Konkurence VC fondů v našem regionu povede k většímu počtu jednorožců, říká Martin Hudeček z RSJ Investments

Martin HudečekMartin Hudeček

hudecek-rsjKomentář

Foto: RSJ/CzechCrunch

Martin Hudeček, Asset Manager společnosti RSJ Investments

0Zobrazit komentáře

Loňský rok výrazně ovlivnil také venture kapitálovou scénu, když na jaře mnoho fondů a investorů omezilo své aktivity. Technologické startupy se ale ukázaly jako vítězové krizové situace a rok 2020 nakonec přinesl i několik zajímavých exitů, díky kterým je náš region výrazně více vidět na mapě mezinárodního venture kapitálového ekosystému, což může mít zásadní dopady na jeho další rozvoj.

Takový je názor Martina Hudečka, asset managera v tuzemském investičním fondu RSJ Investments, který o tématu příležitostí a nových trendů na trhu bude mluvit na konferenci 0100 Virtual CEE, jejímž hlavním mediálním partnerem je CzechCrunch.

Konference věnující se oblastem private equity a venture kapitálu v regionu střední a východní Evropy proběhne online ve dnech 16. až 18. března. Při této příležitosti Hudeček pro CzechCrunch sepsal z pohledu VC investora analýzu loňského vývoje na trhu i největších trendů, které jej ovlivní v letošním roce.

***

Z našeho pohledu vyšel evropský technologický ekosystém z roku 2020 vítězně, což ovšem podpořil výrazný zájem hráčů ze Spojených států a také Asie. V první polovině roku jsme i my očekávali výraznější negativní dopady na portfolio, připravovali se na snížení valuace a odpis těch, kterým se nepodařilo do konce roku 2019 získat hotovost na alespoň jeden rok. Mýlili jsme se.

Technologie se, jak všichni víme, ukázaly jako vítěz této etapy, a to často i ty, které působí v nejvíce zasažených odvětvích. Příkladem je firma Duffel z portfolia VC fondu Blossom Capital, která dodává řešení pro letecké dopravce. Projekty, které přináší přímo řešení pro covid éru, potom naopak svou valuaci výrazně navýšily. A nemluvím přitom jen o Hopinu, který sedmnáct měsíců od svého založení dosáhl statusu jednorožce s valuací přesahující jednu miliardu amerických dolarů.

Region střední Evropy tedy kopíroval vývoj evropského ekosystému, nicméně oživení trvalo déle, neboť jsme stále v rané fázi rozvoje celého oboru a potřebujeme jak více zkušeností, tak silnější infrastrukturu zakladatelů, manažerů VC fondů i investorů. Dalším negativním faktorem je naše vyšší senzitivita k riziku obecně.

Celkový růst trhu ve střední Evropě byl primárně pozitivně ovlivněn několika projekty, které výrazně navyšovaly svou valuaci. Nejvíce původně rumunským startupem UiPath, který byl již na počátku roku dolarovým unicornem a v průběhu roku svou valuaci dále navyšoval až do úrovně několika desítek miliard dolarů.

Jeden takový projekt dokáže výrazně posunout výkonnost celého regionu. V našem portfoliu se nedařilo pouze UiPath, ale také Productboardu, Photoneo či SecurityScoreCard. V regionu také proběhlo několik exitů, například Displate či Integromat, a jednorožec se stal z estonského Pipedrive. Rok 2020 tedy můžeme hodnotit pozitivně a díky uvedeným projektům je náš region výrazně více vidět na mapě VC ekosystému, což bude mít zásadní dopady na jeho další rozvoj.

Co očekáváme pro rok 2021

V roce 2021 dojde podle mého názoru k výraznému zvýšení konkurence na všech frontách a konkurence vede k růstu kvality. Nejviditelnější potom bude v první polovině IPO v podání UiPath, kdy právě tento projekt ukazuje, že i v našem regionu může vzniknout decacorn, tedy startup o hodnotě více než 10 miliard dolarů.

Současně je z pohledu amerického investora valuace startupů v Evropě stále podhodnocená, je tedy ideální doba na jeho vstup na náš trh. Vidíme to u nejlepších VC fondů, které budují vlastní lokální týmy, a to i v kontinentální části Evropy.

Covid navíc odstranil bariéru fyzické vzdálenosti, neboť v online světě je jedno, jestli mluvíte s člověkem z Rumunska či Paříže. VC manažeři se naučili využívat big data pro vyhledávání zajímavých projektů, rozhodovat o investici bez nutnosti fyzického setkání. To vše je pro náš region pozitivní.

uipath_ceo

Foto: UiPath

Daniel Dines, zakladatel a CEO UiPath

Věřím také, že v roce 2021 dojde k nárůstu nových projektů. Zlepšuje se možnost získat pre-seed investici od angel investorů, ale také VC fondů, které, byť investují v áčkovém kole, jsou schopné investovat i dříve a často je to pro ně jediná možnost, jak se dostat ke kvalitnímu projektu a jeho zakladateli. Všechny VC fondy v naší pipeline nám potvrzují zájem o náš region.

Realizované exity potom v mnoha ohledech pozitivně ovlivňují celý ekosystém. Jejich zakladatelé mohou se svou zkušeností a kontakty založit nový projekt, rozšíří počet angel investorů v regionu a přenesou svoji zkušenost. Posledním otazníkem a vlastně jediným možným problémem je tak potom množství nových projektů, zakladatelů, kteří se odhodlají své představy, plány a sny realizovat.

Jaké trendy ovlivňují míru VC investic

Za klíčový považujeme rostoucí počet startupů, které dosáhly valuace přesahující jednu miliardu, respektive deset miliard dolarů. Proč? S celkovým nárůstem valuací se ještě více vyostřuje nutnost mít v portfoliu mimořádně úspěšné projekty. VC fond, kterému se to nepodaří, není schopen naplnit očekávání investorů. Proto roste, a ještě výrazně poroste, konkurence investorů u projektů, které tento potenciál potvrzují.

Stále více uslyšíme o áčkových kolech o velikosti klidně 50 milionů dolarů, seedová kola budou klidně 10 milionů dolarů. Často teď slýcháme tvrzení, že Evropa je dnes v podobné situaci jako Silicon Valley v roce 2000. Tento tlak nutí VC fondy z Evropy investovat v ranější fázi a v regionech, které ještě na mapě ještě nejsou tak viditelné.

jakub-klimes

Přečtěte si takéČeši a Slováci z HealthMode modernizují zdravotnictví. Za 700 milionů je kupuje MindMedČeši a Slováci ze startupu HealthMode modernizují zdravotnictví. Teď je za 700 milionů korun kupuje MindMed

Současně je v rámci kontinentu region střední Evropy nejrychleji rostoucím. Tento trend bude mít velké důsledky na lokální ekosystém, a to jak negativní, tak pozitivní. Podle nás ovšem převažují ty pozitivní, neboť kvalitní investoři jsou klíčoví pro úspěch nadějných projektů.

Jen těžko si dnes představit úspěšný startup, který by svého úspěchu dosáhl bez podpory kvalitních investorů. Ponese to s sebou ale také vyšší tlak na růst, ochotu akceptovat vyšší rizika, jít do nich a v neposlední řadě disponovat dostatečným kapitálem pro financování silného růstu.

Lokální VC fondy se tomuto musí přizpůsobit, a to tím, že budou investovat ještě dříve, respektive posílí svoji přidanou hodnotu pro zakladatele. Ty, které to nezvládnou, skončí, což je ale pro ekosystém dobře. Končím tedy tím, čím jsem začal. Konkurence je pro rozvoj pozitivní.

***

Martin Hudeček vystoupí na virtuální konferenci 0100 propojující investory a budoucí business partnery v oblasti private equity a venture capital, kde promluví v LP Roundtable: Opportunities & New Market Trends.

Keynote speakerem na konferenci bude Andrew Macadam, Head of Microsoft for Startups Global na téma startupových trendů v CEE. Mezi další řečníky patří například Michal Rybovič, partner v Sandberg Capital, který promluví na panelu PE Strategies – Building a Platform.

Miriama Kováčová, Investment Manager & Board Member Venture to Future Fund, vystoupí na panelu New VC Funds in the Region a Jan Bravek, COO v Jet Investment, pak promluví na panelu Fundraising – Any Challenges Ahead?

Více o programu a řečnících konference naleznete zde. Investoři se na akci mohou registrovat bezplatně, vstupenky pro další zájemce jsou k prodeji na těchto stránkách.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym