Analogue chystá prémiový remake Game Boye. Přehraje hry ze všech verzí kultovní konzole, včetně kazetek

Michal PtáčekMichal Ptáček

gameboy-mm

Foto: Analogue

Americký Analogue příští rok vydá prémiový remake Game Boye

0Zobrazit komentáře

Retro gaming je stále v kurzu a herní fanoušci jsou v podstatě neustále lákáni na nové remaky klasických herních konzolí, které jsou upraveny tak, aby odpovídaly dnešním technickým standardům. První celosvětově úspěšnou vlaštovkou v tomto směru byl remake konzole NES od Nintenda, na kterou následně navázal i její nástupce SNES (Super Nintendo).

Zahanbit se ale nenechalo ani Atari nebo Sega, která nedávno představila oficiální remake kultovní konzole Sega Mega Drive. Ta se počátkem devadesátých let těšila velké oblibě i u nás v Česku.

Z retro vlny ovšem netěží jen původní oficiální výrobci, ale i společnosti třetích stran, které se specializují na vývoj různých upravených verzí. Mezi nejúspěšnější patří technologická firma Analogue z amerického Seattlu.

gameboy-a-1

Foto: Analogue

Analogue Pocket

Analogue se zaměřuje na tvorbu prémiových variant retro konzolí a zákazníkům momentálně nabízí vlastní remaky NES, SNES a právě Mega Drive (v USA tradičně prodávané pod značkou Genesis).

Konzole od Analogue oproti oficiálním remakům nabízí paradoxně vesměs kvalitnější materiály, bezdrátové ovladače a především podporu původních herních catridgí. Hráči tak mohou pohodlně oprášit svoji historickou sbírku herních kazet a hry si vychutnat na moderní televizi přes HDMI.

Podpora her ze všech verzí Game Boye

Analogue nyní pracuje na další konzoli a herní pamětníci se mají opět na co těšit. Příští rok totiž na trh zamíří se svojí prémiovou verzí legendárního handheldu Game Boy. Ten nabídne luxusní černý, případně bílý design v matném provedení, stereo reproduktory a 3,5palcový displej s rozlišením 1 600 × 1 440 pixelů.

Samozřejmostí bude podpora všech Game Boy kazetek, včetně her pro pozdější nástupce jako Game Boy Color nebo Advance, a potěší i speciální dock, díky kterému bude možné handheld spárovat s televizí. Ani to ale není všechno.

gameboy-3

Foto: Analogue

Analogue Pocket nabídne i plnou podporu původních herních cartridgí

Tvůrci zároveň slibují podporu her z konkurenčních konzolí Atari Lynx, Game Gear nebo Neo Geo a součástí balení také bude speciální vývojářský kit, který umožní lidem pro konzoli vyvíjet vlastní hry.

Žádná emulace, ale reprodukce originální hardwaru

Za to vše si Analogue nechá poměrně slušně zaplatit. Konzole totiž vyjde na 200 dolarů, v přepočtu 4 600 korun, což s ohledem na ceny moderních herních zařízení a jejich výbavy i her není úplně málo. Vysoká cena ale není úplně neopodstatněná a navíc retro konzole cílí na trochu jinou klientelu.

Na rozdíl od ostatních výrobců konzolových retro remaků totiž Analogue v jádru konzole nepoužívá emulátor, ale speciálně naprogramovaný procesor, který se chová jako originální hardware. Právě díky tomu jsou hry plynulé hratelné a jsou v podstatě stoprocentní reprodukcí originálů.

analogue-7

Foto: Analogue

Analogue Pocket

Diskuze (0)

Novinka

Anonym