CEO Airbusu věří, že na konci roku začne firma testovat své létající auto

Jiří SvobodaJiří Svoboda

airbus-1
0Zobrazit komentáře

Další fáze technologické revoluce se nejspíš blíží rychleji, než by mohl předpovídat i největší optimista. Létající auto, tedy dopravní prostředek, který ještě před deseti lety fungoval nanejvýš ve sci-fi, je velice blízko své existenci v reálném světě. V to alespoň doufá Tom Enders, současný CEO společnosti Airbus.

Jeden ze dvou největších světových výrobců civilních dopravních letadel totiž pracuje na svém vlastním automaticky pilotovaném létajícím autě, které by v budoucnu mělo pomoci vyhnout se ucpaným silnicím v metropolích. Výsledný stroj by měl být schopný vertikálního přistání a vzletu a Enders také ujistil, že Airbus pro svůj koncept již vyvinul technologie, které nezhorší již tak kritické městské ovzduší.

cormorant2

Přečtěte si takéIzraelský startup chce již za 3 roky uvést na trh dron schopný unést půl tuny nákladuIzraelský startup chce již za 3 roky uvést na trh dron schopný unést půl tuny nákladu

Přestože pro tuto chvíli nejsou známy jakékoliv podrobnosti o voze, zajímavý je především velmi optimistický timeline. Jak informovala agentura Reuters, Enders věří, že již na konci roku 2017 společnost pod jeho vedením bude mít hotový a funkční prototyp.

„Před sto lety se městská doprava dostala pod zemský povrch, dnes máme technologické prostředky na to, se dostat nad něj. Pokud inovace budeme ignorovat, budeme vystrnaděni z důležitých segmentů byznysu,“ řekl Tom Enders pro Reuters.

airbus1
V podstatě se však jedná o další informace o koncepci, kterou Airbus oznámil už v srpnu minulého roku. Tehdy se mluvilo o létajícím taxi s pracovním názvem Vahana, ve kterém by si jednotliví cestující rovnoměrně rozdělili náklady a cesta by tak údajně neměla být dražší, než běžné pozemní taxi. Šéf tohoto projektu Rodin Lyasoff tehdy stejně jako Enders nic nekonkretizoval, společnost pouze uveřejnila nákres stroje (níže), který je však pro tuto chvíli skutečně pouze ilustrativní.

airbus2

Transport balíčků na univerzitě

Ještě o pár měsíců dříve by ale mohl začít fungovat jiný projekt od Airbusu. Skyways je systém, který za pomocí dronů pohybujících se v přesně definovaných leteckých koridorech dokáže vyzvedávat, transportovat a doručovat balíčky na menším území, jako například Singaporské univerzitě. Právě tam již v půlce roku začnou první testy.

skyways1

Foto: Airbus

Diskuze (0)

Novinka

Anonym