Český startup iolevel překládá weby do bezpečnější podoby. Plánuje zrychlit WordPress a zaujal i Microsoft

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

iolevel-founders
0Zobrazit komentáře

Pražský startup iolevel v České republice zatím příliš známý není, ale ve Spojených státech se jeho technologie mezi vývojáři těší obdivu a je považována za potencionálně průlomovou pro budoucnost mnoha webových stránek. O iolevelu tak už psaly největší technologické magazíny a zároveň získal pozornost samotného Microsoftu. Gigant z Redmondu si zakladatele Jakuba Míška a Bena Fisteina několikrát pozval na své konference, aby svůj produkt ukázali světu a především vývojářské komunitě.

Iolevel překládá weby z nejpopulárnějšího programovacího jazyka, to znamená, že PHP kompiluje do rychlejší a bezpečnější platformy Microsoft .NET. Projekt vznikl spojením dvou zcela odlišných univerzitních světů, z nichž pochází oba zakladatelé. Zatímco Jakub Míšek se na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy věnoval právě kompilaci programovacích jazyků, Ben Fistein zase na Vysoké škole ekonomické studoval byznys. Výsledkem je nakonec nejen společná firma iolevel, ale především projekt PeachPie.io.

Původní myšlenka nicméně vznikla už v roce 2002 právě na MatFyzu. Tehdy studenti Ladislav Prošek a Tomáš Matoušek naprogramovali první verzi softwaru Phalanger (PHP language compiler) a dokázali na něm vydělat slušné peníze. V průběhu se k projektu přidal také Jakub Míšek a zatímco Proška s Matouškem později najal Microsoft, Míšek se rozhodl vytvořit druhou generaci Phalangeru, čímž se dostáváme zpět k PeachPie. Ten je od základů přepracovaný a staví na nové platformě od Microsoftu, díky které umí běžet na všech operačních systémech a zařízeních.

iolevel-ben-fistein

Ben Fistein, spoluzakladatel iolevel

PeachPie dnes umí takřka automaticky převádět weby do sady jazyků .NET, které netrpí některými rychlostními a bezpečnostními nedostatky jako PHP. Přitom je to právě jazyk PHP, v němž je naprogramováno téměř 80 procent všech webů, včetně těch největších jako Facebook či Wikipedia. „PHP má mezi programátory poněkud špatnou pověst, ale není náhoda, že drtivá většina webů na něm běží. Je to velice uživatelsky přívětivá platforma s nesmírně pestrým a bohatým ekosystémem,“ popisuje spoluzakladatel iolevelu Jakub Míšek.

Pod křídly Microsoftu

PeachPie.io se skládá z milionů řádků kódu a obsahuje sofistikované analytické algoritmy, které překlad z PHP do .NETu umožňují. Obzvlášť ve Spojených státech se technologie rychle rozšířila, a to jak díky hojné podpoře Microsoftu, tak i vzhledem ke skutečnosti, že její zdrojové kódy jsou pro kohokoliv zdarma dostupné na internetu. Microsoft český startup aktivně podporuje a i proto má dnes PeachPie zhruba 15 tisíc uživatelů.

„Většině z přibližně 15 tisíc uživatelů poskytujeme technologii PeachPie.io zcela zdarma, komerčně se zaměřujeme na firemní klienty, a to primárně ve Spojených státech. Patří mezi ně velcí e-commerce hráči, finanční instituce a dokonce i výrobce medicínské technologie,“ popisuje Ben Fistein. Pro fungování celé platformy je aktuálně důležitých pět velkých amerických klientů, jimž iolevel poskytuje komerční podporu pro nasazení PeachPie – a právě z těchto výnosů pak financuje celý svůj provoz.

peachpie

Dosud nejznámějším produktem, který iolevel díky PeachPie zkompiloval, je WordPress, jenž díky tomu běží čistě na platformě .NET. Podle tvůrců WordPressu je v této nejpopulárnější aplikaci pro vývoj webů napsána téměř třetina celého internetu a jelikož i oni dávají své zdrojové kódy zdarma, český tým ho mohl jednoduše vzít a zkompilovat. Trvalo mu to sice bezmála dva roky, ale výsledný produkt nyní běží na podstatně rychlejší a bezpečnější platformě a navíc na této práci může český tým do budoucna stavět.

„Museli jsme PeachPie naučit, aby software rozuměl všem funkcím a knihovnám, které WordPress používá. Nyní už si programátor může otevřít WordPress a PeachPie, stisknout klávesu F5 a během půl minuty má připravený WordPress na .NETu,“ vysvětluje Jakub Míšek a jeho kolega Fistein dodává: „Na dominanci PHP se podle nás nic nezmění. Pokud ale PeachPie zdokonalíme a rozšíříme o něm povědomí, umožníme do budoucna firmám stavět hybridní aplikace v PHP i .NETu, nebo kompletně migrovat své zastaralé PHP programy na moderní platformu .NET, kterou Microsoft neustále vylepšuje.“

sedlacek

Přečtěte si takéČeši spouští novou sociální síť Poetizer. Má se stát „Instagramem“ pro poeziiČeši spouští novou sociální síť Poetizer. Má se stát „Instagramem“ pro poezii

Bez PeachPie to nejde

Na konec PHP iolevel rozhodně nesází. Tento programovací jazyk je daleko jednodušší a člověk k němu nepotřebuje žádné zvláštní znalosti. Pro většinu je tak logické začít právě u PHP. Když ale svůj web staví firma, která roste a zvětšuje svoji infrastrukturu, postupem času začne narážet na nedostatky a omezení, které PHP má. A pak nastává problém, protože musí celou aplikaci od začátku přepsat, což je velmi nákladné. Nebo může nově vsadit na PeachPie.

„Ve větších firmách nebo finančních a státních institucích nemá PHP šanci kvůli bezpečnosti. Přesně tam je naše role – umožníme i firmám, které chtějí nebo potřebují mít .NET, aby mohly využívat pestrou nabídku knihoven a aplikací ze světa PHP, ovšem přeložených do bezpečné, robustní a rychlé platformy .NET,“ říká Fistein, protože přejít z PHP na .NET jinak než přes PeachPie nejde, respektive je to nesmírně obtížné a neefektivní.

iolevel-jakub-misek

Jakub Míšek, spoluzakladatel iolevel

PeachPie.io je zároveň celosvětově jeden z prvních externích projektů, které Microsoft přijal do své nadace .NET Foundation sloužící k podpoře nadějných a užitečných technologií. Vzhledem k počtu webových stránek napsaných v PHP a skutečnosti, že PeachPie.io je umí podstatně zrychlit, je o iolevel ve vývojářské komunitě velký zájem. Na Githubu si vysloužil přes 1 100 hvězdiček a jako rozšíření do vývojového prostředí Microsoft Visual Studio si ho stáhlo již téměř 15 tisíc uživatelů.

Dvojice Jakub Míšek a Ben Fistein zatím celý projekt financovala z vlastních zdrojů a vše, co vydělala od komerčních partnerů, jak je zmíněno výše, investovala zpět do vývoje. V přípravě již je nicméně seedové kolo, v němž by chtěl iolevel získat první investory. „Jednáme s investory převážně ze zahraničí o případném fundingu, zatím ale chceme vyčkat, jak se ujmou naše první komerční produkty,“ dodává Ben Fistein.

S přispěním Radka Skokana.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym