Melinda Gatesová chce dostat více žen do nejvlivnějších pozic. Rovnost pohlaví podpoří miliardou dolarů

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Melinda Gatesová

0Zobrazit komentáře

„Pokud něco chceme udělat, musíme to udělat hned,“ píše Melinda Gatesová ve svém článku pro magazín Time, kde vysvětluje své motivace k věnování miliardy dolarů na zmenšování rozdílů příležitostí mezi pohlavími.

Žijeme v době třetí vlny feminismu a ženy mají v dějinách většiny kultur poprvé možnost výrazněji prosazovat svá lidsky daná práva na stejné zastoupení v procesech, jež hýbou společností. Stále toho však nebylo dosaženo a je tedy nejvyšší čas pokusit se takovému cíli co nejvíce přiblížit.

Melinda Gatesová je manželkou jednoho z nejbohatších lidí na světě, ale zároveň je sama úspěšnou softwarovou inženýrkou, byznysmenkou a v posledních letech i filantropkou. V roce 2015 založila investiční firmu Pivotal Ventures zaměřující se na posilování postavení žen ve společnosti, respektive vyvíjení inovativních řešení problémů, s nimiž se na trhu práce a v každodenním životě potýkají.

„V roce 2018 bylo ve vedení firem na žebříčku Fortune 500 více mužů jménem James než všech žen,“ píše Melinda, jež sama první část své kariéry strávila na významných pozicích softwarového inženýrství Microsoftu. Byť ženy představují větší část celkové populace, v americkém Kongresu mají ani ne čtvrtinové zastoupení, připomíná rodačka z Dallasu ve státě Texas a matka tří dětí.

Bill a Melinda Gatesovi

Podle ní se se sice mohou objevovat argumenty o nižším zájmu žen o podobnou činnost, nezávisle na reakci na podobná tvrzení ovšem platí, že politické systémy i korporátních sféra jsou výrazně nakloněny směrem k angažování mužů.

Nejde jen o velká gesta

Aktuální dění v západním světě, zejména ve Spojených státech, podle Gatesové poskytuje velkou příležitost pro skutečně výrazné změny. O to je důležitější, aby bylo plně využito, než se stane jen jedním z každodenních, systematicky opakovaných, avšak z hlediska reálného dopadu impotentních témat.

„V sázce je příliš mnoho na to, abychom to dovolili. Příliš mnoho lidí – žen i mužů – pracovalo těžce na tom, abychom se dostali do bodu, kde jsme nyní. Je tolik řešení, které jsme ještě nezkusili,“ argumentuje.

Naráží samozřejmě na kampaň MeToo, která ve své nejsilnější podobě poskytla ženám platformu pro sdílení svého příběhu a poukázání na problém sexuálního útlaku. Mezi jinými přispěla k faktu, že v roce 2018 v amerických volbách kandidovalo a bylo zvoleno rekordní množství žen, jež představují perspektivní alternativu zatuchlé politiky.

metoo

Hnutí MeToo odhalilo rozšířenost sexuálního obtěžování v moderní americké společnosti

Melinda Gatesová přitom dodává, že nejsou důležité jen pompézní činy malé části populace, ale konzistentní snaha všech. „Nedostala nás sem jen velká gesta. Patřily k tomu i každodenní akty odvahy,“ píše.

Ženy chce ve Spojených státech vidět v pozicích, kde činí rozhodnutí, mají kontrolu nad zdroji a utvářejí pravidla. K tomuto cíli slíbila v průběhu následujících deseti let kromě mnoha úsilí přispět také miliardou dolarů, tedy více než 23 miliardami korun.

forever21

Přečtěte si takéLevné oblečení už netáhne jako dřív. Bankrot obchodního řetězce Forever 21 naznačuje ústup fast fashionLevné oblečení už netáhne jako dřív. Bankrot obchodního řetězce Forever 21 naznačuje ústup fast fashion

Takový krok by měl zvýšit poměr finančních prostředků investovaných do zvyšování rovnosti příležitostí mezi pohlavími, jelikož v současnosti je například skoro desetinásobně více vkládáno do vzdělání a skoro pětinásobně víc do umění. Tyto oblasti jsou samozřejmě důležité, ale podle Gatesové ne více než rovnost.

Konec pomalému tempu

Melindina investice proběhne prostřednictvím její firmy Pivotal Ventures, která poskytne prostředky na rozvoj novým i zavedeným partnerům rozšiřujícím sílu a vliv žen. Konkrétní strategie zatím nevznikla a má se průběžně přizpůsobovat okolnostem, nicméně vymezeny byly její tři základní priority.

Zaprvé je třeba eliminovat překážky bránící ženám v profesním rozvoji. Patří mezi ně široké spektrum fenoménů, od sexuálního obtěžování a diskriminace přes předpojatosti založené na špatných stereotypech až po očekávání spojené s péčí o rodinu a omezující genderové normy.

Zadruhé by se měly ženy mnohem více objevovat v oblastech s velkým vlivem na vývoj společnosti jako technologie, média a politika. Velkým důvodem jejich současného nízkého zastoupení jsou prý cesty k podobným pozicím, nastavené k většímu prospěchu mužů.

Melinda Gatesová

Nakonec k větší otevřenosti a změnám interní politiky musí být motivovány i samotné firmy a organizace, což vyžaduje vnější tlak ze strany akcionářů i širší veřejnosti, respektive zákazníků. Úspěšným nástrojem pro jeho podněcování podle pětapadesátileté Melindy Gatesové mohou být například investice do průzkumů odhalujících problémy, s jakými se ženy potýkají.

Miliarda dolarů je pro mnohé nepředstavitelný obnos, v kontextu deseti let a celé země má přesto blíže spíše k výraznému gestu než zásadnímu příspěvku. Melinda proto doufá, že jím bude inspirovat jak ty, kteří se danými problémy už zabývají, tak novou činnost mnoha dalších lidí.

Svou esej uzavírá slovy: „Američané už nejsou ochotní přijímat pomalé tempo změny – a já jsem šťastná, že mohu žít v době, kdy už nemusíme.“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym