Čeká nás nejlepší čas v historii lidstva, kdy začít s byznysem, míní miliardář Mark Cuban a radí, proč teď nebrat investici

mark-cuban4

Foto: Gage Skidmore/Flickr

Americký miliardář a investor Mark Cuban

0Zobrazit komentáře

Jak bude vypadat svět poté, co odezní koronavirová krize? Leccos se možná změní a mnoha začínajícím podnikatelům se otevřou zcela nové příležitosti. Podle miliardáře Marka Cubana, jehož jmění je odhadováno na 4,3 miliardy dolarů, nás dokonce čeká vůbec nejpříznivější období, kdy začít realizovat neotřelé podnikatelské plány.

Někdo na krizi nahlíží jako na konec, jiní v ní vidí příležitost k něčemu zcela novému. Že krize vytváří ideální podhoubí pro realizaci zcela neotřelých, ale fungujících nápadů, dokazují společnosti jako Uber, Airbnb, Pinterest, Dopbox, popřípadě Kickstarter.

Byť na první pohled tyto platformy nemají mnoho společného, všechny spojuje doba jejich vzniku. Všichni jmenovaní vznikli, nebo se jim začalo výrazně dařit v době finanční krize, která udeřila v roce 2008.

mark-cuban2

Foto: JD Lasica/Flickr

Mark Cuban

Bylo to období, ve kterém přišly velké ztráty, ale zároveň se otevřely nebývalé možnosti, což jsou rysy charakteristické pro každou z finančních krizí. A je jasné, že ta aktuální nebude v tomto ohledu odlišná. Mnoho lidí přišlo nebo přijde o práci a zatímco většina z nich bude čekat na šanci vrátit se zpět, jiní se pokusí najít štěstí jinde, například ve vlastních projektech. K jejich realizaci totiž nikdy nebyla lepší příležitost.

Myslí si to Mark Cuban, americký miliardář, který je známý coby jeden z investorů v reality show Shark Tank, obdoby britského Dragons‘ Den, v nichž se inspiroval také český pořad Den D vysílaný Českou televizí, a také jako majitel basketbalového týmu Dallas Mavericks. Jednašedesátiletý Cuban se o příležitostech, které krize přináší, rozpovídal v podcastu The Twenty Minute VC.

Ideální čas na rozjezd nového podnikání je podle něj nyní z toho důvodu, že lidé budou po týdnech stereotypu zažívaného doma hledat něco zcela nového. „Pokud dokážete přijít s nápadem, nyní je ten správný čas to udělat. Není čas váhat, a to především pokud jste přišli o práci nebo se cítíte být nevyužití. Kdy na to bude lepší čas? Všichni jsou doma a v momentě, kdy budou moci vyjít ven, budou hledat něco nového,“ vysvětlil Cuban.

Aktuální situace podle něj bude stát za vznikem několika jedinečných světových společností, které budou měnit hru v oblastech svého působení. Podle Cubana teď stačí jen přijít s něčím jiným a vzrušujícím a lidé se o to budou zajímat ve velkém. „Bude to nejlepší čas v historii lidstva, kdy začít s byznysem, protože neexistují žádná pravidla,“ řekl v podcastu Cuban.

mark-cuban1

Foto: Danny Bollinger/Flickr

Cuban je majitelem basketbalového klubu Dallas Mavericks

Cuban přidal i několik rad již fungujícím společnostem. Ty by se podle něj neměly snažit v období recese získávat finance z vnějších zdrojů. Pokud docházejí peníze, je podle něj lepší přerušit na nějaký čas svou činnost. Společnosti by se ale určitě neměly zcela vyčerpávat, pokud mají dobře fungující byznys postavený na správném produktu či službě.

„Pokud nemáte dostatek zákazníků, není to proto, protože máte nedostatek prostředků. Ty nejlepší produkty se prodávají samy, nebo jsou celkem snadno prodatelné. Takže pokud nemůžete najít cestu, jak je prodat, prodávat je nebudete, a to ani když získáte více financí. Nejde o ekonomiku, zvlášť teď,“ radí Cuban, podle kterého je píle to, co je vždy potřeba nejvíce.

spaceti-tym

Přečtěte si takéFirmy už nebudou potřebovat tolik místa. Český startup Spaceti efektivně spravuje kanceláře a nabírá přes 90 milionů korunFirmy už nebudou potřebovat tolik místa. Český startup Spaceti efektivně spravuje kanceláře a nabírá přes 90 milionů korun

Cuban ví, o čem mluví. Je považován za jednoho z nejbohatších Američanů, jehož jmění je odhadováno na 4,3 miliardy dolarů, tedy přibližně 109 miliard korun. Část z něj získal díky prodeji internetové rozhlasové platformy Broadcast.com, kterou spoluzakládal. Společnost byla prodána v roce 1999 Yahoo za částku ve výši 5,7 miliardy dolarů, tedy přibližně 145 miliard dolarů.

Získané finance Cuban investoval například do basketbalového týmu Dallas Mavericks či do projektů, které hledal investory v reality show Shark Tank. Ta je vysílána televizní stanicí ABC od roku 2009 a jedná se o adaptaci původního japonského formátu jménem Tigers of Money.

Mark Cuban a jeho kolegové investoři v pořadu Shark Tank

Diskuze (0)

Novinka

Anonym