V českém školství rosteme nejrychleji ze všech. Vnímám naše aktivity napůl jako aktivismus, říká Ondřej Kania v podcastu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ondrej-kania

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Ondřej Kania, spoluzakladatel a výkonný ředitel JK Education

0Zobrazit komentáře

Sám nikdy nebyl ve škole úplným premiantem. Na střední škole však udělal klíčové rozhodnutí, které nakonec rozhodlo o celé jeho podnikatelské kariéře, byť podnikat vlastně začal tak trochu z nouze. Dnes je Ondřeji Kaniovi sedmadvacet let, řídí čtyři školy a v Česku ani na Slovensku byste nenarazili na vzdělávací skupinu podobného ražení, která by rostla rychleji.

„Prvotní motivace byla přežít. Pak přišla motivace přestěhovat se od babičky s dědou. A pak přišla motivace, abych si nejen zvládl zaplatit nájem, ale také vydělal víc, než je minimální mzda. Podnikat mě přitom dříve vůbec nenapadlo,“ popisuje v novém díle CzechCrunch Podcastu své studentské roky a první podnikatelské krůčky Ondřej Kania.

Dnes je brněnský rodák výkonným ředitelem vzdělávací skupiny JK Education, pod kterou patří Pražské humanitní gymnázium, dvě americké školy v Česku a jedna na Slovensku. Do toho pořádá velké veletrhy, na nichž se objevují školy z celého světa, a zároveň pomáhá české studenty vysílat na ty nejprestižnější vzdělávací instituce v zahraničí.

Více o tom, jak Kaniovi změnila život cesta za studii do Spojených států, kdy se mu celý podnikatelský sen málem rozsypal a proč je nyní naopak jeho skupina v té nejlepší kondici, si můžete poslechnout v nové epizodě CzechCrunch Podcastu, kterou lze pustit v přehrávači níže nebo ve všech oblíbených podcastových aplikacích, včetně Spotify, Apple Podcastů a Google Podcastů:

O čem dalším byla v podcastu s Ondřejem Kaniou řeč?

***

O studiu v zahraničí a jeho dopadu na život mladého člověka ví Ondřej Kania více než dost. Sám se v 16 letech rozhodl, že na středních školách v Česku, kterých během krátkého období vystřídal několik, už být nechce. Obepsal tak stovky amerických škol a nakonec získal stipendium na střední škole v menším městě ve státě New York. Sám si tam však na studia musel vydělat.

„Dostal jsem krabici sušenek a vyhodili mě buď před Walmartem nebo v nějakém sousedství, kde jsem se svým sovětským přízvukem celý den klepal na dveře a prodával,“ usmívá se dnes Kania. „Je to situace, kdy jsi extrémně mimo svou komfortní zónu, ale získáš tím mnoho zkušeností a soft skills,“ říká.

Třeba kvalita vzdělání navíc podle něj na místní střední škole nebyla taková, jakou by zažil třeba na lepším českém gymnáziu, ale svou zkušenost z celého pobytu v USA by za nic nevyměnil. „Získal jsem díky tomu schopnost, že když něco děláš a je ti to nepříjemné, ale vidíš za tím nějaký smysl, proč bys to měl dokončit, tak to prostě dokončíš,“ doplňuje Kania.

V podcastu popisuje i to, že nevidí jako problém, že mu chybí vyšší vzdělání, za což ho někteří z tuzemského školského prostředí kritizují. Sám si z toho nic nedělá, ostatně tvrdí, že se už v poslední době de facto s žádnými kolegy z oboru nestýká. Nemá k tomu důvod, protože si stejně – ostatně jako vždy – dělá všechno po svém.

Během let se mu podařilo vybudovat vzdělávací skupinu, jejíž tržby v tomto školním roce dosáhnou na zhruba 110 milionů korun, a to se budou krátit příjmy z veletrhů a agentury, které jsou kvůli koronavirové pandemii omezené. „Meziročně celá skupina vyroste o 12 procent, ale pro mě je zásadní ukazatel, že stále mimořádným tempem dál rostou naše školy,“ říká Kania.

ondrej-kania3

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Ondřej Kania, spoluzakladatel a výkonný ředitel JK Education

Tempo, o kterém mluví, je zhruba 40 procent. V řeči dalších čísel to znamená, že aktuálně má na svých školách JK Education kolem 530 studentů a zaměstnává 120 lidí. „V českém školství nemáme v rychlosti růstu srovnání. Důležité je říct, že to, co my děláme, vnímám od začátku napůl jako aktivismus,“ prozrazuje Kania a v podcastu celou myšlenku dál rozebírá.

Hovoří také o tom, kdy do firmy po odchodu jeho dlouholetého společníka před dvěma lety vstoupili noví investoři a firmu de facto zachránili. „Prošli jsme od té doby obrovskou mírou profesionalizace a v podstatě se z nějaké přerostlé živnosti proměnili ve středně velkou firmu,“ doplňuje Kania.

Jak ně dopadla letošní koronavirová pandemie? Do jakých zemí se chystá expandovat a jak se chytla jeho globální virtuální škola? Bude kupovat další školy? O tom všem hovoří Ondřej Kania v našem podcastu, který najdete ho online jak na Spotify, Apple Podcastech nebo Google Podcastech, tak ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym