Krevety, které není třeba lovit. V Singapuru vyvíjí z kmenových buněk náhražku k mořským plodům
Poslední dva roky nám ukázaly, jak zásadní může být produkce alternativního masa. V čele tohoto nového trhu jsou značky jako Beyond Meat a Impossible Foods, připojily se ale také firmy Nestlé, McDonald’s nebo česká Mana. Zatímco se prakticky všichni z nich zaměřují na burgery a nahrazování hovězího, singapurský startup Shiok Meats má zájem o exotičtější stravu. Ve svých laboratořích pěstuje umělé maso z krevet.
V základu se projekt neliší od zbytku zmíněného výčtu – jeho cílem je poskytovat atraktivní alternativní zdroje proteinů. Jelikož poptávka po nich v poslední době výrazně roste a Shiok Meats nabízí odlišný výsledný produkt, v prvním kole investic se mu podařilo získat až 12,6 milionu dolarů. Díky tomu bude startup schopný fungovat po další tři roky, rozšířit vývoj a pracovat na své první továrně v Singapuru.
A co vlastně dělá? Na rozdíl od dobře známých firem pracuje v současnosti s méně rozšířenou technikou pěstování skutečného masa z kmenových buněk. Ty jsou zvláštním druhem buněk schopných se dělit a proměnit na jiný buněčný typ. V živých organismech plní především funkci opravování poškozených tkání, v masovém průmyslu zase mohou sloužit jako zdroj pro „klonování“ masa zvířat.
Získané kmenové buňky, pro jejichž odebrání zvíře typicky nemusí zemřít, lze množit ve speciálních kulturách, které obsahují potřebné živiny pro buněčný růst. Dodávaná výživa má přitom napodobovat přirozenou stravu daného organismu. O více než bilion buněčných reprodukcí později můžeme pomalu začít hovořit o něčem, co má blízko k poživatelné krevetě.
Tedy víceméně. Popsaným způsobem pochopitelně získáme pouze samotnou buněčnou strukturu masa zvířete, nemá tedy rozvinutou svalovou strukturu, žádné tělesné části a ani správnou barvu či tvar. Deník LA Times to přirovnává k hrudce průhledné šedé tkáně.
Přes umělé podmínky a poněkud bizarní formu má ale polotovar velmi podobné výživové a chuťové vlastnosti jako maso pocházející přímo ze zvířat. Finální produkt se jen zkrášlí a doplní několika dalšími přísadami. Je zde však jeden podstatný problém – celé je to drahá záležitost, takže cena krevetího masa od Shiok Meats nyní vychází na 3 500 dolarů za kilogram.