Fotografické vzpomínky v barvě a pohybu. Služba DeepNostalgia oživuje předky a ukazuje sílu deepfake technologií

winston-min

Foto: MyHeritage

Winston Churchill na známé fotografii s neznámými výrazy v obličeji

0Zobrazit komentáře

Asi každý dojde ve svém životě do bodu, kdy zatouží dozvědět se více o svém původu a předcích. Některým stačí nahlédnout do rodinných memoárů a kronik, jiní musí pátrat v archivech a někteří se spoléhají na služby specializovaných společností, které se zabývají hledáním historie a skutečného původu svých klientů. Tyto služby nabízí i firma MyHeritage, která nyní přišla s funkcí nazvanou DeepNostalgia. Ta je schopná kolorovat a rozpohybovat fotografie.

Byť je tímto způsobem služba schopna upravit v podstatě jakýkoliv snímek, na kterém rozpozná lidský obličej, je zaměřena především na staré fotografie z rodinných alb. Osobám na takových snímcích dokáže alespoň na malou chvilku vdechnout život. Ukáže tak třeba vnoučatům, jak se asi usmíval jejich pradědeček, nebo dá vzpomenout babičce na významný den rozpohybováním svatební fotografie.

DeepNostalgia není prvním programem schopným kolorovat či přímo animovat nahrané fotografie. V tomto případě ovšem technologie strojového učení dokáže vytvořit velice věrohodný výsledek, který může při pohledu na usmívajícího se blízkého vhánět nostalgické slzy do očí. Algoritmus fotografie animuje, ale také upravuje a vylepšuje některé jejich detaily pro co nejlepší výsledek.

myheritage1

Foto: MyHeritage

Díky animaci získává statická tvář řadu výrazů

myheritage2

Foto: MyHeritage

Komparace šablony a animované fotografie, která z ní vychází

Výsledná kvalita se ovšem nejvíce odvíjí od toho, do jaké míry se obličej na fotografii shoduje s automaticky vybranou šablonou lidské tváře, kterých má nástroj celkem deset. Tváře na fotografii následně kopírují jednotlivé pohybové sekvence tváře na šabloně, díky čemuž se usmívají, mrkají či naklání hlavu nejrůznějšími směry.

Pokud je obličejů na fotografii více, algoritmus je schopen každou z nich detekovat, ovšem animaci u každé provádí zvlášť. Uživatel si však může vybírat, který obličej má být zrovna v pohybu, a ovlivňovat i druh animace.

K rozpohybování fotografií je nutné se na webových stránkách MyHeritage zaregistrovat. Platební údaje lze jednoduše obejít přechodem na hlavní stránku. Fotografie lze upravovat a nahrávat v sekci rodokmenu, v bezplatné verzi je ovšem animovat pouze pět nahraných snímků. Vytvořenou videosekvenci je možné stáhnout, případně ji nahrát na sociální sítě.

MyHeritage funguje jako komplexní rodinná kronika v elektronické podobě, která mimo kolorování a rozpohybování fotografií nabízí řadu dalších nástrojů. V rámci placené verze lze bez omezení zaznamenávat události týkající se rodiny, vést nejrůznější statistiky či propojovat data s jinými účty rodinných příslušníků. Služba nabízí také nástroje pro vytváření rodokmenů, ověřování DNA a další způsoby, jak se dopátrat svého původu.

winston-in-colour

Foto: MyHeritage

Kolorovaná verze fotografie Winstona Churchilla

Autorem technologií, které jsou v editoru fotografií MyHeritage využívány, je izraelská společnost D-ID, která se specializuje na vývoj softwaru pro rozpoznávání tváří. Jak informovaly Hospodářské noviny, její zakladatelé dříve působili například v izraelské rozvědce a vyvinutý software má za úkol především rozmazávat či nahrazovat tváře na videozáznamech či odstraňovat informace využívané ke strojové identifikaci osob.

Využívání, a především zneužívání podobných nástrojů se stává v poslední době velkým tématem. Tyto technologie totiž dovedou nejen rozpohybovat animované fotografie, ale i vytvářet deepfake obsah. Ten nejčastěji pracuje s tvářemi známých osobností, které jsou používány k různým sdělením, aniž by je kdy uskutečnily.

around-slack

Přečtěte si takéStartup Around s česko-slovenskými kořeny získal na lepší videohovory 10 milionů dolarůStartup Around s česko-slovenskými kořeny získal 10 milionů dolarů. Do lepších videohovorů investuje i Slack

Tato videa většinou vznikají pro pobavení publika, například u herců Tom Hollanda a Roberta Downeyho Jr. účinkujících v Návratu do budoucnosti. Takový obsah ovšem může sloužit i jako nástroj pro šíření dezinformací.

Deepfake technologie si prošla za poslední roky výrazným vývojem a dnes je její kvalita na takové úrovni, že laik nemá příliš mnoho šancí odhalit uměle vytvořený obsah. To skvěle demonstruje profil deeptomcruise fungující na síti TikTok, který nahrává deepfake videa se slavným hercem ve velmi vysoké kvalitě.

winston_churchill_01-0-animated

Foto: MyHeritage

Tvář Winstona Churchilla v pohybu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym