Slováci zavádí jednu z největších dotací na elektromobily v Evropě. Na nákup přihodí 200 tisíc korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

skoda-citigo-e

Škoda Citigo-e iV

0Zobrazit komentáře

Slovensko spouští již druhý program na podporu nákupu elektromobilů. Od příští středy se mohou žadatelé oficiálně registrovat a požádat o dotaci ve výši 8 tisíc eur, v přepočtu přibližně 200 tisíc korun, případně 130 tisíc korun na plug-in hybridní vozidla.

Maximální cena auta nemůže překročit padesát tisíc eur, tedy 1,3 milionu korun. Slovenská vláda na dotace vyčlenila celkově téměř 130 milionů korun s tím, že ministerstvo hospodářství může tuto částku upravit s ohledem na počet žádostí. Předchozí program v podobné výši, avšak s nižšími dotacemi, totiž během tří let nebyl vyčerpán.

Slovensko se s aktuální výší dotací dostalo mezi největší podporovatele elektromobilů v Evropě. Vyšší dotace aktuálně poskytuje jen Rumunsko v celkové výši deset tisíc eur (250 tisíc korun) s možným navýšením o dalších 1 400 eur (35 tisíc korun), pokud majitel ukončí registraci auta staršího než osm let.

V ostatních zemích, jako je Francie, Rakousko nebo Německo, jsou státní příspěvky nižší, v České republice zatím podobný program nefunguje. Největší úlevy poskytují Norové, kteří při nákupu elektromobilu odpouštějí většinu daní a auto s elektrickým pohonem tak lze obvykle pořídit mnohem výhodněji než ve zbytku Evropy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym