Apple Watch na švýcarský způsob. H. Moser uvádí analogovou kopii s načítacím kolečkem, které nikdy nezmizí

Filip HouskaFilip Houska

hmoser-apple-watch-1

Foto: H. Moser

Apple Watch tak, jak by slušely Švýcarům

0Zobrazit komentáře

Apple Watch jsou často terčem kopírování a především to jsou čínské firmy, které trh zásobují mnohdy velmi věrnými napodobeninami s cílem zasáhnout takové zákazníky, jež si hodinky od Applu nemohou dovolit. Pak tady jsou ale i výrobci, kteří si z Apple Watch spíš dělají legraci, což teď na novou úroveň posouvá švýcarský H. Moser. Ten uvádí model, který vychází ze softwarových funkcí jablečných hodinek, ale dělá je kompletně analogově.

„Bez aktualizací, bez nepotřebných funkcí, bez otravných notifikací. Pouze připomínka toho, co skutečně potřebujete: odpojit se od všeho toho ruchu a užívat si každý jeden moment.“ Tímto způsobem uvádí H. Moser novou edici svých hodinek nazvaných Swiss Alp Watch Final Upgrade, která přichází s řadou kreativních nápadů, jak z typicky „softwarových“ funkcí Apple Watch udělat mechanické vychytávky.

Designově je švýcarská novinka velmi podobná s hodinkami od Applu. Záměrně. Má podobný čtvercový formát, na první pohled shodný systém pro vsunutí pásků (přičemž v základu přichází s popraskaným koženým, takzvaným aligátorem) a vlastně jí nechybí ani ovládací korunka, která je v jablečné terminologii známá jako Digital Crown. Hlavní rozdíly přichází v oblasti ciferníku.

hmoser-apple-watch-1

Foto: H. Moser

Ikonické „loadovací“ kolečko, které je kompletně mechanické

Hodinky z dílen H. Moser totiž nepohání žádný čip ani jakékoliv jiné moderní technologie, ale precizně poskládané mechanické strojky, pro které jsou Švýcaři vyhlášení po celém světě. Ovšem ale to úplně nejzajímavější se skrývá při pohledu na ciferník jako takový, okolo kterého se rozplývá vantablack, vůbec nejčernější známý odstín černé. Černější než OLED displej na Apple Watch.

Na něm lze vidět nejen ručičky, které připomínají jeden ze základních ciferníků zahrnutých ve watchOS (operačním systému pro Apple Watch), ale také proslulé kolečko pro načítání, tzv. spinning wheel, známé z iOS, macOS i watchOS. To tam však není jen na okrasu a podpoření vtípku proti hodinkám, ale slouží jako netradiční vteřinová rafička.

Za všechny tyto nápady si ovšem H. Moser nechá tučně zaplatit. Swiss Alp Watch Final Upgrade budou stát 30 800 dolarů, tedy zhruba 666 tisíc korun, a zatím je jde jen rezervovat. Na druhou stranu je nutné počítat s tím, že zákazník dostane opravdu seriózní kus pravých mechanických hodinek. Ostatně kalibr HMC 324 s ručním nátahem a čtyřdenní rezervou chodu je toho důkazem.

Na závěr se hodí zmínit, že popisované hodinky nejsou jedinými, se kterými H. Moser proti Applu vyrazil. Asi rok poté, co na trh vstoupila vůbec první verze Apple Watch (2015), švýcarský hodinkář z Neuhausen am Rheinfall představil něco podobného za 25 tisíc dolarů, a to ve videu, které bylo silně inspirované prezentací hodinek od Applu.

To, že mají ve firmě smysl pro humor, ostatně potvrzuje i šílenost z roku 2017, kdy vyrobili hodinky z opravdového švýcarského sýru v rámci protestu proti regulacím švýcarského hodinkářského průmyslu. Ostatně tehdy se rozhodli, že budou ze svých hodinek odstraňovat i posvátný štítek Swiss Made.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym