Dánové vytvořili unikátní elektrokolo Mate X, které crowdfundingem získalo již takřka 10 milionů dolarů

Filip HouskaFilip Houska

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90
0Zobrazit komentáře

Dánský startup Mate.bike, který staví byznys na produkci originálních elektrických kol, se chystá vtrhnout na cyklotrh s dalším vyladěným modelem. Na crowdfundingové službě Indiegogo sbírá miliony dolarů k tomu, aby zahájil výrobu Mate X, nového skládacího elektrokola ze svých kodaňských dílen, které svým provedením zaujme zejména milovníky offroadu.

Celý design Mate X, na který dohlíží zakladatelé Mate.bike Christian Adel Michael a Julie Kronstrøm, v jádru čerpá inspiraci z předchozí generace Mate. Opět jde o velmi podobné rozložení rámu, jemuž dominuje masivní středová trubka s důrazným nápisem, a nevšedně řešená vysoká řídítka. Hlavním rozdílem, který je patrný na první pohled, je šířka pneumatik. A ta prakticky určuje, do jakého terénu bude kolo určeno.

Elektrokolo Mate X je založeno na extrémně širokých pneumatikách o čtyřech palcích, které vycházejí z konceptu takzvaných fat bikes. Díky nim pak tento 26kilový stroj z hliníkové slitiny dokáže zvládnout různá pohoří lemovaná náročnými lesními a kamenitými cestami.

mate.bike_091918_cc3

Součástí kola je i externí displej a USB konektor

Nedílnou součástí této novinky, která k dnešnímu dni na Indiegogo nasbírala necelých 10 milionů dolarů od více jak 19 tisíc lidí, je samozřejmě i motor. Vzhledem k masivnímu provedení je do Mate X nasazen motor s výkonem až 750 wattů, který je doplňován 48voltovou baterií slibující dojezd až 80 kilometrů.

Co se týče osazení, Mate X nabízí osmirychlostní kazetu od Shimana s podporou snadného řadícího systému. O brzdy se pak starají mechanické disky od Tektra, které mají vzhledem k důmyslnému propojení s řidítkovými páčkami reagovat na rychlé zabrzdění vyvolané pouhým jedním prstem. Za příplatek je možné si Mate X vybavit i hydraulickým brzdovým systémem. Mimo jiné nechybí ani přední a zadní odpružená vidlice.

Pro nejrůznější případy se dá kolo i poměrně jednoduše složit do kompaktních rozměrů o 78centimetrové výšce, 103centimetrové délce a 59centimetrové šířce. To je o 46 centimetrů nižší, 77 centimetrů kratší a 5 centimetrů užší než v kompletním sestavení. Mate X se tak dá snadno vložit například do auta.

mate.bike_091918_cc1

Sourozenci Christian Adel Michael a Julie Kronstrøm, zakladatelé Mate.bike

Charismatické barvy, na kterých celý produkt stojí

Unikátnost celého kola podtrhují barevné kombinace, ve kterých bude Mate X prodáváno. V základní nabídce je jich rovnou pět, a to včetně těch tradičních, kterým vládne minimalistická černá a ledově bílá, tak i nevšedních v podobě ohnivě červené, pouštně hnědé nebo armádně zelené. Mate.bike nicméně nabízí i limitovaná provedení v čele s fialovo-růžovou kombinací symbolizující jednorožce.

Nyní nejdůležitější bod: cena. Mate X se v základní variantě (250W motor) aktuálně nabízí za 799 dolarů, tedy zhruba za 17 500 korun. Variantu s výkonnějším pohonem je možné pořídit za 899 dolarů (cca 19 700 korun) a ta nejlepší verze se 750W motorem se zastavila na hranici 999 dolarů (necelých 22 tisíc korun). Ke všem variantám je možné dokupovat i různé doplňky (například lepší displej, nosič, náhradní pneu a tak podobně).

mate.bike_091918_cc5

V cenách je zahrnuto i poštovné do Česka s tím, že by zboží mělo dorazit v průběhu prosince letošního roku. Kampaň nicméně končí za tři dny a po skončení lze očekávat, že se ceny zvýší. Již nyní měly projít údajně v průměru až 60procentní slevou.

Foto: Mate.bike

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym