Hacknuté ulice Berlína aneb jak jednou procházkou s 99 telefony vytvořit virtuální zácpu v Google Mapách

gmaps

Foto: Simon Weckert

Simon Weckert vzal 99 telefonů, zapnul Google Maps, vyšel do ulic a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat

0Zobrazit komentáře

Mapy od Googlu jsou velice oblíbenou aplikací s celou řadou šikovných funkcí. Oblíbené jsou například u řidičů, kterým pomáhají dostat se v neznámém prostředí přesně tam, kam potřebují, nebo je varují před vzniklými kolonami a zácpami a hledají pro ně alternativní trasy. Jenže kolony v této aplikaci lze velmi jednoduše zfalšovat. Stačí k tomu malý vozík, 99 telefonů a jeden německý umělec.

Může se jednat o způsob, jak ušetřit ulici náporu automobilů, nebo jak si z některých řidičů udělat dobrý den. Rozhodně se však jedná o zajímavou ukázku toho, jak lze celkem jednoduše ovlivnit Google Mapy, které díky jejich navigačním funkcím využívá obrovské množství řidičů.

Od roku 2011 patří mezi tyto užitečné funkce i sledování dopravní situace na projížděných úsecích, například na dálnicích nebo v ulicích měst. Pokud je daný úsek pohodlně průjezdný, je trasa zbarvena zeleně. S přibývající hustotou vozů, kterou Google měří na základě počtu telefonů na jednom místě, jejich rychlosti pohybu a dalších proměnných, se ulice začne zbarvovat do oranžova. Červená barva pak signalizuje problém zácpy či pomalu se pohybující kolony.

99 telefonů na jedné hromadě

Do jaké míry se dá tento systém ošálit, se pokusil zjistit umělec Simon Weckert pocházející z Berlína. Jeho zálibou je experimentování s technologiemi, ohýbání jejich primárních účelů využití, propojování umění s moderními elektronickými technologiemi a hledání sociálního přesahu digitálních médií.

google-maps-hack1

Foto: Simon Weckert

Simon Weckert procházející se městem

Jeho nápadem bylo vyzkoušet, jak bude systém od Googlu reagovat na hustou koncentraci telefonů se spuštěnou aplikací Google Map. Proto si pořídil 99 zánovních smartphonů, pro všechny vytvořil nové Google účty, spustil nainstalovanou mapovou aplikaci, telefony naskládal do příručního vozíku a vydal se na neobvyklou procházku berlínskými ulicemi.

Svižnější chůze a korzování přímo uprostřed silnice zmátlo Google Mapy natolik, že začaly ulice, kterými Simon procházel, zbarvovat do oranžova a poté i do červena. Řidiči, kteří v tu chvíli měli zapnutou navigaci od Googlu a mířili do ulic, kterými Simon procházel, byli systémem upozorněni na vzniklou kolonu a navigace jim nabídla novou možnost trasy, ve které by se vzniklé „zácpě“ vyhnuli.

Vícerozměrný hack

Zajímavé je, že hacknutí Google Map mělo dopad i na celou řadu dalších aplikací. Technologii od Googlu totiž využívá řada třetích stran. Jen zběžně jmenujme běžeckou aplikaci Nike Run Club, seznamovací aplikaci Tinder, aplikaci Airbnb, mnoho doručovacích aplikací či aplikací pro sdílenou mobilitu. Jedná se o masivně využívané nástroje, pro která jsou data z Google Map životně důležitá, což platí i pro populární autonavigaci Waze, jejímž majitelem je taktéž Google.

V momentě, kdy Wecker vyjel se svým červeným vozíkem do ulic, v konečném důsledku mohl ovlivnit mnohem víc. Od zpoždění dodávky pizzy hladovým spolubydlícím až po přeplánování trasy v rámci služby Uberu nebo dalších podobných služeb.

google-maps-hack2

Foto: Simon Weckert

Simon Weckert patří mezi umělce, kteří pracují se současnými technologiemi a médii

Wecker ve svém pokusu nevidí pouze odhalení určitých nedostatků systému od Googlu, ale jde mnohem dál. Vidí v něm určité umělecké dílo, které zobrazuje problematiku vztahu společnosti a moderních technologií. Experiment v něm budí otázky ohledně kontroly, regulací a dohledu nad našimi životy. Aplikace, jako jsou Google Mapy, podle něj determinují vnímání fyzického světa okolo nás a modelují naše behaviorální vzorce do zcela nové podoby.

Dostává se člověk skutečně do nové fáze, kdy je pro něj pojetí okolního světa zkreslováno technologií? Dost možná. Jenže stejné pochybnosti mohli mít již lovci a sběrači, když narazili na první obdělávaná pole svých sousedů. Technologie vždy ovlivňovaly to, jakým způsobem nahlížíme na svět. Zda je současný směr tím správným, je však otázkou, na kterou si musí každý nalézt odpověď sám.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym