Josef Průša koupil 100% podíl v české firmě Futur3D specializující se na 3D tisk

Michal PtáčekMichal Ptáček

prusa

Josef Průša

0Zobrazit komentáře

Zakladatel společnosti Prusa Research Josef Průša vyrábějící 3D tiskárny Original Prusa i3 ohlašuje novou akvizici. Společnost, která měsíčně vyrobí a následně prodá okolo 6 000 tiskáren, které dle uživatelských i odborných recenzí patří k nejlépe hodnoceným produktům na trhu 3D tisku, totiž kupuje českou společnost Futur3D .

Ta se od roku 2013 rovněž se svými tiskárnami s názvem DWARF zaměřuje na obor 3D tisku, avšak za pomoci odlišné technologie, takzvané stereolitografie (DLP/SLA).

prusa

Přečtěte si takéJosef Průša z Prusa Research: Máme nejlepší 3D tiskárny na světě, efektivita je pro nás více než designJosef Průša z Prusa Research: Máme nejlepší 3D tiskárny na světě, efektivita je pro nás více než design

Narozdíl od technologie FDM/FFF, kterou využívají právě Průšovy tiskárny, není technologie DLP/SLA založena na tištění pomocí postupného vrstvení zahřívaného plastu, nýbrž na postupném vytvrzování tenkých vrstev tekutého polymeru. Tomu odpovídá vyšší cena, díky čemuž se 3D tiskárny postavené na této technologii používají hlavně pro profesionální použití, například k výrobě šperků, v lékařství nebo slévárenství. 

Právě to by chtěl ale Průša s jeho týmem změnit a tiskárny DWARF tak postupně učinit dostupnými i pro domácí použití, tak jak se to ostatně podařilo v případě 3D tiskáren Original Prusa i3.

„Když jsem před lety začínal s FDM tiskárnami, byly také velmi drahé a složité. A nyní se nám daří dodávat naše 3D tiskárny desítkám tisíc uživatelů z celého světa, kteří si je kupují i pro běžné domácí využití. Podobnou revoluci chceme přinést i do oblasti DLP/SLA tiskáren,“ říká Josef Průša.

Průša v české společnosti Futur3D získává společně se svým bratrem Michalem Průšou a společníkem Prusa Research a jmenovcem Ondřejem Průšou stoprocentní podíl. Výše transakce není známa.

dwARF3

LED 3D tiskárna Dwarf3 od Futur3D

Diskuze (0)

Novinka

Anonym