Airbnb bilancuje rok 2017, do české ekonomiky údajně přineslo až 400 milionů eur

Jiří SvobodaJiří Svoboda

airbnb

Zakladatelé startupu Airbnb

0Zobrazit komentáře

Ubytovací gigant Airbnb zveřejnil čísla mapující jeho byznys v regionu Visegrádské čtyřky, včetně množství dat z Česka. Do tuzemské ekonomiky dle vlastních čísel měla služba minulý rok přinést příjmy ve výši 400 milionů eur, do celého regionu pak v součtu jednu miliardu eur. Je to vůbec poprvé, co Airbnb takto podrobná čísla o Visegrádu zveřejnila.

Celkový přínos do ekonomiky počítá Airbnb jako součet příjmů hostitelů a útrat hostů. Přes jedenáct tisíc českých hostitelů si v roce 2017 díky Airbnb vydělalo 75 milionů eur, zatímco jeden milion příchozích hostů během pobytů v Česku utratil 324 milionů eur.

34410772-1B71-4266-877B-260A55E306A6

Přečtěte si takéMiliardový startup na půjčování elektrických koloběžek Bird chystá expanzi do EvropyMiliardový startup na půjčování elektrických koloběžek Bird chystá expanzi do Evropy

Airbnb dále uvádí, že typický český hostitel ročně pronajímal svojí nabídku na 38 nocí v roce, střední hodnota (medián) ročního příjmu hostitele pak činila 2100 eur. V průměru však na jednoho hostitele připadá přes 6800 eur. Proč je rozdíl těchto dvou cifer tak markantní přiblížil pro CzechCrunch Vladimír Beroun z Airbnb. Podle něho je způsobený velkými rozdíly mezi jednotlivými uživateli, na jedné straně existuje velké množství těch, kteří vydělávají okolo tisíce euro, na druhé straně jsou i tací, kteří mají výdělky v řádech desítkách tisíc.

airbnb2

Mapa rozmístění aktivních nabídek ve Visegradu (Polsko, Česko, Maďarsko, Slovensko) v roce 2017

Zmíněný 1 milion hostů, který čeští hostitelé přivítali ve svých domovech, znamená meziroční nárůst o více než polovinu. O 108 % také narostl meziročně počet objednávek v lokalitách mimo Prahu, v absolutních číslech však tento údaj Airbnb neuvádí. V českých domovech na Airbnb se ubytovávali nejčastěji Němci (137 tisíc), Američané (130 tisíc), ale celých 70 tisíc hostů tvoří také domácí Češi.

praha1

„Vzhledem k tomu, že cestovní ruch v České republice roste, naše platforma pomáhá zajistit, aby tento růst byl zdravý a udržitelný tím, že bude prospěšný obyčejným lidem, komunitám a místním podnikům, které v některých případech předtím nikdy neviděly turistická eura. Chceme spolupracovat s politiky, kteří v současné době diskutují o možných regulacích sdílení, abychom zajistili, že obyvatelé budou mít i nadále možnost generovat extra příjmy; návštěvníci budou nadále vítáni všude; a města mohou moci i nadále využívat výhod zdravého a udržitelného cestovního ruchu,“ říká ředitelka datového výzkumu Airbnb Anita Roth, se kterou CzechCrunch také brzy přinese rozhovor.

Ve Visegrádu Česko vede

Ve srovnání s ostatními státy Visegradské čtyřky Česko v oblasti Airbnb dominuje. Například Polsko má oproti Česku zhruba o tři tisíce více registrovaných hostitelů, kteří však přivítali pouze 766 tisíc hostů, z nichž 28 % navíc tvořily vnistrostátní návštěvy Poláků. S tím korespondují i výdělky typického polského hostitele, které ročně činí jen 1 400 euro, v součtu za všechny se pak ročně jedná o 45 milionů euro.

airbnb1

Čísla Airbnb za Visegradskou čtyřku jako celek

Blízké Slovensko je na tom co se absolutních čísel týče nejhůře, avšak registruje vysoký meziroční nárůst. Hostitelů je zde jen něco málo přes dva tisíce, medián výdělku činí 1300 euro a hostů bylo celkově 106 tisíc. To však znamená, 83 % meziroční nárůst, dokonce 99 % toto číslo činí pro lokality mimo Bratislavu.

Snímek obrazovky 2018-06-06 v 19.38.39

Maďarsko výrazně triumfuje ve střední hodnotě výdělku, která zde tvoří 2800 euro a to přesto, že přivítalo jen o 40 tisíc více hostů než Polsko. Maďarští hostitelé si také vydělali v součtu nejvíce – přes 54 milionů euro.

Foto: Airbnb

Diskuze (0)

Novinka

Anonym