David Klečka z Yieldigo: Jak jsme začali budovat byznys v Americe aneb mé první (ne)zdary v Silicon Valley

David KlečkaDavid Klečka

david-klecka-yieldigoKomentář

Foto: Yieldigo

Spoluzakladatel startupu Yieldigo David Klečka

0Zobrazit komentáře

Před třemi lety v Praze vznikl startup, který pomáhá obchodům naceňovat jejich zboží, a to tak, aby si ho kupovalo co nejvíce lidí, a zároveň zůstávala co možná nejvyšší marže. Ceny ovšem nenastavují lidé, nýbrž umělá inteligence, a díky technologii od Yieldiga se mohou zisky obchodníků zvýšit až o desítky procent.

Po České republice se Yieldigo dostalo do několika dalších zemí, zejména ve východní Evropě, roste díky tomu o stovky procent a nově cílí na dva nové a významné trhy: Rusko a Spojené státy. Při vstupu za oceán mu pomáhá i prestižní akcelerátor Alchemist, kam se tuzemský startup, dostal a do Států se přesunul také jeden ze spoluzakladatelů David Klečka, který nyní posílá své zápisky.

***

Tak jsem si říkal, že hned jak přijedu do San Franciska (8. srpna), musím něco napsat, nejlépe něco hrozně chytrého. Long story short, měsíc a půl na to nestačil, člověk se prostě nezastavil. A když už, tak spánek se zkrátka hodil. Zrovna sedím v letadle ze San Franciska do Frankfurtu a je to první možnost otevřít poznámky a něco v klidu napsat. Tak něco napíšu. Bude to spíš pár nesouvisejících myšlenek.

Nikdy bych neřekl…

Nikdy bych neřekl, že za necelé dva měsíce ve Spojených státech se potkám jeden na jednoho se stovkou lidí (ze začátku kvantita poráží kvalitu!), najdu parťáka, který v našem industry strávil 30 let a líbí se mu, co děláme a jak o tom přemýšlíme, stihnu otočit pro nás nejvíc globálně relevantní konferenci v Las Vegas, být tam partnerem, najdu si desítky přátel, kteří řeší přesně ty samé aspekty podnikání jako já… No a přestěhovaní bylo on top (jo, už bydlím ve druhém bytě v SF, musel jsem měnit).

golden-gate-bridge-san-francisco

Golden Gate Bridge v San Francisku

Poprvé v životě jsem se musel nutit k jídlu

Poprvé v životě jsem se musel nutit k jídlu. Život v San Francisku je drahý jako blázen, tak jsem si řekl, že ten čas musí být strávený maximálně efektivně. Tak jsem furt pracoval, byl ve stresu. Tělo nemělo hlad. Když třetí den v řadě jíte třetí banán a pijete stále první litr vody, tak vám prostě dojde, že něco není OK. To uvědomění, „doprčic, už třetí den nejím“, bylo zajímavý!

Parťák

Ať už prodáváte rohlíky nebo software, první obchod musíte udělat sám. To se vcelku ví. Přesto dostáváte ve Státech celou řadu různých rad a perspektiv. Vzít si k sobě parťáka na full, na part, nebrat nikoho, dokud „something happens“. Mně se povedlo najít parťáka, který v našem industry strávil 30 let a nedávno šel do penze. Jo, bylo to štěstí, ale když se potkáte se sto lidmi, tak ta statistika musí zafungovat.

Do Vegas na konferenci jsme skočili spolu. Je prostě mega užitečný vidět, jak vypadá komunikace mezi dvěma Američany, co strávili život v top managementu — hlavně to „sell wo selling“. Něco, kde my Češi trpíme z naší historie a bude trvat ještě desetiletí, než (jestli vůbec) se z toho dostaneme.

jozef-kaban

Přečtěte si takéZnámý slovenský designér Jozef Kabaň odchází z Rolls-Royce i celé skupiny BMWZnámý slovenský designér Jozef Kabaň odchází z Rolls-Royce i celé skupiny BMW

Když se bavíte s Čechy, co ve Spojených státech strávili desítky let, tak vám řeknou, že tohle se museli třeba prvních pět let učit. Má na tohle startupista čas?

Holka vs. Tesla

V Alchemistu jsem viděl holku, 22 let, rodilá Američanka, která když představovala svůj startup, tak vyhodila do vzduchu asi 100 papírů, co měla v ruce, možná letěl i iPhone, to už nevím. Prostě divadlo, ten startup byl na začátku, nic moc ještě hotového. Pak jsem viděl staršího pána, který má na palubě lidi z Tesly nebo Intelu, v Silicon Valley je už 15 let. Bohužel je původem Bělorus a nemá projev. No, kdo si myslíte, že zaujal svým představením víc? Prostě Silicon Valley.

Den bílý

Můj běžný den vypadá tak, že vstanu a co nejdřív skočím do něčeho (Lyft nebo bus), co mě dostane na Downtown v San Francisku. Ideálních 45 minut na to vyřešit věci, které mi přistály z Česka. Alchemist má kanceláře přímo v centru centra. Snažím se hodně potkávat s různými lidmi. Když to nejde, tak volat (volejte, nikdo nemá čas plánovat osobní první meeting, prostě půlhodinový call!).

Takto trávím tři dny v týdnu. Jeden většinou cestuji dolu do Bay Area a pátý den mám home office, abych si stihl co nejvíc věcí rozplánovat. V sobotu dohoním resty z týdne a v neděli se trochu prospím.

Být v Alchemistu

Alchemist je doslova alchymický. Musím se přiznat, že mi docházelo ještě dva týdny po příjezdu, jak to funguje, proč některé věci dělají a jiné ne.

Startup-wise – když přijde řeč na akcelerátory, tak vždy Alchemist a Y Combinator. Y Combinator jede poslední dobou masovku, trochu to přestává být tak výběrové. Lidé, co zažili oba, vám řeknou, že Alchemist je jejich preferovaný, protože máte individuálnější přístup.

yieldigo

Foto: Yieldigo

Jiří Psota, David Klečka a Radim Dudek z českého startupu Yieldigo

Alchemist (stejně jako YC) v Silicon Valley většina lidí zná. S tím se dá operovat. Potkal jsem Richarda [Ričrda], který se mezi investory ze Silicon Valley pohybuje už 20 let. Tak mi řekl, ať jsem pyšný, že nás Alchemist vybral a vsadil na nás. Že prý polovina startupů v Alchemistu jsou zakladatelé z MIT, Stanfordu, Berkeley, Caltechu… Teď už vím, že měl pravdu a že dostat se mezi zbylou polovinu už něco znamená.

Ztráta hands-on

Snažím se vzpomenout si, co pro mě bylo na začátku nejtěžší. Mám to! Ztráta hands-on. Když vás vybere Alchemist nebo YC, tak máte zpravidla týden, maximálně dva na rozhodnutí, jestli do toho jdete. No a za měsíc odlétáte. Sotva vstřebáte, že se stěhujete do jiné země s jiným časovým pásmem, tak už nasedáte do letadla. Trochu málo času si v Česku všechno dozařídit, předat ve firmě maximum věcí, co předat jdou, oběhat si doktory…

Když jsem se stěhoval do San Franciska, ze dne na den se mi skokově změnil kalendář — během jednoho dne z „absolutely overbooked“ na „absolutely available“. Tři roky jsem byl v Yieldigu zvyklý na DoD hands-on a helping others. Najednou nic. Řeší to od teď někdo jiný.

Co budu teď dělat? Ano, čas na plán, jak začít ve Státech prostě nebyl, ale měl být, už teď vím, že šlo začít o měsíc až dva dřív z České republiky! Long story short, ztráta hands-on byl divný pocit a trvalo mi čtyři týdny upravit myšlení na více strategické.

Pomoc na koncepční cestě

V tu dobu už jsem byl navíc vyléčený z toho, že to ve Spojených státech zvládnu sám, a natáhl jsem si zpět svoji asistentku, která mi teď z Česka pomáhá. Přijde mi, že my Češi se vždy snažíme najít zadní cestu. V Alchemistu navigují hodně ke koncepčnímu přístupu už od začátku. A když už jde o hack, tak z toho udělají koncepční hack.

Začít v US?

Teď vidím spoustu výhod v založení startupu hned od začátku ve Spojených státech. Ano, je i spoustu překážek (život je tam drahý, vývojáři taky, …), ale pokud máte našetřeno a myslíte to vážně, tak zvažte Alchemist nebo YC a prostě to zkuste. V San Francisku potkáte standardně lidi, kteří mají své úspory na pokrytí čtyř měsíců a prostě to jdou zkusit. Když to nevyjde, Facebook, Google nebo Dropbox to jistí.

Další let SF>PRG plánuju na Vánoce.

Be humble and cheeky. To mi přijde, že je tam dobrá kombinace. Jako Češi s tím máme problém, respektive to můžeme mít občas opačně. Good luck!

Diskuze (0)

Novinka

Anonym