na první pohled nezdá – smysl.

Včelám se totiž ve městech obecně daří. Důvodem je především různorodá skladba rostlin, které se v betonové džungli ukrývají. Konkrétně ze střechy, kde našly domov včely, o které se stará Mikuláš, je možné vidět spoustu zelených ploch rozprostřených v její bezprostřední blízkosti: Petřínské a Letenské sady, Vítkov nebo stromy vyčuhující ze zahrad kolem Hradu. Díky tomu, že se ve městech nepoužívají pesticidy jako v zemědělství, jsou zdejší včely navíc méně náchylné na různá onemocnění.

Včely z restaurace The Artisan se tak mohou pěkně činit. „Během května jsme vytočili více než 42 kilogramů kvalitního medu. Našim včelám se na střeše hotelu daří, a i přes relativně chladné jarní měsíce dokázaly využít podmínky, které zdejší lokalita nabízí ke sběru nektaru. Další stáčení plánujeme koncem června,“ říká Peter Mikuláš.

artisan-1

Foto: The Artisan

Díky včelám budou moci v The Artisan vyrábět i vlastní propolisovou tinkturu

Jestliže už uvažujete o tom, že budete v Celnické ulici vyhlížet ceduli s nápisem Prodej medu, budete zklamáni. Restaurace si totiž produkci nechává pro svou vlastní potřebu. Kuchaři ho využijí k přípravě signature pokrmů, medové sušenky, medovník, zmrzlinu a další speciality, ale také k výrobě domácí medoviny nebo vlastní propolisové tinktury.

Produkce vlastního medu je tak jedním z dalších prostředků, který přispívá k efektivnějšímu provozu restaurace. „Výroba domácího medu je pro nás důležitá nejen z pohledu udržitelnosti, na kterou velmi dbáme, ale také z ekonomického hlediska. Jeho celková roční spotřeba je v rámci hotelu významná a díky vlastní produkci si ji dokážeme z velké části pokrýt sami,“ dodává David Rejhon.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Kromě medu si v restauraci sami obstarají i produkci bylinek, které zde pěstují ve vnitrobloku hotelu či v kultivátoru určeném také pro rozličné klíčky. Sami si vyrábějí sirupy, ze zbytků nevyužitých bylin různé ochucené oleje, z odřezků zeleniny octy a zpracují také vše, co je možné zavařit či nějak naložit. Třeba smrkové špičky, kuličky z lipových květů, nerozvité květy bezu a pampelišek, které si často sami sbírají, když je zrovna jejich sezona.

V rámci včelaření se restaurace The Artisan stala také členem Českého svazu včelařů sdružující téměř všechny včelaře na území Česka. „Z našich včel máme velkou radost, ale je to zároveň i velká zodpovědnost. Včelaření je náročná aktivita, která vyžaduje značné odborné znalosti. Snažíme se proto neustále se vzdělávat a potkávat se s profesionály z oboru, kteří nám pomáhají pečovat o naše včelstva a zajišťovat tak pro ně ideální zázemí,“ dodává na závěr k chovu včel Mikuláš.

artisan-2

Foto: The Artisan

Ve městě se včelám daří i díky rozmanitosti rostlin

Jódži Jamamoto, boty Asics a nevěřit sviním. Zdeněk Pohlreich přináší pár rád do života

Známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v Karlínských 20 prozrazuje jméno svého oblíbeného módního návrháře i co parkuje ve své garáži.

k70Rozhovor

Foto: CzechCrunch

Zdeněk Pohlreich, hvězda mezi českými kuchaři, odpovídá na Karlínských 20

0Zobrazit komentáře

Do čeho investují, jaká byla jejich první práce, kam si rádi zajdou na dobré jídlo či jaký největší fuckup ve své kariéře zažili? Na toto a mnohem více se v rámci formátu Karlínských 20 ptáme zajímavých osobností nejen českého byznysu. Sled otázek a odpovědí přibližuje ty, o kterých se u nás můžete běžně dočíst, v netradičním světle a dává nahlédnout pod pokličku jejich kariérních úspěchů. Proč Karlínských? Protože právě v této čtvrti, kde sídlíme i my, se často řeší otázky, které jinde v Praze nepadnou.

Tentokrát na Karlínských 20 odpovídá známý šefkuchař, popularizátor kvalitní gastronomie, podnikatel a moderátor Zdeněk Pohlreich. Kam doporučuje v Praze zajít na dobré jídlo? Proč po probuzení neotvírá žádnou aplikaci a co by dnes poradil svému mladšímu já?

***

V kolik chodíte spát a kolik toho průměrně naspíte?
Okolo jedenácté, spím zhruba šest hodin.

Jakou aplikaci v telefonu otvíráte ihned po probuzení?
Žádnou, nejsem debil.

Na jakém přístroji během dne pracujete nejčastěji a jaké nástroje v něm používáte nejvíc?
Nejčastěji telefonuji a posílám SMS. Používám iPhone 8.

Jaký outfit nosíte ve většině případů a máte oblíbený model tenisek?
Mám rád věci od návrháře Jódžiho Jamamota a boty Asics.

zdenek-pohlreich

Foto: Lexus

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař, gastronom, podnikatel, lektor, autor kuchařek a moderátor

Pět věcí, které nikdy nesmí chybět ve vašem batohu?
Hotovost, telefon, klíče, platební karta a něco teplejšího na oblečení.

Máte nějaký vychytaný osobní lifehack, o který byste se chtěl podělit?
Nevím, co je lifehack.

Jmenujte jednu knihu a jeden film/seriál, které byste doporučil všem.
Kitchen Confidential od Anthonyho Bourdaina a Sázka na nejistotu.

Jakou hudbu si pustíte pro uklidnění? A která vás naopak nakopne?
Toto a AC/DC.

Kam vyrazit na nejlepší dovolenou?
Tam, kde je teplo.

Jakou hi-tech novinku chcete mít doma v obýváku, ale ještě ji tam nemáte?
Mám všechno.

Jaký vůz parkujete ve své garáži?
Lexus ES 300h.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Kam si rád zajdete na dobré jídlo?
Café Imperial, Divinis, Next Door by Imperial.

Jak jste si vydělal první peníze?
V kuchyni.

Co byla ta vůbec nejpodivnější práce, za kterou jste dostal zaplaceno?
Prodej vánočních kaprů.

Co byste dnes poradil svému mladšímu já?
Používej svůj rozum. Zároveň ale poslouchej, co ti kdo radí, a teprve pak se rozhodni.

Investujete?
No comment.

Nejlepší byznysová rada, kterou jste kdy dostal?
Start big.

Jaký největší fail vás potkal v profesní kariéře, na který nyní vzpomínáte s úsměvem?
Věřil jsem sviním.

spotify-darkweb

Přečtěte si takéSpotify řeší problém s dealery drog. Využívají platformu k propagaciStalo se Spotify novým dark webem? Platforma musí mazat stovky podcastů nelegálně nabízejících léky

Vaše nejlepší kariérní rozhodnutí?
Postavit se na vlastní nohy.

Kdo v Česku vás inspiruje?
Nemohu sloužit.