Facebook propojuje miliardy svých uživatelů. Posílat zprávy si půjde z Instagramu rovnou na Messenger

Filip HouskaFilip Houska

messenger-instagram-1

Foto: Facebook/CzechCrunch

Stejná rozhraní, ale každé v jiné aplikaci

0Zobrazit komentáře

Začátkem loňského roku nastínil Mark Zuckerberg jednu z největších změn, která by zasáhla nejen Facebook, ale všechny hlavní aplikace, jež pod tohoto obra spadají. Jmenovitě Messenger, Instagram a WhatsApp. Jeho cílem totiž bylo tyto nástroje co nejlépe propojit, aby uživatelé získali ultimátní místo, kde mohou mezi sebou komunikovat. A první důležitý krok přichází teď.

Facebook rozšiřuje kapacity své komunikační služby Messenger, kterou má aktivně využívat až 1,3 miliardy lidí, a integruje ji přímo do Instagramu, respektive namísto chatovacího rozhraní Instagram Direct. Obě služby tak brzy nebudou fungovat nezávisle na sobě a uživatelé budou moci psát z klasického Messengeru lidem na Instagramu a naopak bez toho, aniž by museli obě aplikace mít v telefonu.

„Prakticky dáváme uživatelům možnost dělat něco, co dělat chtějí, napříč aplikacemi,“ říká pro deník The New York Times Stan Chudnovsky, viceprezident divize pro Messenger ve Facebooku. A svým způsobem dává tato změna logiku. Lidé totiž nebude muset přecházet z aplikaci na aplikaci, ale vše potřebné odbaví z jedné platformy.

ins-mes

Foto: Facebook

Messenger pro Instagram dostane nové funkce včetně mizejících zpráv

Aby bylo možné tyto dvě služby co nejefektivněji propojit, verze Messengeru pro Instagram dorazí také s několika zábavnými funkcemi, které uživatelé mohou znát ze separátního Messengeru. Mezi ně patří možnost upravovat barvy bublin, animované efekty, tzv. selfie samolepky nebo nové mizející zprávy, které se odstraní po přečtení druhou stranou.

Součástí bude i funkce pod názvem Watch Together, prostřednictvím které budou moci uživatelé sledovat videa z IGTV, zatímco spolu budou na videochatu. To vše nejen proto, aby měli uživatelé pohodlnější přístup ke konverzacím, ale také z důvodu vytvoření nové pozice Facebook v boji proti konkurenčním platformám.

I když se už teď má přes komunikační nástroje spadající pod Facebook denně odeslat až 100 miliard zpráv, stále tady je služba iMessage od Applu, která je nativně nainstalována na iPhonech, iPadech či Macích, a velké oblibě se těší i alternativní aplikace jako Signal nebo Telegram.

Nevídanou oblibu má i WhatsApp s 1,5miliardovou základnou uživatelů, který taktéž patří pod Facebook. I tato služba by se ovšem měla s Messengerem a Instagramem propojit, byť nejsou známy informace, kdy by k tomu mohlo dojít. Údajně jde o komplikovanější proces kvůli koncovému šifrování.

Teď je otázkou, kdy se propojení Messengeru a Instagramu dostane k uživatelům po celém světě. Facebook má tuto integraci zatím testovat v hrstce vybraných zemí s tím, že ji globálně spustí „brzy“. Jakmile se tak ale nastane, dostanete upozornění a symbol šipky pro Instagram Direct v pravém horním rohu aplikace se vám změní na logo Messengeru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym