Fotbalová legenda ve stínu kontroverzí. Na Netflix míří životopisné drama, které líčí příběh slavného Nicolase Anelky

Michal MarekMichal Marek

IMG_9371

Foto: Andrea Sartorati/Wikimedia Commons

Anelka v dresu Chelsea během zápasu s Boltonem

0Zobrazit komentáře

Netflix je velmi dobře známý svými exkluzivními seriály, na které láká miliony předplatitelů po celém světě. Až překvapivě úspěšná je ale služba také se svými životopisnými dokumentárními pořady, které líčí příběhy historických postav či zajímavých a kontroverzních osobností současnosti. Nyní na Netflix míří další zajímavá osobnost a zajásat mohou fanoušci hned několika fotbalových týmů. Tou je legendární francouzský fotbalista Nicolas Anelka.

Netflix nabízí celou řadu filmových i seriálových životopisů. Od příběhu posledního ruského cara přes Michaela Jordana a Jeffreyho Epsteina až po Beyoncé či dokonce Tiger Kinga. Ani přímo příběhům fotbalovým se Netflix nevyhýbá a velký úspěch sklidil třeba dokument Sunderland ‚Til I Die. Nyní tedy přichází další fotbalová novinka a již název napovídá, čeho bychom se měli 5. srpna na obrazovkách populární streamovací služby dočkat.

Hodinu a půl dlouhý dokument přinese příběh fotbalisty, který má za sebou úžasnou kariéru plnou titulů, ale také řadu skandálů, pádů a kontroverzí. Právě na to se filmaři zaměřili a jeho podivuhodný život líčí pod názvem Anelka: Nepochopený střelec. A co je zajímavé, ve filmu promluví řada velkých fotbalových osobností.

anelka-1

Foto: Netflix

Legendární francouzský fotbalista Nicolas Anelka v novém dokumentu od Netflixu

O svých zážitcích s Nicolasem Anelkou promluví legendy jako Patrice Evra, Robert Pires, Didier Drogba, Emmanuel Petit či Thierry Henry, ale také dlouholetý charismatický lodivod Arsenalu Arsène Wenger či aktuální hvězda Manchesteru United Paul Pogba. Tito muži se s Anelkou během jeho fotbalové kariéry intenzivně střetávali a v dokumentu by tedy měli prozradit zajímavé střípky, které by mohli veřejnosti pomoci „nepochopeného“ Anelku lépe pojmout.

Věčný přeběhlík

Fotbalista z Paříže se během své kariéry často dostával na titulní strany novin. Zaujal mimo jiné i tím, že byl schopen za osm let vystřídat šest světových klubů, nebo tím, že byl kvůli ostrým neshodám s koučem francouzské reprezentace během světového šampionátu v Jihoafrické republice vyloučen z národního týmu. Něco takového nemá ve světě sportu příliš obdoby a ke kauze se tehdy vyjadřoval i sám francouzský prezident.

Anelka v dokumentu popisuje své dětství, začátek fotbalové kariéry i následných dvacet let na fotbalové špici, během kterých vystřídal kluby jako Paris Saint-Germain, Arsenal, Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Juventus Turín, ale také mužstva v čínské Šanghaji a indické Bombaji.

Za svou kariéru byl pětkrát prodán za cenu přesahující cenu 10 milionů liber, dvakrát za částku přes 20 milionů liber a svého času byl historicky nejdražší posilou Realu Madrid. Vyhrál ligu ve třech různých zemích, dvakrát zvedl pohár vítěze Ligy mistrů a vysloužil si také 69 startů za silnou francouzskou reprezentaci, s níž vyhrál Mistrovství Evropy. Přesto se jedná o hráče s velmi diskutabilní pověstí a muže, který si u fanoušků příliš obliby nevysloužil.

Snímek ale není jen „o kopání do míče“. Líčit má i realitu moderního fotbalu, ve kterém se snoubí tlak na výkon, vztah člověka k úspěchu a životu v přepychu, zrady nejbližších, přestupové tahanice i třeba komplikované vztahy mezi jednotlivými fotbalisty. Dokument by tedy měl být zajímavou sondou pro každého fanouška fotbalu.

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym