Vysokorychlostní Česko. O2 jako první tuzemský operátor spouští síť 5G, kterou mohou využít běžní zákazníci

Filip HouskaFilip Houska

O2-building1

Foto: O2

Pražská centrála O2

0Zobrazit komentáře

O nástupci mobilní sítě 4G (LTE) se mluví dlouhé roky, ale až teprve vloni se vysokorychlostní řešení pod označením 5G začalo dostávat k běžným zákazníkům. Zatímco Jižní Korea, Čína, USA a řada evropských států včetně Německa nebo Rakouska již své vysokorychlostní sítě mají i pro komerční účely alespoň částečně v provozu, Česko dosud stále vyčkávalo. Situace se ovšem začíná měnit.

Telekomunikační společnost O2, kterou z 80 procent drží investiční skupina PPF Petra Kellnera, dnes oznámila, že od 1. července spustí 5G na vybraných místech Prahy a v Kolíně právě pro komerční užití. Technologie, jejíž hlavní výhoda je až desetinásobně vyšší rychlost oproti LTE, bude dostupná pro všechny klienty s datovým balíčkem od 4 GB výše. Zpočátku bude v rámci tarifů FREE+ a NEO limitovaně nabízena za jednu korunu.

„V reálném zákaznickém provozu si nyní chceme otestovat, jak síť funguje pod zátěží, a vyzkoušet různé příklady využití v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku,“ cituje magazín E15.cz generálního ředitele O2 Jindřicha Fremutha, který vyzdvihuje, že má 5G mnohem širší využití než jen rychlejší stahování dat na telefonech.

Jindrich_Fremuth_CEO_O2

Foto: O2

Jindřich Fremuth, generální ředitel O2

Pro běžné zákazníky je však bleskové stahování, jež by se u O2 mělo pohybovat okolo 500 až 800 Mb/s při frekvenci 3,7 GHz, obvykle tím hlavním důvodem, proč 5G chtít. Zároveň však potřebují takové mobilní zařízení, které je patřičným modulem pro 5G vybaveno, což aktuálně nabízí například modely Galaxy S20 Ultra 5G a S20+ 5G od Samsungu, s nímž se O2 za tímto účelem spojilo. Prozatím tak bude možné 5G od O2 vyzkoušet jen na některých místech v Praze a Kolíně a jen s vybranými telefony Samsung, další zařízení ale budou postupně přibývat.

Poté je otázkou, jak spolehlivě, respektive rychle bude připojení fungovat. O2 svou 5G síť, na níž pracuje společně s firmou CETIN (která se od O2 před lety oddělila a má stejného většinového majitele), nasazuje prostřednictvím 50 vysílačů zatím v pražských Vinohradech, Nuslích, Bubenči, Dejvicích, areálu ČVUT, na Václavském náměstí, Letné a také v částech Malé strany i Starého a Nového Města. K dispozici je také v centru Kolína, který se dvěma vysílači slouží jako testovací centrum.

O2 mimo jiné ještě čeká finální výběr dodavatele, který 5G síť komplexně vybuduje. Aktuálně testuje všechny tři hlavní společnosti, Nokii, Sony Ericsson a Huawei, přičemž poslední jmenovaná zajišťuje provoz po Praze. O implementaci nové vysokorychlostní sítě se snaží i Vodafone a T-Mobile, kteří ji však aktuálně pouze testují bez konkrétnějších termínu ke komerčnímu využívání.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym