V San Francisku vzniká experiment ve skupinovém bydlení. Výhodou je cenová dostupnost i moderní design

Nela VítováNela Vítová

starcity9
0Zobrazit komentáře

S tím, jak se bydlení stává stále méně dostupným a nájmy po celém světě se prudce zdražují, vzniká v San Francisku nový trend. V rychle se rozvíjejícím městě na západním pobřeží Spojených států vznikají cenově dostupné a moderní nájemní prostory, které se velmi podobají tradičním studentským kolejím. Jsou však určeny lidem pracujícím v jejich blízkosti s průměrným příjmem, kterým nevadí život ve společnosti a nechtějí platit za předražené individuální apartmány.

Trend nedostupnosti bydlení se rozhodl změnit americký startup Starcity a na trh přišel s něčím, co se dosud některým zdálo spíš jako méně pohodlná forma bydlení. V San Francisku zahájil, jak to také sám nazývá, „experiment ve skupinovém bydlení“, který umožňuje pronájem v dobře vybaveném bytě za velmi dostupnou cenu tisícům lidí. Cílovou skupinou jsou především lidé ve střední třídě, jejichž věk se pohybuje od 20 do 50 let.

starcity8

Na sdílené byty čekají tisíce lidí

Hlavní myšlenkou celého projektu je prosadit důležitost společenského života. Podle Starcity totiž stále více lidí při hledání pronájmu klade důraz na to, aby byt nesdíleli s nikým jiným a měli ho sami pro sebe. Zakladatelé však říkají, že právě těm, kteří jsou single a tráví čas sami v jinak prázdném prostoru, tento způsob života neprospívá, a právě na této myšlence vznikla jejich služba.

K naplnění své vize vybralo Starcity v investicích už přes 20 milionů dolarů a díky tomu jeho tým dnes tvoří bezmála 30 lidí. Za své fungování od roku 2016 zatím mladý startup otevřel tři zrekonstruované domy celkem se 36 byty a o jeho služby je velký zájem. V této chvíli je na čekacím listě zapsaných zhruba osm tisíc lidí. Proto také Starcity slibuje co nejdříve zrekonstruovat a připravit na bydlení dalších 9 domů a do konce roku 2019 mít v nabídce až stovky bytů.

starcity6

Z chátrajícího hostelu moderní obytný dům

Většina domů předělaných na obytné prostory jsou přitom bývalé kancelářské budovy, staré kamenné obchody, garáže či hostely. Firma jednoduše nakoupí povětšinou chátrající domy či takové, které vyžadují velkou rekonstrukci, a proto jejich cena není příliš vysoká. Ty následně zrekonstruuje a plně vybaví.

Rozloha jednotlivých individuálních pokojů se pohybuje mezi 12 až 21 metry čtverečními. Ostatní prostory bytu jsou pak většinou sdílené, a to z důvodu lepší cenové dostupnosti. Na každém patře se nachází koupelna a kuchyň, jež jsou společné pro celý byt. Je však také možné si připlatit a za vyšší nájemné mít v bytě koupelnu vlastní.

starcity7

Bydlení za polovic

Ačkoliv se běžné nájemné v San Francisku pohybuje kolem 3 tisíc dolarů (necelých 70 tisíc korun) měsíčně, Starcity nabízí byty začínající již na 1 400 dolarech a končící na 2 400 dolarech. V ceně je již započteno plné vybavení bytu, poplatky za služby i Wi-Fi připojení. Bydlení je přitom určené především pro lidi nepracující v IT oblasti, kteří mají roční příjem mezi 40 až 90 tisíci dolary.

terravivos

Přečtěte si takéÚnikové bunkry za miliony či skryté lokace na Google Maps. I tak si dnes chrání soukromí bohatí lidéÚnikové bunkry za miliony či skryté lokace na Google Maps. I tak si dnes chrání soukromí bohatí lidé

Komunita, kterou společný život v bytě i celém domě vytváří, nemusí každému vyhovovat, ale současní nájemníci to vidí jako skvělou příležitost k tomu netrávit večery o samotě a získat si nové přátele. Proto také služby využívají především lidé, kteří jsou single a nevyplatí se jim platit nájem za celý byt jen pro sebe.

„Jediná věc, kterou v domě děláte doopravdy sami, je spánek,“ komentuje komunitní život v domě pro The New York Times jeden z nájemníků. „S ostatními spolubydlícími můžete dělat prakticky cokoliv vás napadne. Ať je to společné stolování, popíjení vína či sledování televize. To přeci nemusíte dělat úplně sami, tak proč za to platit tolik?“

starcity3

Každá budova má vlastního člověka, který ji spravuje a zároveň se stará i o život nájemníků. Kromě údržby má za úkol také v domě několikrát do měsíce pořádat společenské akce, jako jsou narozeninové večírky, výtvarné večery a další události, díky kterým se lidé v domě pravidelně schází a tráví spolu čas. Nájemníci mají možnost za příplatek využít také prémiové služby jako praní prádla za 40 dolarů měsíčně, pravidelný úklid za 130 dolarů týdně či hlídání psa.

Moderní vybavení a interiér

Byty samy o sobě nejsou vyloženě luxusní, moderní a „mileniální“ vzhled jim však dodávají především doplňky a vybavení. Součástí každé bytové jednotky je designový nábytek, květiny umístěné v moderních betonových květináčích zavěšené ze stropu či nájemníky vytvořené obrazy během výtvarných večerů pořádaných v domě.

starcity.
starcity1
starcity2
starcity4

Foto: Starcity

Diskuze (0)

Novinka

Anonym