Za lepší duševní pohodu. Miton posílá miliony korun do českého projektu Terap.io a zakládá fond zaměřený na zdraví

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

miton-partners

Foto: Miton

Partneři Mitonu: Ondřej Raška, Milan Zemánek, Michal Jirák, Tomáš Hodboď, Tomáš Matějček a Václav Štrupl

0Zobrazit komentáře

Po materiální stránce si sice mnoho z nás žije skvěle, ale na úrovni prožívání jednotlivce to už tak dobré být vždy nemusí. Právě to je jedna z hlavních motivací, proč se tuzemská investiční skupina Miton nezaměřuje pouze na technologické firmy jako takové, ale stále více ji zajímá i duševní zdraví. V rámci nového fondu si na investice „do zdraví“ vyčlenila desítky milionů korun a přibírá na palubu další projekt.

V Mitonu je hlavním hybatelem v této oblasti Václav Štrupl. Začátkem roku pro CzechCrunch popisoval, proč začíná se svými kolegy investovat do vědy, konkrétně do první české psychedelické kliniky Psyon, a dalších projektů spojených s duševním zdravím, jako je londýnský projekt Wavepaths.

Jelikož nyní Miton své aktivity dál rozšiřuje, zakládá speciální fond zvaný Miton Psychonauts a pod jeho hlavičkou již oficiálně provedl i svou první investici, byť i předchozí dvě zmíněné pod něj zařadí. Podle informací CzechCrunche posílá miliony korun do tuzemského projektu Terap.io, který se zabývá online terapiemi.

terapio_founders

Foto: Terap.io

Jan Sasínek, Olga Kunertová a Chádí El-Moussawi, zakladatelé Terap.io

„Ačkoliv se v západní společnosti máme po materiální stránce čím dál lépe, na úrovni prožívání jednotlivce nám dobře není. Duševní zdraví je přitom bez přehánění určující pro budoucnost lidstva. To, jak se cítíme, předurčuje způsob, jakým žijeme. Jaké vytváříme vztahy, jak se chováme ke svému okolí a životnímu prostředí,“ říká Václav Štrupl.

Jako partner Mitonu je Štrupl zodpovědný právě za oblast duševního zdraví a nový fond tak bude mít na starosti. Po klinice Psyon a startupu Wavepaths, který díky počítačem generované hudbě zprostředkovává hlubokou relaxaci, do něj vítá projekt Terap.io. Jeho cílem je udělat psychoterapii dostupnější, a to díky technologiím, které boří různé bariéry. Mezi ně patří například složitost výběru správného terapeuta, geografické či finanční překážky nebo předsudky okolí.

„Dle výzkumů dokáže být online terapie stejně účinná jako ta tváří v tvář, navíc můžete vybírat ze širšího spektra odborníků, než když musíte zohlednit vzdálenost. Online terapii je také snazší využít, aniž by o tom vědělo vaše okolí, přitom právě obavy z toho ‚co tomu řeknou lidi‘ mnohým z nás brání terapeuta vyhledat,“ vysvětlují cíle Terap.io jeho zakladatelé Olga Kunertová, Jan Sasínek a Chádí El-Moussawi.

Do fondu Psychonauts vkládá Miton vlastní peníze a dlouhodobě se chce zaměřit na širokou škálu projektů spojených nejen s duševním zdravím. Vedle psychedelik a rozšířených stavů vědomí chce pomáhat lépe porozumět vlastnímu zdraví, investovat do inovací a technologií, které dělají zdravotní péči dostupnější, a také upozorňovat na problematiku spojenou s technologickým rozvojem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym