Přes 100 milionů dolarů a premiérová pozice jedničky. Roger Federer je nejlépe placeným sportovcem světa

Filip HouskaFilip Houska

Roger Federer, tenisová legenda a jeden z nejlépe placených sportovců světa

0Zobrazit komentáře

Roger Federer dosáhl ve své tenisové kariéře prakticky všeho, co si mohl vysnít. Má na kontě dvacet grandslamových titulů, díky nimž je nejúspěšnějším tenistou vůbec, přes sto vyhraných turnajů na okruhu ATP Tour, zlato z olympiády a osm výher na prestižním Wimbledonu. Před dvěma lety navíc začal pracovat se švýcarskou sportovní značkou On, pod kterou chystá vlastní tenisky.

Právem si tento jinak skromný Švýcar žije pohádkový život, na který se od roku 1998, co vstoupil mezi profesionály, tak nadřel. S tím, jak Federer vyhrával a stával se ikonou moderního sportu, pochopitelně rostly i jeho příjmy. A to jak z vyhraných turnajů, které se v případě těch nejslavnějších pohybují v řádech milionů dolarů, tak především z partnerství, jež si z koláče příjmů ukrajují mnohonásobně větší podíl.

Pro osmatřicetiletého rodáka z Basileje jsou to navíc tak velké sumy, že se stal nejlépe placeným sportovcem za letošní rok. Takový je verdikt nového žebříčku amerického magazínu Forbes, který výdělky sportovců z různých sportovních disciplín hodnotí již 31. rokem. Podle něj si Federer přišel na 106,3 milionu dolarů (před zdaněním), což je v přepočtu zhruba 2,6 miliardy korun.

Roger Federer na Australian Open 2020

Na tuto hranici letos nedosáhly ani fotbalové hvězdy jako Lionel Messi nebo Cristiano Ronaldo, které spolu s dalším fotbalistou Neymarem ovládli žebříček minulý rok. První dva jmenovaní fotbalisté dosáhli na příjmy 104 milionů, respektive 105 milionů dolarů.

Pro Federera jde navíc o vůbec první takové umístění v životě. Ještě nikdy nestál na pomyslném vrcholku bedny v hodnocení nejlépe placených sportovců planety – jeho nejlepším výsledkem bylo druhé místo z roku 2013, rok poté, co urval v pořadí sedmý titul na Wimbledonu.

Sto milionů dolarů za partnerství

Z čisté hry si přitom Federer podle statistik Forbesu měl odnést „pouhých“ 6,3 milionu dolarů, tedy zhruba 152 milionů korun, což by ho nedostalo ani do žebříčku stovky nejvýdělečnějších (tu pro zajímavost uzavírá fotbalista Sergio Ramos). Slavný Švýcar však – stejně jako většina velkých sportovců – rád spolupracuje s firmami. A tam se nachází zlatý důl.

Sponzorství a poplatky promotérů za vystupování na veřejnosti mu vynesly přibližně 100 milionů dolarů, respektive 2,4 miliardy korun, přičemž velkou roli hraje v zástupu třinácti partnerských značek včetně Barilly nebo Moet & Chandon také japonský výrobce Uniqlo.

S tím podepsal před dvěma lety smlouvu na deset let za 300 milionů dolarů, v rámci které se váže k nošení jeho oblečení na kurtu. Nahradil jím dokonce i Nike, jehož kultovní fajfku oblékal od roku 1994 a vyhrál pod ní všechny své Grand Slamy.

uniqlo-federer

Foto: Uniqlo

Roger Federer ve výbavě značky Uniqlo

Třešničkou na Federerově tenisovém dortu je i fakt, že se zařadil po bok legendárního golfisty Tigera Woodse coby aktivní sportovec, jehož příjmy jen ze sponzorských partnerství dosáhly hranice 100 milionů dolarů.

Tenis kraloval i u žen

Sečteme-li výdělky všech sportovců z TOP 100, kterou Forbes hodnotí, dostaneme 3,6 miliardy dolarů. Byť je tato suma pro běžného smrtelníka naprosto neuvěřitelná, je o devět procent nižší, než tomu bylo minulý rok, a to kvůli koronavirové pandemii, která zastavila soutěže a hráči tak přišli mnohdy o podstatnou část příjmů.

roger-federer-on

Přečtěte si takéŠvýcaři sobě. Roger Federer investuje do sportovní značky On, které pomůže s teniskami i marketingemŠvýcaři sobě. Roger Federer investuje do sportovní značky On, které pomůže s teniskami i marketingem

I přes pokles, který se odehrál poprvé od roku 2016, se do žebříčku dostaly dvě ženy, mimo jiné také z tenisových dvorců. Je mezi nimi Serena Williams (#33) a Naomi Osaka (#29), jež se pro letošní rok se skóre 37,4 milionu dolarů stala nejlépe placenou sportovkyní na světě.

Celý seznam, v němž mají silné zastoupení i basketbalisté z NBA (LeBron James, Stephen Curry nebo Kevin Durant) včetně hráčů amerického fotbalu, si můžete prohlédnout v interaktivní grafice přímo na stránkách Forbesu.

Naomi Osaka

Diskuze (0)

Novinka

Anonym