Světový fond na ochranu přírody má v Německu nového průvodce chráněnými oblastmi. Stojí za ním české Ackee

ackee-wwf_1

Foto: Ackee/CzechCrunch

České studio Ackee vyvinulo aplikaci pro WWF

0Zobrazit komentáře

Greifswaldský záliv je malebnou částí německého ostrova Rujána, kterých je v našich končinách znám především jako dovolenková destinace Čechoslováků v časech minulých. I když jsme Rujánu vyměnili za Jadran, krása tohoto místa přetrvává a s ním i česká stopa. Tuzemské vývojářské studio Ackee totiž vyvinulo speciální mobilní aplikaci, která má za úkol chránit tamní vodní živočichy.

Počin z dílen Ackee, které vytvořilo už přes 250 aplikací pro nejrůznější klienty, je v podstatě mobilním průvodcem po zálivu, který nahrazuje tradiční papírové mapy a navíc přináší kompletní přehled o aktuálním výskytu ohrožených druhů a omezeních. Tato opatření byla ostatně stanovena poté, co se celá oblast stala chráněným teritoriem a lidé museli na místě omezit aktivitu ve prospěch ohrožené fauny.

Pravidla pohybu jsou však poměrně komplikovaná a během roku se mění. Pokud tedy nejste dostatečně opatrní, můžete neúmyslně způsobit škodu a dostat se do zbytečných problémů. „Naším úkolem proto bylo vymyslet způsob, jak lidem pomoci se v rujánských vodách lépe orientovat,“ uvádí Ackee, které aplikaci vyvinulo pro německou pobočku Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

ackee-wwf5

Foto: Ackee

Mapa pomůže k co možná nesnažšímu pohybu v místních vodách

Aplikace pod názvem WWF Seekarte, která je zatím dostupná pro zařízení s Androidem (a brzy i pro iPhony), má sloužit hlavně turistům i milovníkům plaveb, rybaření nebo sportu, kteří s ní získávají celý balík důležitých informací. Podstatná je zde především interaktivní námořní mapa s navigací, díky které je vše přehledné a jízda na lodi po zálivu může být zcela bezproblémová.

Právě z paluby – a s dostatečným odstupem – lze nejlépe pozorovat vodní ptáky a ryby, které záliv obývají. O každém druhu přináší aplikace detailní informace, které uživateli pomohou lépe pochopit, proč je tak důležité lokalitu ochraňovat. „Jsme rádi, že díky spolupráci s WWF můžeme přispět k ochraně přírody a umožnit lidem obdivovat její biodiverzitu z bezpečné vzdálenosti,“ uvádí spoluzakladatel a šéf Ackee Josef Gattermayer.

Podobná spokojenost i nadšení panuje i na druhé straně, respektive v německé pobočce Světového fondu na ochranu přírody. „Spolupráce s Ackee pro nás byla skvělá zkušenost. Celý tým je nanejvýš profesionální a s výslednou aplikací jsme velmi spokojeni,” nechala se slyšet projektová manažerka pro mobilní a webové aplikace Mareen Lee.

Celý Greifswaldský záliv je součástí soustavy Natura 2000, která sdružuje chráněná území jednotlivých zemí Evropské unie. Cílem soustavy je ochrana těch nejcennějších a nejohroženějších endemických živočichů a přírodních stanovišť, které jsou omezené svým výskytem jen na určitou oblast. Ty v Německu zabírají přibližně 15 % pevniny a 45 % námořní plochy.

ackee-wwf1

Foto: Ackee

Greifswaldský záliv

Diskuze (0)

Novinka

Anonym