Basketbalista Michael Jordan si díky svému businessu mimo sport přišel letos na 100 milionů dolarů

Filip HouskaFilip Houska

michaeljordan
0Zobrazit komentáře

Dlouhé roky platilo, že mezi nejlépe vydělávajícími sportovci, je americký golfista Tiger Woods. Jeho dominance na hřištích, kde zvítěžil celkem ve 14 turnajích Major Championship, nebo multimilionové sponzorské smlouvy s Nike a Rolex mu v nejlepších letech ročně vynášely částky okolo 10 milionů dolarů. Letos ho však po 11 letech přeci jen někdo přeskočil.

Zlatou příčku podle magazínu Forbes totiž dominuje od letoška Michael Jordan, americká basketbalová legenda, jež své obdivuhodné milníky zaznamenávala v týmu Chicago Bulls. Jordanovo osobní bohatství se odhaduje na rekordních 1,7 miliard dolarů, tedy přibližně 43,1 miliard korun. Peníze z jeho působení na hřišti však tvoří jen zanedbatelnou část.

mapy-1

Přečtěte si takéApple bude vylepšovat své mapy pomocí dronůApple bude vylepšovat své mapy pomocí dronů

Svými výkony na basketbalovém hřišti si od roku 1984 do roku 2003 vydělal „pouhých“ 93 milionů dolarů, respektive necelé 2,3 miliardy korun. Na znatelně větší peníze si ovšem přišel díky sponzorským smlouvám se světovými firmami jako Coca-Cola, McDonald’s, Gatorade, Hanes nebo Nike.

jordan

A právě Nike je pro 53letého Jordana zlatým dolem. Pod amerického sportovního giganta totiž spadá i jeho osobní značka Jordan. Ta mu pouze v letošním roce vygenerovala okolo 100 milionů dolarů, tedy přes 2,5 miliardy korun, což je o nějakých sedm milionů více, než si vydělal za celou svou basketbalovou kariéru.

Pro Nike znamená Jordan (značka), která se proslavila především výrobou bot a různých oděvů, obrovský zdroj příjmů. Například za minulý fiskální rok, jenž končil v květnu letošního roku, si díky ní Nike připsal na účet okolo 2,8 miliard dolarů (cca 71 miliard korun). Do roku 2020 by se mělo jednat téměř o dvojnásobek.

jordan1

Nyní již druhému Woodsovi se také nedaří špatně

Jmění amerického golfisty, Tigera Woodse, který v žebříčku skončil poprvé na druhém místě, se odhaduje na 1,67 miliard dolarů (o 30 milionů nižší než Jordanovo). A stejně jako basketbalista si pochopitelně na takové peníze nepřišel jen z golfových greenů, nýbrž ze sponzorských smluv, které má sjednané například se švýcarským výrobcem hodinek Rolex, poradenskou společností Accenture nebo, stejně jako Jordan, s Nike.

woods

Za Jordanem a Woodsem se dále na třetím, čtvrtém a pátém místě umístili:

  • Arnold Palmer (golfista; 1,35 miliard dolarů)
  • Jack Nicholaus (golfista; 1,15 miliard dolarů)
  • Michael Schumacher (závodník F1; 1 miliarda dolarů)

Slušného úspěchu dosáhl také fotbalista Lionel Messi se jměním okolo 520 milionů dolarů. Zároveň se jedná o nejmladšího sportovce, který se dostal do TOP20 (na 17. příčce). Celý žebříček je pak dostupný na stránkách Forbes.

Foto: simplistic.designs / Flickr [1], simplistic.designs / Flickr [2], Miss Shari / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym