Kruh se uzavírá. Vyvrcholení temného sci-fi hitu Netflixu se blíží, finální řada Dark ukazuje trailer

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

dark-2

Foto: Netflix

V centru sci-fi Dark je cestování v čase

0Zobrazit komentáře

Dark je jeden z produkčně menších seriálů Netflixu. Vznikl v Německu, hrají v něm zcela neznámí herci a má nesrozumitelnou zápletku s cestováním v čase. Od vydání první řady v prosinci roku 2017 si přesto poměrně rychle vybudoval oddanou základnu fanoušků a poslední třetí řada bude pro mnohé nejzásadnější televizní událostí roku. Jak a jestli se celý cyklus dokonale propojených událostí uzavře, se diváci budou moci dovědět 27. června.

Netflix před několika lety začal natáčet i projekty mimo domovské Spojené státy, což se mu už v několika případech vyplatilo. Španělský Papírový dům patří v poslední době k nejsledovanějším seriálům na streamovací službě, sebevědomě roste také publikum Království zombie z Japonska. Dark je prvním německým seriálem a prvenství na Netflixu mu patří také v pár dalších ohledech.

Nedávno bylo například německé temné sci-fi na serveru Rotten Tomatoes zvoleno uživateli jako nejlepší seriál, který služba dosud vyprodukovala, a to s velkým náskokem. Mnozí ho také považují za jeden z dějově vůbec nejkomplikovanějších televizních počinů. Právě v tom také z velké části spočívá jeho úspěch.

Námět je jednoduchý. Malé městečko v Německu si jednoho dne musí opět připomenout temnou událost z doby před 33 lety, když se stane téměř totéž. Zcela beze stopy zmizí malý chlapec. Následně sledujeme, jak něco podobného ovlivní dění v městečku, rodinu pohřešovaného a jejich známé. K ponurému dramatu se rychle připojí také vyšetřování a čím dál více nepravděpodobné souvislosti.

Nečekané zvraty a záměrně matoucí vyprávění

Seriály se stále ve většině případů nemohou svými rozpočty rovnat filmům, místo úchvatných speciálních efektů tedy volí trochu jiné taktiky, jak oslnit diváky. Za jeden z nejatraktivnějších prvků moderní éry „kvalitní televize“ se označuje tzv. narativní speciální efekt.

Pod tímto pojmem se skrývají nečekané zvraty, vyjevování netušených souvislostí, záměrně matoucí vyprávění, složité vztahy jednotlivých dějových linek a podobně. Dark koncept narativních atrakcí integroval přímo do svého jádra, takže v průběhu nejen jednotlivých epizod a řad, ale i celého seriálu, na sebe vrší jednu za druhou.

To znamená, že tvůrci jsou vždy alespoň o několik kroků před divákem. Často se může zdát, že už víme, jakou mají mezi sebou jednotlivé události vazbu a kdo za nimi stojí, vzápětí ale přijde odhalení, které nikdo nečekal. Později si přitom můžeme také uvědomit, jak jsme ho vlastně měli celou dobu před očima.

netflix-dark-2

Foto: Netflix

Německé sci-fi Dark diváka pohltí extrémně komplexní zápletkou

Z určitého úhlu pohledu se vlastně oslavované německé sci-fi podobá nekonečným mýdlovým operám. Máme problém udržet přehled o tom, kdo je čím otcem, kolik má ten kluk sourozenců nebo proč se tito dva nenávidí. Prvoplánové vztahové uzly a náhodné drama ale u Dark nahrazuje vysoce promyšlený svět a velké otázky po samotném smyslu bytí.

Pro značnou část seriálu dosud platilo, že další epizody možná několik věcí vysvětlily, ale zároveň vznesly další otázky nebo otevřely nové dveře (symbolicky i doslova). Neustále stupňované napětí by tentokrát konečně mělo dosáhnout svého vyvrcholení. Prvními replikami, které v nové ukázce zazní, jsou „Musíš mít mnoho otázek. Začneme?“ a „Konec je počátkem.“ Už 27. června se možná dozvíme, jestli proti nekonečnému vlivu osudu něco zmůžeme.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym