Měsíc by se podle Jeffa Bezose mohl stát centrem těžkého průmyslu, počítá i s permanentní kolonií

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Jeff_Bezos_Pad
0Zobrazit komentáře

Zakladatel společnosti Amazon a aktuálně také nejbohatší muž planety Jeff Bezos sdílel o víkendu na konferenci v Los Angeles podrobnosti svých vizí o vesmíru a o tom, jak v něm v budoucnu člověk bude fungovat. Své nemalé plány chce uskutečnit pomocí své firmy Blue Origin ve spolupráci jak s NASA, tak Evropskou vesmírnou agenturou (ESA).

Bezos chce přesněji řečeno koncentrovat veškeré své aktivity okolo Měsíce. Konečným cílem je pak na jediné přirozené družici Země vybudovat stálou kolonii a těžit zde nerostné suroviny. Dle jeho představ by ve vesmíru mohly pracovat miliony lidí, a to jak na Měsíci samotném, tak na asteroidech, na kterých by se dalo těžit.

leoexpress2 – Copy

Přečtěte si takéLEO Express Leoše Novotného se chce spojit s konkurencí RegioJet a odprodat většinový podílLEO Express Leoše Novotného se chce spojit s konkurencí RegioJet a odprodat většinový podíl

Podle Bezose je přesun těžkého průmyslu mimo Zemi jediným způsobem, jak se vypořádat se zvýšenou poptávkou po elektřině a tlakem, který vytvoří zvyšující se populace. Těžba mimo domovskou planetu by totiž mohl být poháněna plně solární energií, zatímco Země by zůstala primárně místem pro rezidenty. „Z této planety budeme muset pryč. Odletíme z ní pryč a udělá ji to lepší“, řekl Bezos v konverzaci s Alanem Boylem z GeekWire.

dims

Měsíc by skutečně mohl v mnoha věcech suplovat Zemi. Dle posledních zjištění vědců se voda pod jeho povrchem nenachází jen na pólech, jak se původně předpokládalo, ale na více místech. Tato ložiska vody by pak mohla být transformována do formy dýchatelného vzduchu či paliva pro znovupoužitelné rakety. Kromě toho obsahuje Měsíc nerostné suroviny jinak dostupné i na Zemi: helium, železo, zlato, platinu a jiné vzácné materiály.

Jeff_Bezos_Comms

Jeff Bezos v kontrolním centru Blue Origin

„Za několik dekád bude spousta věcí, co nyní děláme na Zemi jednodušších ve vesmíru, protože budeme mít spoustu energie.“, předpovídá Bezos s tím, že ne všechno musí mít v rukou nutně Blue Origin. Dle jeho slov je zde jeho firma proto, aby proces nastartovala. Zároveň však nechce čekat na úřady a permanentní kolonii na Měsíci chce zřídit ve spolupráci s NASA či bez ní.

Blue Origin taktéž navrhlo výstavbu lunárního modulu, na kterém by mohlo pracovat právě s NASA. Zatím bezejmenný stroj je ve fázi nákresů, avšak na povrch Měsíce by měl donést až pět tun nákladu (ilustrační nákres výše).

Vše je zatím na papíře

Všechny tyto plány jsou pochopitelně ve fázi příprav a také by nikdy nemusely být v představené podobě naplněny. Novou vlajkovou lodí Blue Origin má být již do několika let raketa zvaná New Glenn. Dle předpokládaných proporcí i účelu bude tvořit přímého konkurenta pro Falcon Heavy  od SpaceX a ke svému prvnímu letu by měla vyletět někdy po roce 2020.

Měsíční mise by mohl v rámci Blue Origin plnit ale až projekt Blue Moon, který má zatím neznámou podobu. I ten by měl však dle původních plánů unést „jen“ 4,5 tuny nákladu, tedy méně, než je potřebné pro vynesení samotného lunárního modulu. Vypomoci by tak musel například Space Launch System od NASA, jehož start byl původně plánován již na letošek, avšak nyní jeho tvůrci hovoří o červnu 2020.

Zpoždění ostatně nabírá i konkurenční SpaceX podnikatele Elona Muska, které se oproti NASA a Blue Origin soustředí primárně na Mars. Dle jeho původních, dva roky starých plánů k němu měla vyrazit lidská posádka v roce 2024, avšak v důsledku zpoždění vývoje rakety Falcon Heavy k tomu pravděpodobně v tomto termínu nedojde.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym