Obří česko-slovenská fúze. Solitea propojuje pod jednu střechu 30 firem a míří ke dvoumiliardovým výnosům

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

martin-cigler

Foto: Solitea

Martin Cígler, předseda představenstva holdingu Solitea

0Zobrazit komentáře

Výnosy ve výši dvou miliard korun a přes 260 tisíc zákazníků v 15 zemích. V Brně se v posledním roce upekla pod hlavičkou holdingu Solitea obří fúze celkem tří desítek českých a slovenských firem, které Martin Cígler sjednotí ve dvou velkých národních společnostech. Vzniká tak jeden z největších IT hráčů v regionu.

Solitea se na vývoj podnikových, účetních a personálních systémů specializuje již dlouhé roky. Sám Martin Cígler v tomto byznysu začal podnikat už na začátku 90. let a jeho apetit s tehdejším Cígler Software se postupně rozrůstal. Nakonec se před šesti lety spojil s Martinem Fedorem, bývalým partnerem J&T, společně vytvořili holding Solitea a začali velmi rychle růst.

Organický růst spojený s expanzí jednotlivých firem a služeb dvojici podnikatelů nestačil. Agresivní byla také akviziční strategie, která během let do holdingu přivábila hned několik desítek firem, které však dosud fungovaly samostatně. To se od 1. července změní a většina z nich se propojí pod značkou Solitea.

solitea20

Foto: Solitea

Brněnské sídlo holdingu Solitea

„Díky fúzi vznikne česká společnost s velkou dceřinou firmou na Slovensku a dalšími dcerami v devíti evropských zemích. Chceme zjednodušit a odlehčit organizační strukturu a také se více zaměřit na propojení našich produktů. Podobný krok nemá na našem IT trhu obdobu,“ říká předseda představenstva holdingu Solitea Martin Cígler o fúzi, která se připravovala přes rok.

Solitea tak bude nově tvořena celkem třiadvaceti firmami z České republiky a sedmi ze Slovenska, které pokrývají hned několik segmentů. Do holdingu patří účetní systémy pro živnostníky a malé firmy, mezi nimiž jsou dnes již Money S3, iDoklad, Dotykačka, Markeeta a Profi Účtenka. Pro větší společnosti zase brněnský kolos nabízí ERP systémy, konkrétně Byznys, Money S4/S5 a Vario.

Společně s Vemou holding řeší mzdové a personální systémy a dlouhodobě si zakládá na spolupráci s Microsoftem, kde působí v oblasti podnikových aplikací Dynamics, SharePoint, CRM a datové analytiky. Solitea je zároveň dodavatelem softwarového řešení pro finskou celní správu a spolupracuje rovněž s tuzemskou státní správou na aplikaci eRecept.

„Daří se nám. Všechny akvizice z poslední doby jsme financovali ze zisku. V aktuálním fiskálním roce, končícím 30. června, počítáme s růstem výnosů z 1,36 miliardy korun na 2 miliardy, což je 47% nárůst oproti předchozímu období,“ komentuje Cígler, přičemž zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) se v Solitee loni zvýšil na 134 milionů, což byl meziroční růst o 12 procent. Letos má vyrůst dokonce o čtvrtinu.

idoklad

Foto: Solitea

Populární účetní aplikace iDoklad

Mezi dalšími zmíněnými akvizicemi, kterých bylo jen v posledních čtyřech letech ke dvacítce, byly v Česku nákupy firem Axiom Provis či Clever Decision, na Slovensku WBI, ve Slovinsku MIT Informatika a v Srbsku Billans. Solitea totiž se svými více než 1 100 zaměstnanci působí také na Balkáně (Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko), v Polsku a Rakousku i Německu.

„Chceme, aby se Solitea co možná nejvíce propojila s našimi produktovými značkami a podporovala je. Nechystáme žádné převratné personální změny ani vynucené přechody našich zákazníků na jiné produkty. Fúze nám ale přinese lepší sdílení know-how. To našim klientům umožní například hladší přechod na software s vyšší specializací při rozvoji jejich podnikání,“ říká Cígler s tím, že většina produktů tak bude nově nabízena pod značkou Solitea.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym