Rusko zablokovalo populární službu Telegram, která šifruje komunikaci mezi uživateli

Michal PtáčekMichal Ptáček

durov
0Zobrazit komentáře

Komunikační aplikace Telegram, která se zejména v poslední době, kdy internet řeší problémy se zneužívaním uživatelských dat těší obrovské oblibě, řeší nepříjemný problém. Služba založená internetovým podnikatelem a miliardářem Pavlem Durovem, která kompletně šifruje komunikaci mezi uživateli, byla totiž v Rusku zakázána.

Zákaz potvrdil moskevský soud během rekordně krátkého 18 minutového soudního slyšení, kterého se zástupci Telegramu z důvodu nesouhlasu s celým procesem vůbec nezůčastnili.

liftagoinv

Přečtěte si takéLiftago mění investory, podíl investiční skupiny Leverage putuje do rukou INCOMMING VenturesLiftago mění investory, podíl investiční skupiny Leverage putuje do rukou INCOMMING Ventures

Důvodem zablokování má pak být to, že zakladatelé služby, kterou měsíčně používá okolo 200 milionů uživatelů, odmítli žádosti státní služby pro dozor v oblasti telekomunikací Roskomnadzor a bezpečnostní služby FSB o předání šifrovacích klíčů umožnujících právě odkrytí šifrované komunikace mezi uživateli.

Díky tomu se startup Pavla Durova, přezdívaného často jako ruský Mark Zuckerberg, dostal do nelibosti ruských státních orgánů. Ty mají totiž na základě loni schváleného zákona možnost provozovatele služby právě o podobné údaje požádat.

telegram

Celá kauza každopádně opět poměrně názorně ukazuje kritickou situaci v současném Rusku. Není to totiž poprvé, co se Pavel Durov, který v minulosti založil ruskou nejpopulárnější sociální síť VKontakte dostal do křížku s ruskými úřady. Například v roce 2011 do jeho bytu v ruském Petrohradu vtrhla ozbrojená zásahová služba, v roce 2014 pak měl další problém se zákonem, když ruským úřadům odmítl vydat data údajných ukrajinských demonstrantů a zablokovat profil na podporu Alexeje Navalného.

VKontakte následně údajně ovládli lidé okolo ruského prezidenta Putina a Durova odvolali z vedení, na základě čehož se Durov rozhodl prodat zbytek akcií ve společnosti a Rusko definitivně opustil.

„V současnosti nejsem v Rusku a neplánuji se tam ani vrátit. Bohužel tam za současné situace nelze provozovat internetový byznys. Bojím se, že pro mě už není cesty zpět, zvlášť poté, co jsem veřejně odmítl spolupracovat s představiteli moci,“ popsal tehdy před lety Durov důvody pro opuštění Ruska.

foto: TechCrunch/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym