Do aukce míří originální BMW Z8, jehož původním majitelem byl Steve Jobs

bmwz8
0Zobrazit komentáře

Začátkem října tomu bylo již 6 let od doby, kdy zemřel vizionář a zakladatel společnosti Apple, Steve Jobs, jenž byl známý pro svoje kontroverzní smýšlení, kreativitu a přímočarost. Od té doby vzniklo několik knih, biografií, filmů a rozprodala se také část jeho majetku. Jedním z unikátních sběratelských kousků, který se již během několika měsíců objeví v aukci, je i jeho BMW Z8.

Newyorkská aukční síň Sotheby’s uvede na začátku prosince aukci s názvem ICONS, která bude obsahovat pouze zcela unikátní předměty, stejně jako zmíněné BMW. To si Steve Jobs pořídil den po svých narozeninách, 6. října roku 2000 – popostrčil ho k tomu Larry Ellison, CEO společnosti Oracle a jeho dlouholetý přítel, také nadšenec do německých aut.

elon-musk

Přečtěte si takéElon Musk ukázal první podobu tunelu pod Los Angeles, který buduje jeho nová firmaElon Musk ukázal první podobu tunelu pod Los Angeles, který buduje jeho nová firma

Pro Jobse to rozhodně nebylo první německé auto, které vlastnil – mezi dalšími bylo dnes již legendární Porsche 944S, Mercedes-Benz SL či několik motocyklů od BMW. Sám Jobs BMW Z8 řídil zhruba 3 roky, poté ho prodal dalšímu majiteli, ten dále třetímu majiteli, až nakonec po 1,5 ročním kolečku skončilo znovu u druhého. Za 17 let bylo s autem najeto pouze 15 200 mil.

bmwz8a

Jedna z dalších exkluzivních věcí na tomto voze je fakt, že za první roky jsou veškeré faktury a další dokumenty podepsané přímo Jobsem – ten si totiž všechna auta většinou registroval na jiné osoby, kvůli anonymitě. Cena BMW Z8 by se v aukci měla vyšplhat na 300 – 400 tisíc dolarů, v přepočtu tedy 6,5 – 8,7 milionu korun, což s ohledem na unikátnost není mnoho.

Foto: Karissa Hosek / RM Sotheby’s

Diskuze (0)

Novinka

Anonym