Zpátky k základům. WeWork má nového šéfa, který přichází ze světa realit a chce otevřít stovky coworkingů

wework

Foto: WeWork

WeWork v kalifornském San Jose

0Zobrazit komentáře

Loňský rok se ve startupové komunitě z velké části točil kolem WeWorku, coworkingového startupu, který tak trochu překročil pole své působnosti a navíc nechal svého původního spoluzakladatele a šéfa drancovat základy rychle rostoucí firmy. Hodnota newyorského startupu, který vznikl nápadem pronajmout zbývající prostor kanceláří dalším podnikatelům, se ještě v první polovině loňského roku pohybovala na hranici 47 miliard dolarů.

Nevypadalo, že by mělo WeWork něco zastavit, ale nakonec to byl sám spoluzakladatel Adam Neumann, který mu pomohl dostat se téměř ke krachu. Vše se v druhé polovině roku 2019 točilo především kolem chystaného vstupu na burzu, kde chtěl WeWork nabrat další miliardy dolarů a stát se veřejně obchodovatelnou společností.

A taky se mu to málem povedlo, kdyby v dodaných dokumentech na americkou Komisi pro cenné papíry a burzu neuvedl na pravou míru, co vše stojí za budováním „coworkingového“ startupu a že vlastně v nejbližších letech není cílem vydělávat peníze.

Spoluzakladatel a bývalý šéf WeWorku Adam Neumann

WeWork má přitom obrovské závazky na poli dlouhodobých pronájmů a financování nemovitostí, ve kterých poté dále zřizuje samotné coworkingy. A tak do hry vstoupil největší investor startupu – japonský SoftBank – a WeWorku nabídl pomoc v celkové hodnotě 9,5 miliardy dolarů. Tou vyplatil největší dluhy, spoluzakladatele firmy Neumanna a také nasypal peníze do provozu a dalšího působení. Ke konci roku ještě startup získal 1,75 miliardy dolarů od skupiny bank.

V důsledku šetření nákladů se startup zbaví marketingové společnosti Conductor, coworkingové platformy Spacious i analytického startupu Teem, které za poslední roky koupil. Prodá podíl ve společnosti The Wing, uzavře na konci školního roku divizi WeGrow, která tvořila speciální soukromé školky pro bohatší zájemce, a také se nevyhnul masivnímu propouštění lidí (kolem 2 400 loni v listopadu).

Jednoduše šetří všude, kde se dá, aby se WeWork dostal poprvé do černých čísel a překlopil se z onoho rychle rostoucího a ztrátového statupu ve stabilní společnost. K tomu mu má pomoci i nově nastupující šéf Sandeep Mathrani, který ke konci února převezme otěže po dvojici dočasných šéfů Sebastianu Gunninghamovi a Artiem Minsonovi. Co je ovšem zajímavější, je fakt, že Mathrani nikdy nepůsobil v čele technologické společnosti.

Jeho hlavní zaměření byly reality. Jeho poslední zastávkou byla společnost Brookfield Properties, kde působil jako CEO 1,5 roku po akvizici firmy General Growth Properties v transakci za více než 9 miliard dolarů. Ta měla na starosti řízení největšího počtu nákupních center v celých Spojených státech.

Tyto kroky WeWorku značí jedno – všechen hype kolem rozšiřování na lifestylový byznys kolem coworkingů je pryč a startup se bude jednoduše soustředit pouze na to, co mu vždy šlo nejlíp – pronájem nemovitostí a jejich management.

weworksanlitun

Foto: WeWork

WeWork v pekingském Sanlitunu

Ostatně v letošním roce chce WeWork otevřít na 600 dalších coworkingů, kterých aktuálně provozuje přes 800. Po světě má více než půl milionu platících členů a zájem o prostory je natolik velký, že je většina lokalit plná. Jednu z poboček má WeWork také v Praze, konkrétně v budově DRN na Národní třídě.

Mathrani do pozice výkonného ředitele WeWorku nastoupí 18. února a bude se zodpovídat Marcelovi Clauremu, který působí ve vedení SoftBanku a také představenstvu WeWorku. Do role šéfa coworkingového startupu chtěl původně nabrat šéfa amerického T-Mobilu Johna Legera – ten ovšem jakékoliv spekulace popřel, stejně jako to že by z firmy měl odejít, aby z ní následně o několik dní později opravdu odešel (ale ne směrem do WeWorku).

redbull-to

Přečtěte si takéOd dělníků k elitním sportovcům. Příběh energie a síly Red BulluOd thajských dělníků k nejvýkonnějším sportovcům. Příběh energie, síly a vytrvalosti Red Bullu

Sám Claure má nad WeWorkem aktuálně pevnou ruku a je ve vyšším postavení než nově nastupující šéf. Proč? SoftBank do WeWorku i s novým záchranným plánem napumpoval již 18,5 miliardy dolarů. „Jen pro kontext, to je více než celé GDP země, ze které pocházím (Bolívie). A to jde o zemi, ve které žije 11 milionů lidí,“ zavtipkoval Claure na schůzi čerstvě po ohlášení nového vedení WeWorku.

Čas ukáže, nakolik bude sázka na ostříleného realitního veterána pro WeWork výhrou. Se všemi plánovanými změnami by se to ovšem opravdu mohlo nakonec povést a překlopit firmu v profitabilní a stále poměrně rychle rostoucí byznys. U WeWorku je však třeba vše brát s nejvyšší opatrností.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym