Lekce hudby online táhnou. Pražská hudební škola Art Master vydělává nejvíce za tři roky a míří do USA

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

kytary-boxedStory

Foto: ArtMaster

Radim Vysoký, šéf hudební školy Art Master

0Zobrazit komentáře

„Když přišla první karanténa, byl jsem na sebe naštvaný a říkal si: Proč ještě ty kurzy nemáme natočené? Všichni jsou teď doma, prodávaly by se skvěle,“ popisuje při videohovoru Radim Vysoký, šéf pražské hudební školy Art Master. O dva týdny později je spustili a skvěle se skutečně prodávají.

Pár měsíců poté, co jim takřka úplně odpadla jinak hlavní část byznysu, tedy soukromá výuka hraní na nástroje, už ve škole vydělávali více než kdy dříve. Důvodem jsou online kurzy, ve kterých se lidé mohou učit přímo od hudebníků s vlastní kariérou.

Art Master vychází ze známých a zavedených formátů, vždy se ale snaží věci dělat trochu jinak, trochu lépe. Cílem je studentům za použití všech dostupných moderních prostředků ukázat, že mezi zvednutím kytary a zahráním si toho, co chtějí, vůbec nemusí uběhnout tolik času.

„Důležité pro nás je přejít k učení se konkrétních písní, co nejdřív to jde,“ vysvětluje Vysoký. Osmadvacetiletý šéf hudební školy věří, že schopnost si něco i sám pro sebe zahrát má velice pozitivní vliv na psychiku. „Hraní dokáže člověka povzbudit, posílit, rozvíjet fantazii a kreativitu. Proto ho chceme přiblížit co nejvíce lidem,“ říká.

art-master-guitar

Foto: Unsplash

Kromě hry na kytaru se na Art Masteru učí třeba ukulele, bicí, klávesy i zpěv

Vysoký se rozhodl, že bude pomáhat realizovat se jiným, už na škole. Když studoval na pražské VŠE, přivydělával si učením hry na kytaru. Na magisterském studiu, kde si jako vedlejší specializaci vybral podnikání, pak došel k nápadu, proč nezkusit brigádu převést v regulérní byznys. S moderním způsobem výuky hraní by to mohlo fungovat.

„V dětství jsem chodil do klasické umělecké školy a docela mi to šlo, ale moc mě nebavila povinná výuka hudební teorie a velký důraz na klasickou hudbu,“ popisuje Vysoký. Jak říká, lidé obvykle hrají raději to, co sami poslouchají, a tak i soukromé či online kurzy Art Masteru vždy využívají známé skladby.

Právě na oblíbených písních pak zájemcům demonstrují principy, které jsou aplikovatelné i jinde, klidně v klasické hudbě. Meze se při tom nekladou a běžné je i používání různých tutoriálů na YouTube nebo výukových nástrojů dostupných jinde na internetu. V progresivní hudební škole se všechno propojuje podle toho, co nejefektivněji vede k výsledku – tedy že dokážu zahrát tu skladbu, co mě tolik baví.

Art Master vznikl na škole

První koncept Art Masteru dal Vysoký dohromady na VŠE se skupinou spolužáků. Když pak projekt vyhrál cenu diváků v univerzitní soutěži, bylo jasné, že nemůže zůstat jen na papíře. „Dal jsem výpověď v práci, co jsem dělal při studiu, a naplno se do toho pustil,“ říká zakladatel.

Jelikož je sám hudebníkem a nějaké úspěchy ve výuce hry na kytaru už získal, měl předpoklady i známé, od kterých se odpíchnout. Zásadní ale bylo v řadách mladých praktikujících hudebníků najít takové, kteří by se mohli stát také dobrými lektory. „Hledal jsem, kde jsem mohl – ve svém vlastním sociálním kruhu, ve skupinách na Facebooku, přes inzeráty na internetu a podobně,“ vzpomíná Vysoký.

art-master-online-kurz-piano

Foto: Art Master

Online kurzy Art Masteru nabízejí třeba výuku hry na klavír, kytaru i práci se nahrávacím softwarem

Všichni lidé, kteří v Art Masteru vyučují, hudbou sami žijí a studentům hlavně předávají svoje vlastní praktické zkušenosti. I když samozřejmě zvládají teorii nebo klasické postupy, studenti se na pražskou školu obracejí především s přáním prostě si hrát pro sebe a své přátele to, co je baví.

Proto soukromá výuka na začátku vždy zahrnuje konzultaci o motivacích studentů ke hraní, jejich oblíbených žánrech a umělcích. Podle ní se vybere konkrétní lektor i individuální styl výuky.

„Dnes máme 30 lektorů a každý má trochu jinou specializaci. Důležité pro nás vždy je, aby si student se svým vyučujícím dobře rozuměli,“ vysvětluje Vysoký. Jelikož výuka pak postupuje vysoce individuálně, v Art Masteru nepoužívají klasické učebnice. Postupy při učení místo toho do velké míry modelují podle zpětné vazby jak studentů, tak lektorů.

Jedním z výsledků toho všeho je i fakt, že individuální výuka školy je nejdražší v celé Praze. Přesto několikanásobně překonávají všechny původní odhady svého růstu. Od založení v roce 2018 odučili už asi 5000 hodin, a kdyby to aktuální omezení nezakazovala, na hodiny hry by teď do Art Masteru chodilo 200 žáků.

„Chodí k nám lidé i mimo ekonomicky nejsilnější vrstvy a nakonec to má pozitivní efekt. Studenti si cení každé minuty strávené na hodině, takže jsou vždy skvěle připravení a postupují rychle,“ popisuje šéf školy.

art-master-praha-ucebna

Foto: Art Master

Pražská učebna školy Art Master

Jelikož se mu podařilo přijít se zajímavým moderním modelem, jak lidi přivést k hraní na hudební nástroj, prvního investora a důležitého rádce našel po roce od spuštění projektu. Není jim nikdo jiný než zakladatel Bandzone.cz Michal Novák, který vede komunitní portál pro kapely, fanoušky a kluby působící na české hudební scéně.

Novák je díky Bandzone jedním z významných přispěvatelů k rozvoji české hudební scény a Vysoký s ním jako se společníkem pravidelně konzultuje strategické řízení společnosti, financování a další byznysové záležitosti. Kromě koordinátorky soukromé výuky v Praze pak s mladou firmou externě spolupracují hlavně specialisté na sociální média a online marketing, odkud má zkušenosti i zakladatel.

Online kurzy hraní jsou v Česku hit

O většinu ostatního se starají automatické systémy. Jeden například slouží k zapisování lekcí a automaticky dává vědět, komu kdy dochází kurz a je třeba poslat fakturu na další. Jelikož byl Art Master od začátku koncipovaný s outsourcingem a automatizací v jádru, dnes zvládne vše řídit i jeden člověk.

Díky takovému přístupu se za pár týdnů po tom, co karanténa znemožnila osobní výuku, podařilo spustit úplně novou část byznysu Art Masteru v podobě online video kurzů. „Dnes si jde za pár tisíc měsíčně pronajmout systém, který má platební bránu, plně automaticky zvládá fakturaci za online služby a zvládne ho nastavit i neprogramátor,“ popisuje Vysoký. Prodej kurzů pak může běžet takřka bez zásahů, jen se doplňují nové lekce.

art-master-praha-2

Foto: ArtMaster

Spoluzakladatelé ArtMasteru, Radim Vysoký a Michal Novák, také zakladatel Bandzone

S pomocí Michala Nováka navíc nebylo těžké zajistit spolupráci s praktikujícími hudebníky, zázemí ani filmaře pro natočení výukových videí. Výsledkem jsou profesionálně zpracované online kurzy, které v českém prostředí jen těžko hledají konkurenci.

Díky dostupné ceně odpovídající jediné lekci soukromé výuky se jich prodávají stovky měsíčně a Art Masteru generují dosud nejvyšší příjmy za jeho tříletou historii. „Od června loňského roku jsme prodali téměř 3500 kurzů, za poslední měsíc 800 a čísla pořád stoupají,“ pochvaluje si Vysoký.

Dobře fungující byznys firmě umožňuje se vydávat i za jinými formáty. S workshopem hry na hudební nástroje navštívili dokonce zaměstnance Avastu, do školek nebo dětských domovů zase chodí učit zdarma. V roce 2019 zorganizovali sbírku, v níž lidé do domovů darovali svoje nevyužité hudební nástroje. V době pandemie dětem nabídli bezplatné online kurzy.

juraj-felix

Přečtěte si takéAmazon jako vzor. Chceme být nejvyspělejší mediální dům v Česku, říká šéf CNCAmazon jako vzor. Chceme být technologicky nejvyspělejší mediální dům v Česku, říká šéf CNC Juraj Felix

Proč by ale ostatní neměli dát přednost světově populárním kurzům MasterClass, kde učí hudební hvězdy jako Hans Zimmer, deadmau5 nebo Timbaland? „Určitě jsou pro nás velkou inspirací, my ale máme trochu jiný přístup,“ vysvětluje šéf české školy.

„Jejich kurzy jsou zaměřené více na soft skills, snaží se budovat optimismus a motivovat k vlastní tvorbě,“ pokračuje Vysoký. Pro Art Master jsou motivace a vytváření pozitivních návyků samozřejmě také důležité, orientují se ale přímo na praktické dovednosti.

„Třeba při lekcích tvorby hudby v programu Ableton vysvětlujeme, co a proč se stane při zmáčknutí určitého tlačítka a demonstrujeme, k čemu je to dobré,“ říká Vysoký. V současnosti je většina kurzů určená pro začátečníky, díky přehledné organizaci krátkých videí a vlastním tipům přímo od hudebníků v nich ale mohou něco zajímavého najít i trochu zkušenější lidé.

art-master-online-kurz-ukulele

Foto: Art Master

Populární je v Art Masteru hra na ukulele

Pořád je tu přitom možnost svůj postup s nimi konzultovat. „I když se jedná o sledování video kurzu, žáci mohou posílat nahrávky a videa svého postupu lektorovi a ten jim poskytne zpětnou vazbu. Částečně je tedy zajištěna oboustranná komunikace, tak jako v individuální výuce,“ vysvětluje Michal Novák.

Ačkoliv jde u online kurzů nevyhnutelně o jiný formát než u osobní výuky, snahou je k sobě obojí přiblížit co nejosobnějším přístupem a poskytováním znalostí konkrétních profesionálních hudebníků. Když se k tomu připojí schopnost za málo peněz vytvořit kvalitní audiovizuální obsah a velmi levně ho nabídnout zákazníkům, Art Master věří, že má šanci prorazit i v zahraničí. Ambice přitom nemá malé a nebojí se to zkusit klidně i ve Spojených státech.

Online kurzy pro pokročilé hudebníky

„Český trh je přece jen docela malý, takže rozšíření za hranice je zajímavou příležitostí,“ podotýká Vysoký. „Jelikož náš online byznys hodně pracuje s výkonnostním marketingem, můžeme s ním dost experimentovat,“ dodává. Zkoušejí mnoho různých verzí reklam, sbírají data a podle nich upravují kampaně. Při zajímavé ceně a kvalitním obsahu by takový přístup mohl fungovat i na velkých trzích.

Zároveň pro ně ale chystají také poměrně unikátní projekt vyvinutý s americkým partnerem. Ten si všiml, jak dobře Art Master na internetu funguje, a navrhl jeho koncept adaptovat pro mnohem specifičtější publikum.

Pod názvem Master Volumes má vzniknout samostatná firma vytvářející online kurzy zacílené na pokročilé hudebníky se zájmem o tipy jako „jaké kytarové efekty se v téhle písničce používají“ a „jak je to kombo nastavené pro tenhle zvuk“? Podobné zvídavé dotazy budou zodpovídat kytaristé a technici z kapel jako Fall Out Boy nebo Rammstein.

art-master-praha-3

Foto: Art Master

Zakladatel školy Art Master Radim Vysoký

Tento model pochopitelně počítá s angličtinou, s čímž se pojí také orientace hlavně na Spojené státy, Spojené království a Německo. Obecně ale Master Volumes představují další úroveň učení se kreativně zacházet s hudebními nástroji. Zároveň se zvučností přibližuje i zmíněnému MasterClass.

Art Master začal u přivýdělku učením na kytaru, na studiích se stal legitimním byznysem a po několika letech fungování se s příchodem pandemie vydal na novou platformu. Ačkoliv je jeho základem vysoce individuální přístup ke hře na hudební nástroje, v době sociálního distancování prosperuje více než kdy dříve. Je skvělým příkladem, jak se i s dlouho zavedeným oborem dají dělat zajímavé věci. A klidně někoho motivovat k tomu stát se rockovou hvězdou. V obýváku i na pódiu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym