Ministerstvo průmyslu investuje do českých startupů 1,5 miliardy Kč

Jiří SvobodaJiří Svoboda

1
0Zobrazit komentáře

V České republice se chystá do startupového trendu vložit jako investor i stát. Jak informuje deník iHNed.cz, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, podepsal dohodu o zprostředkování 1,5 miliardy korun v rizikovém kapitálu pro začínající firmy, s tím, že 1,1 miliardy dá samotné ministerstvo a zbývajících 400 milionů pak Evropský investiční fond.

USA a Izrael jako vzor

Podle vize ministra Mládka by se měla ČR stát startupovou líhní jako je například USA, Izrael či skandinávské státy.

Informace o projektu sdílel na říjnovém Startup Summitu při jednom z panelů i Pavel Laube, zástupce ministerstva průmyslu a obchodu, který mimo jiné řekl, že se stát chystá spíše na minoritní investice s podporou soukromých investorů.  Ostatní účastníci diskuze, jako byli Viktor Fisher z Rockaway a Adam Kočík z J&T, tehdy argumentovali, že stát musí přijmout riziko.

snapchat

Přečtěte si takéProč jediná možnost pro Snapchat je jít na burzu a proč to (nakonec) nevyjdeProč jediná možnost pro Snapchat je jít na burzu a proč to (nakonec) nevyjde

Velkou otázkou však je, zda státní peníze vůbec jsou potřeba. V příznivé ekonomické situaci se totiž do hry zapojují i korporace typu O2 a ČEZ s vlastními programy pro startupy, nemluvě samozřejmě o úspěšných investičních skupinách jako jsou například Miton, Enern,Rockaway Ventures, Credo Ventures, či vyrůstajících investičních platformách typu Fundlift.

Schází lidé a projekty, ne kapitál říkájí známé osobnosti české tech scény

Podle Ondřeje Bartoše z Credo Ventures je problém spíše v nedostatku dobrých projektů a pracovních sil, nikoliv v kapitálu:

„Peněz, které hledají začínající firmy, je prostě dost. To jde ruku v ruce s tím, že obecně je na trhu hodně peněz, jsou nízké, ne-li záporné úroky, takže každý, kdo má volné prostředky, přemýšlí, kam by je vložil. V téhle tržní situaci otevřít nový fond a přinést další likviditu mi přijde bláznivé,“ řekl pro Hospodářské noviny.

Obavy s ním pak sdílejí i další úspěšní investoři:

„Lepší by bylo, aby stát zjednodušil zakládání firem, pomohl finančně technologickým školám. Zjednodušil nabírání odborníků ze světa. Velmi těžko se sem totiž dostávají programátoři z východních zemí, i když jsou fantastičtí,“ míní Ondřej Raška že skupiny Miton.

Foto: EU2016 SK / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym