Apple bude vylepšovat své mapy pomocí dronů

Filip HouskaFilip Houska

mapy-1
0Zobrazit komentáře

Jsou tomu již čtyři roky od doby, kdy Apple spustil své vlastní mapy, které měly z jablečných zařízení odsunout dominantní mapy od Googlu. Nástup nové služby však nemohl být kontroverznější. Vzhledem k nedostatečnému technologickému zázemí se na platformě objevovaly klíčové nepřesnosti, které byly celému světu pro smích. Google byl zkrátka stále o míle napřed. Apple si však stále šel za svým cílem a rok od roku své mapy piluje. A patrně tomu nebude jinak i následující období.

Očekává se, že Apple bude pro vylepšení svého mapového rozhraní využívat drony a specifickou navigaci vnitřních prostorů. O tom informoval server Bloomberg s odkazem na zdroje, jež jsou s touto problematikou obeznámeny. Důvod těchto kroků je zřejmý – prosazení vlastního rozhraní pro produkty běžící na MacOS a iOS a ukázání svým uživatelům lepší alternativy map.

netflix1

Přečtěte si takéNetflix začíná nabízet přehrávání filmů a seriálů bez nutnosti mít internetové připojeníNetflix začíná nabízet přehrávání filmů a seriálů bez nutnosti mít internetové připojení

Nejhodnotnější společnost světa údajně sestavuje speciální tým odborníků na robotiku a sběr dat, kteří budou operovat s drony. Využívání dronů pro tyto účely ostatně dává smysl. Díky létání totiž dokáží zachytit specifická data mnohem rychleji a efektivněji, než například vozový park s připevněnými kamerami a senzory.

Apple chce seskupení aktivních dronů používat především pro zachycení dopravních značek a monitorování silničních uzávěrek. Díky integrované technologii, která je v dnešní době na znatelně vyšší úrovni než v roce 2012, by se mohly nasbírané informace bleskově dostat k určeným odborníkům. Ti by je automaticky implementovali do mapového rozhraní, aby měl uživatel ten nejaktuálnější přehled.

Potvrzeno úřady

Žádost o použití dronů ke komerčním účelům ze strany Applu se k americkým úřadům dostala již v září minulého roku. Federal Aviation Administration (FAA), tedy agentura ministerstva dopravy Spojených států pro letectví, tuto žádost během letošního března schválila a Applu se nabídl vhodný moment k naplnění svých plánů. V žádosti se také objevovaly informace o tom, že by Apple využíval drony výrobců jako DJI nebo Aibotix.

application1

Podmínky ohledně komerčního využívání bezpilotních letounů se však v srpnu na území USA poněkud změnily. Nyní je totiž nutné, aby drony pilotovali výhradně lidé s patřičnými leteckými zkouškami, a to pouze ve stanovené denní hodiny. Podle dostupných informací však Cookova firma tyto regulace přijala a bude se podle nich chovat.

Nejde jen o drony

Na základě nejmenovaných zdrojů bude Apple pro zlepšení svých map využívat i speciální navigační systémy zabývající se mapováním vnitřních prostorů. Z těchto důvodů sjednal akvizici finského startupu Indoor.io, který se na tuto problematiku specializuje. Při správné integraci by kalifornský gigant mohl sbírat data z uzavřených prostorů jako například z letišť, muzeí a dalších míst, kde se vyskytuje mnoho lidí.

maps1

Pomalý růst ke hvězdám

I zarytí fanoušci Applu musí uznat, že mapová aplikace od Applu byla v roce spuštění zcela nedostačující a konkurenčně neschopná. To se však s postupem času začíná měnit a Cookův tým se ze všech sil snaží jablečné mapové rozhraní neustále zlepšovat. S téměř každou aktualizací iOS přišly nějaké novinky i do map. Například nejnovější iOS 10 přináší podporu vývojářů třetích stran, čehož využívá například Uber nebo rezervační platforma OpenTable.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym