Pro uskutečnění platby přiložte dlaň. Žádná karta ani telefon, Amazon chce platit holýma rukama

fingerprint-h

Foto: Syda Productions/Shutterstock

Amazon chce nahradit platební karty a mobily otiskem ruky

0Zobrazit komentáře

Platit a nemít u sebe žádnou hotovost. Ještě před několika desítkami let zcela nepředstavitelný scénář, dnes situace, se kterou si hravě poradí platební karta či mobilní telefon. Co ale dělat, když nemáme ani je? Amazon má řešení v podobě nového platebního systému, který k uskutečnění platby využívá pouze dlaň.

Za tři hroty šípů hrstka soli. Tak vypadal úplný začátek obchodních styků mezi kupcem a prodejcem. Pak přišly kulaté, oválné a hranaté mince vyráběné z nejrůznější materiálů, nejčastěji z drahých kovů. Ty setrvaly až do novověku, kdy se k nim přidaly i papírové bankovky.

Ve dvacátém století však přišla revoluce v podobě platebních karet, díky kterým již nebylo nutné sebou vláčet nadité portmonky plné těžkých mincí a rozměrných bankovek. A není tomu tak dávno, co začal sedat prach i na malé plastové karty s magnetickým proužkem. K platbě či výběru z bankomatu poslouží chytrý telefon a služby jako Apple Pay či Google Pay, pokud je naše banka podporuje.

apple-pay-iphone-3-min

Foto: picjumbo

Placení iPhonem přes Apple Pay

Jenže vývoj kráčí mílovými kroky a na obzoru je zcela nový způsob placení. Ten nepotřebuje ani peníze, ani kreditní kartu, a dokonce není nutný ani mobilní telefon. Jediné, co budeme k platbě novým způsobem potřebovat, je pouhé přiblížení dlaně k platebnímu terminálu. Takovou budoucnost si představuje minimálně Amazon, který by se tak chtěl významněji vložit do platební služeb právě po vzoru Applu či Googlu.

Budete platit hotově, nebo rukou?

Technologický obr vedený Jeffem Bezosem zažádal o patent na technologii bezkontaktního biometrického identifikačního systému již v roce 2018, přičemž samotný patent byl zveřejněn v prosinci minulého roku. Jeho systém pracuje na bázi propojení biometrických údajů z dlaně, které jsou párovány s kreditní kartou. Tyto údaje jsou načteny po přiložení ruky ke speciálnímu skeneru, který dlaň nasnímá.

Takové terminály by bylo možné využít v podstatě v jakémkoliv obchodě, ne pouze v těch vlastněných Amazonem. Amazon placení rukou již testoval v některých svých obchodech a kancelářích. Podle informací deníku New York Post by se měl celý platební proces zrychlit díky skenování dlaně až o 300 milisekund.

Pokud si kladete otázky ohledně hygieny, nemusíte mít strach. Proces snímání dlaně je bezdotykový. Jedná se totiž o jinou technologii, než jakou známe například z mobilních telefonů, u kterých je nutné prst ke snímači přitisknout. U skeneru od Amazonu stačí jen ruku přiblížit a zařízení automaticky načte tvar a velikost ruky, rýhy v dlaních, a dokonce i hlubší údaje, jako je poloha žil.

scan

Foto: Adrien Séné/Flickr

Biometrické údaje dlaně mají v novém systému nejdůležitější úlohu

Prozatím není zcela jasné, jakým způsobem budou karty s dlaněmi prvotně párovány. Jedním z možných scénářů by však byla možnost vložit kartu do skeneru, oskenovat jím ruku, která má být s danou kartou spárována, a zařízení by se pak již postaralo o zanesení údajů do databáze.

Bezpečnost na prvním místě

Jak rychle se podaří Amazonu dostat nový systém do praxe, je otázka. Americký gigant se primárně musí zaměřit na bezpečnost celého platebního systému. Bude nutné vyřešit zabezpečení před podvody, aby nebylo možné propojit ruku s odcizenou kartou. A otázkou je také ochrana osobních dat uživatelů. Je totiž dost pravděpodobné, že by Amazon měl zájem na shromažďování dat týkajících se nákupů uživatelů, které by mohl využívat pro účely predikce jejich obchodního chování a lepšího cílení reklamy.

Pro Amazon se nicméně nejedná o první projekt týkající se inovací v platebním procesu. Od roku 2007 nabízí online zpracování plateb prostřednictvím služby Amazon Pay. Skrze ni lze platit za služby a zboží na externích webových stránkách. Jak ale informuje deník The Wall Street Journal, tato služba se nesetkala s příliš velkým úspěchem, protože u obchodníku panují obavy, že jim tímto způsobem Amazon, coby jeden z největších internetových prodejců, přebere zákazníky. A na podobnou nedůvěřivost by mohl narazit i nový platební systém.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym