Češi a Slováci ze startupu HealthMode modernizují zdravotnictví. Teď je za 700 milionů korun kupuje MindMed

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

jakub-klimesInsider

Foto: HealthMode

Jakub Klimeš, provozní šéf startupu HealthMode

0Zobrazit komentáře

Několik let pracovali mimo záři reflektorů, a tak je možné, že o startupu HealthMode slyšíte prvně. Jeho česko-slovenský tým propojený s americkými byznysmeny dokázal vyvinout funkční řešení pro modernizaci zkostnatělého zdravotnictví, čímž na sebe upoutal pozornost kanadské společnosti MindMed, která se ho nyní rozhodla za desítky milionů dolarů koupit. Společně budou chtít urychlit příchod psychedelické medicíny – a nejen jí.

„Na začátku jsme si dali misi, že chceme pomoci modernizovat zdravotnictví. Celý sektor totiž stále funguje na základech z 80. a 90. let, spousta věcí se dělá manuálně, osobně, dlouho to trvá a celé zdravotnictví je extrémně drahé. A jako první sektor, který dokážeme vylepšit, jsme si vytipovali klinické studie,“ popisuje pro CzechCrunch Jakub Klimeš, provozní šéf HealthMode.

Klinické studie možná nejsou to první, na co si vzpomenete, když se řekne zdravotnictví, ale jsou jeho důležitou součástí. Když se například vyvíjí nový lék, musí projít různými stádii výzkumu a následně i klinickými testy, u kterých v závěrečných fázích dojde až na testování na lidech. I tady je celý proces velmi zastaralý, pomalý a neefektivní, což HealthMode pomáhá měnit.

Tvářemi celého projektu jsou sice američtí podnikatelé Bradford Cross a Dan Karlin, kteří mají velké zkušenosti z farmaceutického byznysu či vývoje umělé inteligence, ale to hlavní se odehrává v kancelářích v Praze a Bratislavě, kde HealthMode také zhruba před třemi lety vznikal. Crossovi, který působil v Googlu a spoluzaložil investiční fond DCVC zaměřený na umělou inteligenci, se ve střední Evropě zalíbilo natolik, že tu začal podnikat.

Česko-slovensko-americká spolupráce

Expertovi ze Silicon Valley se v tuzemsku zalíbila vysoká koncentrace šikovných talentů, a tak tu rozjel startupový inkubátor, který v různých klíčových odvětvích hledal příležitosti pro jejich zlepšení pomocí umělé inteligence. A právě na ní se česko-slovensko-americkému týmu HealthMode podařilo postavit vlastní software, který dokáže celý proces zmíněných klinických testů zásadně zrychlit a zjednodušit.

„Když se dostanete k testování nového léku na lidech, potřebujete nejprve desítky, pak stovky a nakonec tisíce lidí. Musíte je najít a dostat je do nemocnice, kde jim dnes často lékaři nasazují komplikovaná zařízení na měření různých příznaků. Každý si navíc musí vše zaznamenávat a do nemocnice pravidelně docházet. Lidé z toho pak kvůli náročnosti často vypadnou a celé studie se protahují,“ popisuje obvyklý stav věcí Klimeš.

bradford-cross

Foto: HealthMode

Bradford Cross, spoluzakladatel startupu HealthMode

Dostat na trh nové léčivo tak může trvat klidně pět nebo deset let a celé to navíc stojí desítky až stovky milionů dolarů. Právě kvůli vysoké finanční bariéře se pak třeba ani nevyvíjí léčiva na některé vzácné choroby, které postihují jen velmi malou část populace, protože výzkum a vývoj je tak drahý, že by se to pak nevyplatilo ekonomicky. V HealthMode přišli s modernějším řešením, které dokáže klinické studie zefektivnit a zpřesnit.

„Vyvinuli jsme platformu pro digitální medicínu, která je v první fázi zaměřená na klinické studie a moderní přístup. Funguje to jednoduše: sofistikované měření v nemocnicích doplňujeme o monitoring pacientů pomocí zařízení, která všichni dobře znají, jako jsou mobilní telefony, hodinky nebo domácí asistenti, a umíme přes ně zaznamenávat mnoho zajímavých dat,“ popisuje první důležitou část Klimeš.

Ještě zásadnější je však ta druhá. Naměřená data se totiž musí správně interpretovat a využít, na což HealthMode využívá umělou inteligenci a strojové učení. Různé modely dokážou ze všech naměřených záznamů vytáhnout klinicky validní data, která jsou potřeba. Může jít například o „počítání“ kašle, který si daný člověk nahrává pouze díky mikrofonu ve svém telefonu.

„Umíme nasadit technologii, kterou budou lidé používat mnohem efektivněji, umíme díky ní získat více dat s větší kvalitou a navíc to dělat kompletně na dálku. V případě potřeby dokážeme přidat i další vrstvy interakce mezi pacientem a lékařem. Výsledkem je zrychlení a zásadní zlevnění klinických studií,“ shrnuje misi HealthMode Jakub Klimeš.

Právě ta zaujala kanadskou biotechnologickou společnost MindMed, která se zabývá klinickým vývojem a nasazením psychedelických léků a terapií pro zlepšení zdraví, zmírnění bolesti či řešení závislostí a duševních chorob. Jelikož vyvíjí nový léčebný přístup s využitím psychedelik, jako je LSD, psilocybin a další aktivní látky, které jsou podávány v mikrodávkách, aby nedocházelo k vedlejším halucinogenním účinkům, je třeba také každý lék řádně otestovat.

healthmode-app

Foto: HealthMode

Aplikace HealtMode pro měření příznaků

Řešení od HealthMode tak skvěle zapadlo do portfolia MindMedu, který nyní bude mít technologie jak pro samotný výzkum a vývoj jednotlivých léků, tak i pro jejich následné klinické testování a nasazení. Za česko-slovensko-americký startup zaplatí MindMed zhruba 33 milionů dolarů, což je v přepočtu přes 700 milionů korun, které budou vyplaceny v rámci vydání nových akcií kanadské firmy. Dalších více než pět milionů korun bude vyplaceno v hotovosti.

„Naší misí je udělat z MindMedu společnost jak pro digitální medicínu, tak pro vývoj léků. Přidáním Danova a Bradfordova týmu inženýrů a produktových expertů se naše divize digitální medicíny Albert stane specialistou v nasazování strojového učení pro vývoj léků i péči o pacienty,“ popisuje vizi MindMedu spoluzakladatel a CEO J. R. Rahn.

penta-virtuplex1

Přečtěte si takéProšli jsme se ve VR novou budovou od Zahy Hadid na Masaryčce. Využili ji i architektiProšli jsme se novou budovou od Zahy Hadid na Masaryčce. Českou virtuální realitu využili i sami architekti

Právě zmíněná digitální platforma Albert zaměřená na mentální zdraví, kterou MindMed buduje, má být schopná vyvíjet a ve velké škále komercionalizovat psychedeliky asistované terapie a léky. To je téma, jemuž se v Česku začala v loňském roce věnovat třeba investiční skupina Miton, když investovala do první české psychedelické kliniky Psyon.

Samotný MindMed dokázal od svého založení získat 187 milionů dolarů (zhruba 4 miliardy korun) a na kanadské burze NEO, kde jeho cena akcií koncem loňského roku vyrostla během pár týdnů o stovky procent, je aktuálně jeho tržní hodnota kolem 24 miliard korun. Zároveň by se chtěl MindMed ještě v letošním roce objevit také na newyorské burze Nasdaq.

„Budoucnost moderní psychedelické medicíny a péče o duševní zdraví se nakonec bude opírat o zdokonalení občasných, samoreportovacích a pozorovacích opatření pro duševní zdraví k paradigmatu, kde je kontinuální digitální měření našeho těla a mysli stejně důležité jako samotné léčba léky,“ míní šéf MindMedu.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym